March 19, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

tête-à-tête, NIG și Kozma Simon, artist

7 min read

223738_1591944090157_6665941_n

,,Pensionar dar şi un tânăr mereu pus pe studiu şi munca creatoare, un personaj cel puţin interesant, prieten al multor scriitori, poeţi, critici de artă sau artişti, pictori sau cântăreţi, mereu un visător plin de întâmplări ciudate, paranormale, un restaurator al frumosului şi al utilului, şi, nu în ultimul rând, un restaurator de suflete,,(KS)

 

Stau de vorbă astăzi cu sculptorul Kozma Simon, un artist clujean stabilit de foarte multă vreme în Pecs, Ungaria 

NIG: Domnule Kozma, sculptaţi în ceară folosind o combinaţie specială care face ca lucrările dumnevoastră să reziste la 70*C.

Mi se pare extrem de interesantă procedura. Cred a mi-ar plăcea să vă văd lucrând. Să văd cum reuşiţi să transformaţi o masă amorfă în splendoare.

Când a început această pasiune?

 

KS: În 1968, la şcoală Postliceală de Tehnică Dentară, profesoara a numit doi băieţi să pregătească ceara cu diferitele calităţi pentru modelare. Unul eram eu. A venit ora 10, pauza mare. La această oră, zilnic, mergeam  la un bar vecin, la o cafea. ,,Dar ce să facem cu ceară topită??? N-o putem lăsa aşa,dar, nici cafeaua nu o putem pierde.( Ce fete faine au fost şi ieri acolo…)Ştii ce, eu las apA rece să curgă peste ea,,. Cu frică şi de la distanţă, am pornit şuvoiul de apă. Ceara…, cearA a înflorit superb în forme diafane. Am exclamat: ,,Doamne, ce lucruri faine se pot face aşa,,..

 

NIG: Aceste lucrări sunt adevărate poezii sculptate. Uneori îmi închipui că poţi picta sau sculpta un vis, un gest, o amintire. Uneori o întreagă iubire poate reînvia sub mintea şi mâna creatoare.

Îmi citiţi poezia de foarte multă vreme şi nu de puţine ori mi-aţi lăsat comentarii extrem de interesante. Zilele trecute treceam prin pozele pe care mi le-aţi trimis pentru publicare şi am văzut o poezie în fiecare dintre ele.

Ce va inspiră?

 

KS: “În spatele întâmplării Dumnezeu zâmbeşte” zice o vorbă. Ei bine, inspiraţia e mereu Divină, şi la propriu şi la figurat. După răspunsul de la prima întrebare se deduce uşor că factorul determinant al creaţia a fost apa. Torn ceară topită (pe care prealabil am colorat-o după preferinţă), deci torn ceară topită în apă (şi azi ”vrăjitoarele” folosesc metoda pentru ghicit).Apa şi ceara creează nişte forme mai mult decât interesante, combinaţia de culori a cerii şi ea amplifică rezultatul. Din aşa zisa “plăcintă” decupez inspiraţia cerească. Pare o rezolvare facilă, dar rezultatul e de-a dreptul uimitor. Aceasta rezultantă prelucrată artistic devine apoi relieful tabloului.

După prepararea ramei (se creează un fel de cutie în care se toarnă ceară (de mai multe culori) şi în mijlocul ei (sau după felul exprimării artistice, în diferite locuri) se pune relieful. Credeţi-mă, o şi mai misterioasă reacţie se întâmplă. Amestecul de culori începe să creeze şi el.Şi culmea culmilor chiar portrete sau autoportrete. Apoi, pentru a crea profunzime, se toarnă o altă culoare de ceară peste tabloul format(prim planul), pe care-l stropesc cu un şuvoi de apă. În concluzie, o metamorfoză mirifică în care eşti mereu la cheremul creaţiei şi al Domnului. Apropo, această clipă de creaţie cere să ai un suflet curat. Rugăciunea pregăteşte organismul şi implicit, creaţia.

 

NIG: Sunteţi astăzi la expoziţia personală cu numărul 58!.

Aveţi la activ zeci de articole, prezentări la televiziune şi radio. Trei premii internaţionale şi expoziţii în Italia, USA, Franţa, Germania, Ungaria şi România. Peste 700 de lucrări în 23 de ţări, printre care SUA, Italia, Germania, Peru, Coreea, Australia și Vatican.

Sunteţi un artist complet. Munca dumneavoastră este cunoscută şi apreciată. Se poate trăi numai din asta în Ungaria?

 

KS: Şi da, şi nu. A trăi , nu înseamnă numai trăi material, din acest punct de vedere categoric Nu. Dar există o trăire mult mai puternică, cea spirituală; ori din această privinţă Da. Creaţia obţinută după foarte multă muncă, efectuată însă cu plăcere, îţi dă puteri inimaginabile. Puteri cunoscute doar de creatori, şi dacă mai ştii că şi Dumnezeu e mereu lângă tine, ai o putere colosală de a trăi şi implicit de a trece de toate mocirlele vieţii cotidiene. Aceasta e valabilă nu numai în Ungaria, ci în toată lumea.

