March 15, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

România – o țară cu istorie bogată dar fără prezent

2 min read

Pustan VladimirVladimir PUSTAN

 

Sunt român și e destul. Cioran zicea că România e doar geografie și de asta nu suntem responsabili. Atunci cine a scufundat Ada Kaleh? Avem și istorie, domnule Cioran. Pe Burebista l-au trădat oamenii de lângă el, pe Vlad  Țepeș l-a bătut Ștefan cel Mare (și l-am făcut sfânt pentru asta), pe Mihai Viteazul l-am trădat și nici nu l-am îngropat după ce i-am tăiat capul. Au făcut-o niște sârbi cucernici. Pe Horea, Cloșca și Crișan i-au trădat țăranii frumoși ai lui Coșbuc pentru 300 de lei. Apoi s-au dus să vadă cum îi ciopârțesc cu securile. Și pe Brâncoveanu l-am vândut la Istanbul. Avem și istorie. Sabia lui Ștefan e la turci, tezaurul la Moscova, bogățiile bisericii la muntele Athos și intelectualii în America. Mai avem un președinte împușcat de Crăciun, vreo 25 de milioane de avorturi, 25 de litri de alcool pe cap de locuitor. Pe noi nu ne-a bătut nimeni, niciodată. Ne-am bătut singuri. Eminescu scria că la ”trecutu-ți mare, mare viitor”. Numai prezent nu avem. Dar îl avem pe Băsescu, Ponta, Crin, motanul Felix, Daniela Crudu și pe Gigi. Mai avem în București 200 de biserici. Cea mai bisericoasă capitală a Europei. Să aveți grijă la buzunar când coborâți din tren. Avem și sfinți? Nu. Poate Brâncoveanu. Pe ceilalți i-am importat, iar cei făcuți acum la apelul bocancilor sunt hilari. Îl avem însă pe Alexandru Marghiloman ce-a zis: ”Am intrat bogat în politică și ies sărac, dar cu mâinile curate”. Îl avem pe Gheorghe Ursu, omorât în bătaie de Securitate, ce nu a vrut să-și părăsească blocul pe care l-a proiectat în timpul cutremurului. O avem pe Elisabeta Rizea, spânzurată de păr de comuniști. Avem mii de români sfinți. Unii morți, alții în viață, trăitori cu 600 de lei. Avem oameni ce încă mai visează, mai creează, mai luptă. Lor, ”La mulți ani, România!” Celorlalți, le urez să ajungă unde a vrut Goga să trimită evreii din țară. În Madagascar. Avem relații deja acolo. Radu Mazăre are o bucată de pământ, doi palmieri și un vrăjitor. Duceți-vă cu manele cu tot… La mulți ani, România!

 

Vladimir Pustan

Ianuarie 2014

2 thoughts on “România – o țară cu istorie bogată dar fără prezent

  1. Domnule Vladimir Pustan v-ați lăsat luat de val în așa hal încât ați ajuns să fiți dus rău cu pluta.
    a)Referitor la afirmația că “Pe Vlad Țepeș l-a bătut Ștefan cel Mare( și l-am făcut sfânt pentru asta”,vă aduc la cunoștință că de fapt garda de 200 de moldoveni ,care l-a apărat pe Vlad Țepeș în ultima sa luptă cu turcii și pierit odată cu el, a fost trimisă de Ștefan cel Mare.
    b)Referitor la afirmația că “pe Mihai Viteazul l-am trădat… “vă informez că el a fost trădat de Împăratul Rudolf al II lea și generalul Basta care a trimis un detașament valon să-l omoare.
    c)Referitor la afirmația că ” Pe Horea ,Cloșca și Crișan i-au trădat țăranii frumoși ai lui George Coșbuc pentru 300 de lei” vă atrag atenția că prețul trădării a fost 300 de galbeni ,că pe Horia și Cloșca l-a trădat pădurarul Anton Meltzer ( nu prea sună a român) iar pe Crișan preoții grco-catolici Popa Moise și Popa Moise cel tânăr în fruntea a nouă țărani grco-catolici( uniții erau agreați de stăpânire).
    Când te numești Vladimir nu ai dreptul să-i batjocorești pe români!Emil Cioran putea s-o facă fiindcă o făcea cu durere!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.