March 14, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Interviu cu actriţa şi cântăreaţa Teodora Calagiu Garofil

6 min read

gala teodora toma

“Cãtu ma multsã di noi va s-andrupascã cultura Armãneasca!”

 

Teodora Calagiu GarofilAna Magdin: Teodora, ai devenit cunoscută după ce ai jucat în filmul „Nu sunt faimos dar sunt aromân”, în regia lui Toma Enache. Ce rol ai avut în acest film şi ce a însemnat pentru sufletul tău această producţie unică, numai în limba armână?

 

Teodora Calagiu: În film am interpretat-o pe “Haida”, sora mai mică a lui Toni Caramuşat. O fire dedicată, protectoare, prinsă la mijloc în conflictul permanent al familiei, dintre tată şi fiu.

M-am implicat trup şi suflet în acest proiect. În primul rând, pentru că mi-o cere meseria, iar în al doilea rând, pentru că, fiind primul film în aromână, va rămâne în istorie. E minunat să ştiu că o parte din mine, e acolo şi va dăinui. Nici nu ştie Toma, cât îi mulţumesc pentru că a avut încrederea necesara în mine, şi că mi-a dat o asemenea şansă, în aceste vremuri, când nu toata lumea o face. Cu această ocazie, i-am întâlnit pe Lica Gherghilescu-Tănăsocă şi pe Rudy Rosenfeld, actori deosebiţi de la care am avut ce învăţa. Distribuţia a fost numeroasă, ţin minte că la casting au venit peste 300 de fete, în diferite etape. S-a muncit extraordinar de mult, şi înainte de filmari, şi în timpul filmărilor şi după, fiind un proiect total independent, mai ales că s-a filmat în 4 ţări şi peste 45 de locaţii. Dar orice efort a meritat pentru că, uşor-uşor, se culeg şi roadele. Pâna acum, “Nu sunt faimos..” a fost premiat la festivalul de film “Babel”, din Sardinia,  patronat de Parlamentul italian și de Parlamentul European, unde a câştigat premiul Maestrale Unica, şi se află în top 5 cele mai vizionate filme româneşti ale anului 2013. Doamne ajută pe viitor!

 

Teodora CalagiuAna Magdin: Tu nu eşti doar  actriţă, eşti şi o cântăreaţă foarte talentată. Spune-mi te rog, cine îţi compune şi ce cântece simţi că sunt foarte aproape de sufletul şi de viaţa ta?

Teodora Calagiu: Cu muzica am de când mă ştiu,  o legătură puternică. Simt, iubesc şi creez prin muzică iar cel mai frumos e faptul că se îmbină armonios cu actoria, se ţin de mână, altfel… nu ştiu ce aş fi făcut…o alegere între cele două ar fi fost dificilă spre imposibilă.

Melodiile pe care le cânt în aromână, sunt, în mare parte, compuse de Sirma Guci, cântareaţa de folk, apropiată sufletului meu. Muzica o ascult în toate fomele ei, dar, recunosc, folkul pentru mine, este special. O chitară, o voce sensibilă, cadru intim…imi place să cred că uneşte oameni.

 

Ana Magdin: Cum vezi viaţa tinerilor artişti din România?

