March 14, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

PREMIILE FUNDAŢIEI CULTURALE „ORIENT LATIN”

2 min read

Premiile-Fundatiei-Culturale-Orient-Latin-WB

Ilie CHELARIU prezintă:

PREMIILE FUNDAŢIEI CULTURALE „ORIENT LATIN”

 

În data de 31 martie 2014, la sala multifuncţională a Consiliului Judeţean Timiş, cu prilejul evenimentului „Ziua Poeziei – Ziua Nichita Stănescu”, s-au decernat premiile anuale ale Fundaţiei Culturale „Orient Latin”.

 

Premiul „Horia Ionescu” a fost înmânat, de către actorul Călin Ionescu, regizorului SABIN POPESCU, un prieten constant al poeziei timişorene şi autor a două spectacole remarcabile – „La lilieci”, inspirat din opera poetică a lui Marin Sorescu, şi „Eminescu, un adolescent”, care a urmărit apropierea tinerelor generaţii de clasicul nostru. Alături de diploma binemeritată, premiul a fost completat de o lucrare a artistului plastic timişorean Pavel Torony, un adevărat pictor al cetăţii.

 

Anul acesta, premiul de excelenţă literară, ex aequo, a fost decernat lui Nicolae Silade şi lui Nicolae Irimia.

 

Nicolae Silade (n. 1956) a debutat, în 1979, la editura „Litera”. După 1989, numele său a mai apărut pe încă patru volume de versuri. A publicat şi în numeroase reviste din ţară, precum şi din Spania şi Serbia. Este fondatorul şi coordonatorul unei apreciate reviste – „Actualitatea literară”. Este jurnalist profesionist şi trăieşte în Lugoj. Alături de diplomă, lui Nicolae Silade  i s-a înmânat un peisaj semnat de artista plastică Denisa Mihăilă.

 

Nicolae Irimia (n. 1947) este un jurnalist veteran şi autor a numeroase volume. Este semnatar al unor cărţi de poezie, dar şi un redutabil cărturar preocupat de spiritualitatea Banatului de Munte. Trăieşte în Ciclova Română, lângă Oraviţa. Alături de diplomă, lui Nicolae Irimia i-a fost înmânată o natură statică semnată de Veronica Seracovan, artist plastic şi restaurator.

 

Mulţumiri speciale Simonei Vintilă, actor şi regizor, lui Doru Iosif şi prietenilor săi – Marius Iacovania, Traian Neagu şi Lucian Matei, pentru recitalurile lor memorabile. Aceleaşi mulţumiri şi lui Vasile Bogdan, autor al unui film greu de uitat – avându-i ca protagonişti pe Nichita Stănescu şi Adam Puslojici. Mulţumiri gazdelor de la Consiliul Judeţean Timiş, care au sprijinit demersul nostru punând la dispoziţie excelenta lor sală şi profesioniştii care ne-au ajutat să cotăm ediţia aceasta, cu toată modestia, ca una foarte reuşită.

 

Ilie CHELARIU

Timişoara

1 aprilie 2014

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.