April 17, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

La Consulatul General al României la Chicago – eforturi vizibile pentru menţinerea încrederii publicului în calitatea serviciilor prestate

3 min read

La Consulatul General al României la Chicago – eforturi vizibile pentru menţinerea încrederii publicului în calitatea serviciilor prestate

Autor: Dorin Nădrău (S.U.A.)

Recent, o vizită la Consulatul General al României la Chicago mi-a oferit ocazia de a aprecia evoluţia activităţii echipei privind creşterea eficienţei în efectuarea de servicii consulare şi încurajarea oamenilor de a se adresa consulatului în vederea soluţionării unei game foarte diversificate de probleme. Prezenţa mea la această instituţie aparţinând României natale s-a datorat, ca şi precedenta, de acum un an, necesităţii de a obţine un document autentic, impus de legislaţia românească aliniată actualmente reglementărilor europene.

Logo-Consulatul-General-al-Romaniei-la-Chicago-1
CONSULATUL GENERAL AL ROMÂNIEI la Chicago, Statele Unite ale Americii

Ca o primă impresie, am constatat că strădania personalului de aici pentru îmbunătăţirea lucrului cu oamenii se menţine, preocupare, de altfel, destul de anevoioasă. Am în vedere, în primul rând, împrejurarea că circumscripţia consulară nu este una redusă, competenţa teritorială incluzând persoane care locuiesc permanent sau temporar în statele: North Dakota, South Dakota, Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Michigan, Minnesota, Missouri, Nebraska, Wisconsin. În al doilea rând, complexitatea serviciilor consulare este impresionantă şi prin multitudinea domeniilor abordate: cetăţenie, documente de călătorie, acte de stare civilă, acte notariale, obţinerea de acte din România ş. a.

Am regăsit o atmosferă de mult calm a oamenilor care îşi aşteptau clarificarea unor probleme personale sau eliberarea unui act autorizat, persoane care înţeleg importanţa şi cerinţele speciale pe care le implică emiterea unui act juridic specific activităţii consulare, alături de inşi de o vârstă respectabilă binevoitori, dar copleşiţi de sentimentul zădărniciei într-o perioadă a vieţii în care societatea pare să nu mai aibă nevoie de ei.

Între noutăţile înregistrate în decursul ultimului an, un loc aparte îl ocupă, prin plusul de eficacitate indus, modernizarea asistenţei consulare o dată cu introducerea în utilizare a unui nou sistem de interfaţă cu solicitanţii de servicii consulare, numit generic SIMISC (Sistem Informatic pentru Managementul Inegrat al Serviciilor pentru Cetăţeni), care permite iniţierea unui seviciu consular prin intermediul unui portal din internet. Acest sistem oferă posibilitatea ca funcţionarul consular să evalueze îndeplinirea condiţiilor legale de întocmire a serviciului consular, materializat prin validarea cererii electronice. În noile condiţii, serviciile se prestează la consulat în două moduri: fără programare, în fiecare zi de luni până vineri sau cu programare, exclusiv prin sistemul menţionat.

În lumea contemporană, insecurităţile mediului socioeconomic îi constrâng pe indivizi, tulburaţi de existenţa schimbării constante şi de incertitudinea viitorului, să-şi piardă treptat încrederea în instituţiile publice. Se ştie, de asemenea, că societatea modernă, aşa cum o cunoaştem şi o experimentăm în totalitatea interacţiunilor şi experienţelor noastre cotidiene, este imposibilă fără încredere.

În aceste condiţii, eforturile susţinute pentru asigurarea încrederii publicului în calitatea serviciilor consulare prestate par să constituie o prioritate de necontestat a corpului consular de la Chicago, coordonat de Consulul General Tiberiu Trifan şi Consulul General adjunct Mihaela Deaconu.

florea-tiberiu_trifan                                        foto Mihaela Deaconu
foto: Consul General Tiberiu Trifan                          foto: Consul General adjunct Mihaela Deaconu

Fără îndoială, cei doi conduc cu profesionalism activitatea personalului consular, asigurând interfaţa între comunitatea de români şi autorităţile române şi/sau americane şi depunând reale eforturi în gestionarea întregii problematici consulare, juridice, de comunitate şi protocol/administraţie, probând, corectitudine, responsabilitate şi cordialitate.

În fine, în opinia mea, activitatea publică a personalului de la consulat dovedeşte în mod vădit un important pas înainte spre eliberarea de neîncredere, fiind de notorietate că în România corupţia este cel mai mare generator de neîncredere şi ştiut fiind faptul că românul, atunci când apelează la o instituţie publică, prima dată se gândeşte pe cine cunoaşte în respectiva instituţie…Şi, de ce nu, un pas însemnat spre civilizaţia modernă.

 

Dorin Nădrău (S.U.A.)

1 thought on “La Consulatul General al României la Chicago – eforturi vizibile pentru menţinerea încrederii publicului în calitatea serviciilor prestate

  1. Tot ramani sunteti domnilor consuli cu ce sunteti mai buni decat ceilalti mergem la consulat pentru o procura si trebuie sa pierzi doua zile si cand te prezinti la ghisheu esti tratat exact ca in Romania ?? nu aveti deliic stil mie scarba cand vad asa ceva Multumesc lui Dumnezeu ca am scapat de birocratia bolnava stil Romania ?? civilization va odata romanilor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.