Teodora Calagiu: Chiar mă bucur că m-ai întrebat. Aici, într-adevar, este o problemă mai delicată. Noi trăim într-un ritm alert, un ritm căruia eşti obligat să-i faci faţă, altminteri, devii un inadaptat al sistemului. Nu este cel mai normal sau “sănătos” sistem, dar, din pacate, asta este, cu asta defilăm. Am convingerea că, odată cu trecerea timpului, îl putem schimba. Suntem o generatie bună, cu actori talentaţi şi pasionaţi, atât în Bucureşti cât şi în celelalte oraşe. În ultimii ani, de nevoie,  s-au deschis tot felul de spaţii de joc. Mai mici sau mai mari, mai potrivite sau nu, important e că ele există şi că publicul nu mai priveşte circumspect teatrul independent. Până acum ceva timp, am fost o răzvrătită pentru că nu înţelegeam multe din lucrurile care ar  trebui să fie normale, pentru noi, tinerii. Însă, există  trăsături care mi se par esenţiale, în acest context: să ai rabdare, fără a-ţi pierde entuziasmul, şi să lupţi pentru crezul tău. Spun asta, pentru că am văzut cum mulţi actori buni se pierd pe drum. E foarte greu să îţi ţii capul sus când nu ai şansa să te vadă cine trebuie, când eşti plătit în bătaie de joc, şi te mai şi  lupţi cu morile de vânt. Iar dacă nu ai un psihic tare, în meseria asta, clachezi. Psihicul te înalţă sau te distruge. Iar pentru asta, am încercat să fiu cât mai activă, să-mi antrenez mintea şi sufletul, să cânt, să dansez, să descopar cât mai multe în orice şi oricine, să citesc, să fac cât mai multe pentru mine, eu,  ca artist.  Presupun că trebuie să fie un sentiment înfiorator, să nu fii pregătit pentru marele rol al vieţii tale.

Teodora Toma

Ana Magdin: Ce îţi doreşti cel mai mult pentru viaţa ta?

Teodora Calagiu: Sănătate, mie şi celor dragi. Chiar intenţionez să duc la bun sfârşit tot ceea ce mi-am propus. În rest, prietenul meu, Brâncuşi, spune: “Eu nu creez Păsări, ci Zboruri”!  Îl port mereu cu mine…! Ahh, şi mai mult curaj…câteodată!

 

Ana Magdin: Ai ajuns rapid în topul actriţelor de succes,  odată cu filmul “ Nu sunt faimos…”! Care este următorul pas pe care simţi să-l faci în acest domeniu?

Teodora Calagiu: Cu  “Nu sunt faimos…” continuăm să mergem cu galele prin ţară. Am început anul în forţă. Doar ce ne-am întors de la Slatina şi Drobeta Turnu Severin, urmând ca săptămâna viitoare să plecam în alte 4 oraşe, iar în martie, în Macedonia. Sunt discuţii şi pentru Franţa şi Statele Unite. Peste tot pe unde am fost până acum, sălile au fost pline şi am întlnit oameni minunaţi care au vibrat la povestea noastră. Se pot întâmpla lucruri memorabile anul acesta, în ceea ce priveşte filmul. Asteptăm să se concretizeze ca să ne putem bucura cu toţii.

Imi doresc să fac atât teatru, cât şi film. Sunt experienţe total diferite, care au la bază acelaşi numitor comun: dăruirea. Deocamdată, sunt implicată în două proiecte noi, teatrale, suntem în repetiţii, urmând ca în această primăvară să scoatem premierele şi să ieşim la rampă.

3

 

Ana Magdin: Ce îţi propui în domeniul muzical?

 

Teodora Calagiu:  Am o trupă de coveruri, “Jumi’Juma”, înfiinţată anul trecut, şi cântăm de la romanţe până la cele mai noi hituri internaţionale. Suntem o gaşcă nebună, şi deja lucrăm la prima noastră piesă originală. Ne distrăm teribil şi evoluăm artistic! Combinaţia perfectă, părerea mea! Îmi doresc, totdodată, să continui să cânt şi în limba pe care o vorbesc în casă şi cu care am crescut. Îmi doresc să ating cât mai multe suflete..

 

Ana Magdin: Ce te fascinează cel mai mult în această viaţa?

Teodora Calagiu: Întâlnirile dintre oameni. Cred în legături, cred în oameni!

 

Ana Magdin: Gândul tău pentru armânii de pretutindeni, în limba ta dar şi în limba română!:)

Teodora Calagiu: Voi, sh-tragu nãdia cã tu yinãtoru, cãtu ma multsã di noi va s-andrupascã cultura Armãneasca! Mashi ashi va s-putemu s-dutsemu ma largu tsi apruchemu di la stripãpãnjlji a noshtsã!

(Vreau şi sper că pe viitor, cât mai mulţi dintre noi, să susţinem şi să ne implicăm în acte culturale armânești. Doar aşa putem păstra şi duce mai departe ceea ce am primit de la străbunicii noştri.)

 

ana morosanu magdinAna Morosanu Magdin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.