 

NIG: În 1978 la prima expoziţie Bucureşteană la Galeria Amfiteatru, Nichita Stănescu a participat şi prezentat.

Apoi Maestrul v-a prezentat şi la o altă expoziţie, la Teatrul Naţional. A scris patru articole despre dumneavoastră.

Cum era Nichita cel pe care l-aţi cunoscut?

 

KS: Numai citind întrebarea şi mi-au dat lacrimile. E foarte rar să găseşti un Om inocent, inteligent, empatic şi vizionar, un suflet cald… Puţin ştiu că suferea de o boală incurabilă de la naştere. Să trăieşti cu ea o viaţă şi să o birui, înseamnă o putere pe care doar Divinitatea ţi-o poate da.

Dacă va mai amintiţi, odată, într-un interviu, a fost întrebat: – Care e cel mai frumos vers al literaturii romane? Răspunsul său a fost: “ Nu credeam să învăţ a muri vreodată” (Eminescu)….

Faceţi vă rog, legătura între vers şi viaţa reală….

Nu pot să trec peste alte trei idei frumoase care-i aparţin. Prima, pare banală, dar trăind-o, i-am simţit adâncimea spirituală. L-am întrebat odată :

-Ce e talentul?

Răspunsul său: Plăcerea de a munci în ceea ce faci,,…..

A doua: – Ce e poezia?

Răspunsul său: –Vezi bătrâne, cuvintele sunt cărămizile cu care clădim un castel cât se poate de frumos. Aerul din castel, e poezia…..

Odată i-am cerut o explicaţia asupra poeziei cu patul puştii, răspunsul său de atunci mi-a creat multe nopţi de insomnii şi deschideri spirituale:

“Se datorează neînţelesului”…

Doamne, câte lucruri sunt de neînţeles şi cât de mari şi multe sunt cele care i se datorează….

 

NIG: În 91 v-aţi mutat în Ungaria. În perioada în care mulţi cetăţeni români de etnie maghiară s-au mutat în Ungaria. Vă întreb din punctul de vedere al unui cetăţean român care şi-a părăsit ţara în 1998:

Aţi găsit ceea ce căutaţi sau, aşa cum se întâmplă de obicei, pentru români sunteţi ungur, pentru unguri sunteţi român şi parcă singurul loc în care te simţi acasă este în mijlocul familiei sau închis într-o pasiune transformată în artă?

 

KS: Întrebarea e retorică. Ca şi o mare poetă şi o bună înţelegătoare a vieţii ce sunteţi, aţi văzut foarte clar clipele vieţii mele. De fapt această mentalitate naţionalistă, nu numai că am cunoscut-o din copilărie, ci ea îşi are rădăcini mai adânci nu numai familiale ci şi sociale. Drama intelectualului maghiar în România şi cea a intelectualului român în Ungaria. Pentru a supravieţui te refulezi în pasiunea creaţiei şi în dragostea familială. La un moment dat mama îmi spunea:

 – Pot să mor liniştită, deoarece am creat Oameni.

Azi repet cuvintele ei,: – Am fost rădăcina unui pom cu roade superbe. Copiii şi nepoţii.

 

NIG: Lucrările dumnevoastră au fost criticate şi apreciate de eseişti de marcă din USA, Italia, Egipt, de mulţi ziarişti, poeţi sau critici, printre care amintiţi pe Dan Grigorescu, Grigore Arbore, Horia Medeleanu, scriitorul Gheorghe Schwartz şi mulţi alţii. Şi să nu-l uit pe Nichita…

De multe ori îţi spui că arta ta este pentru sufletul tău, dar cât de mult înseamnă pentru un artist critică constructivă?

 

KS: Când oameni de marcă apreciază munca ta, e ca o măgulire şi o confirmare a faptului  că faci bine ceea ce faci. Odată un mare pictor român, mai apoi rectorul univesitații de Arte Plastice din Bucureşti, văzându-mi lucrările, a recunoscut zicându-mi:

 -Am venit să te distrug. Prea îmi păreai un fanfaron îmbrăcat în costum alb, plin de sine. Recunosc, am greşit. Eşti super şi faci bine cea ce faci…

Dar cea mai frumoasă apreciere vine din partea omului de rând, care-ţi zice:-“ Tare-mi plac lucrările dumneavoastră şi nu ştiu de ce”…sau “ Vă mulţumesc că existaţi”…

Ieri am vândut un mic tablou unei doamne, un suflet  extraordinar; Mi-a zis: -“ Mi-aţi făcut , nu numai ziua, ci şi viaţa mai fericită”….

Nu cred, că există recompensă mai mare…

12047182_10206656745208947_1599897339351263502_n (1) Plasztika 5 Élet a tengerben 12036871_10206636785269961_6139880180437603533_n (1)Kozma Simon - vízesés12002940_1643132085964181_5749425317199070876_n (1)

 

10524718_10203763684244231_8328793863185227450_n 10524718_10203763684364234_6937994528315626641_n 10615455_10203763752805945_1344443897264650597_n

 un articol scris de Nuța Istrate Gangan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.