March 28, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Nu sunt faimos dar sunt aromân…

4 min read

toma enache filmInterviu cu marele regizor armân, Toma Enache

„Nimeni nu-ți poate lua ceea ce ești, ceea ce simți, ceea ce gândești!”

 

Ana Magdin: Toma Enache, anul 2013, se pare că a fost anul care te aștepta ca sa-ți pui amprenta cu filmul „Nu sunt faimos dar sunt Aromân”! Comunitatea armânească a primit acest film ca pe un dar divin! Spune te rog, ce te-a determinat să faci acest film, cum a fost pe parcusul filmarilor și vreau să știu dacă și partea financiară a ținut cu tine în tot acest demers?

 

Toma Enache: Ideea unui film în aromână plutea în aer și în mințile multor armâni de mult timp. Problema a fost strângerea oamenilor și a fondurilor în jurul unei idei. Se pare că ideea acestui proiect a reușit acest lucru. De la titlu până la cei care au realizat efectiv acest film.

 

Ana Magdin:  „Nu sunt faimos, dar sunt aromân”, este primul film din istoria cinematografiei vorbit în exclusivitate în limba armână! Care a fost impactul la nivel internațional, în rândul comunităților de armâni?

 

Toma Enache: În România filmul a avut un impact extraordinar nu doar în rândul aromânilor ci și al românilor. Filmul a depășit 13000 de spectatori și a rulat în cinematografe aproximativ 6 săptămani.  Întâlnirea cu spectatorii și reacțiile lor ne determină să continuam susținerea proiecțiilor de gală și în orașele în care lumea ne invită. Chiar avem programate primele proiecții de gală din acest an  la Slatina, Turnu Severin, Timișoara, Sighet și Baia Mare, toate în luna februarie.  La nivel internațional, filmul a fost prezentat pâna acum doar la Babel Film Festival în Italia, unde a și fost premiat, dar plănuim proiecții în Macedonia, Albania, Gecia, Franța și Statele Unite.

 

toma enacheAna Magdin: Pe unde ai călătorit pentru promovarea acestui film, care, din punctul meu de vedere, este o capotoperă cinematografică?

 

Toma Enache: De la malul marii până în Maramureș sau Timișoara am dat sfoară-n țară că publicul e așteptat cu drag la filmul „Nu sunt faimos dar sunt aromân”.  I-am invitat pe toți cei care au venit de atatea ori să-mi vadă piesele, să vina să mă vadă și în postura de regizor și actor.

 

Ana Magdin:  Ce planuri ai anul acesta, cu ce vrei să-i mai bucuri pe spectatori?

 

Toma Enache: Ne gândim deja la urmatorul film. Nu pot să vă dau incă detalii. Lucram la scenariu. Deocamdată cea mai mare dorință a mea anul ăsta, este că „Nu sunt faimos…” să ajungă la toate comunitățile importante de aromâni din lume. Ma refer aici nu doar la cele din Europa ci și din America și Australia. Îmi doresc ca aromânii de pretutindeni să vadă acest film, primul din istorie dedicat lor și cât mai mulți oameni care vor să afle ceva despre noi.

 

gala toma enacheAna Magdin: Ce premii și recunoașteri ai în urma acestui film?

 

Toma Enache: În România premiera filmului „Nu sunt faimos dar sunt aromân” a avut loc în Octombrie 2013, așadar destul de recent.  Intenționăm să trimitem filmul la mai multe festivaluri internaționale. Prima recunoaștere internațională a venit în Decembrie 2013 când filmul a câștigat Premio Maestrale „Unica ” la Babel Film Festival din Cagliari, Italia. În țară, festivalurile naționale de film abia acum încep unde vom participa și noi.

 

Ana Magdin: Cum se relaxează faimosul regizor, Toma Enache? Ai locuri preferate în această lume, mâncăruri preferate?

 

Toma Enache: E o perioadă în care nervul sciatic nu-mi prea dă voie să mă relaxez cum obișnuiam, așa că singurul lux e lectura sau privitul în tavan. Îmi place să mănânc saramură de pește, gătită de mine și alți cunoscători. Dacă după masă m-aș putea plimba puțin în zona rurală din Anglia sau în câteva orășele din Grecia, Albania și Macedonia, m-aș declara aproape mulțumit.

 

Ana Magdin:  Care este mâncarea ta preferată, alegând un meniu armânesc? Gătești, ai o rețetă preferată?

 

Toma Enache: Din meniul aromânilor n-aș rata niciodată o placintă cu urzici (pita di veardza) și un miel la proțap cu iaurt de oaie. Ca desert, placinta răsucită cu nucă și zahar, făcută de mama.

 

enache tomaAna Magdin: Ce crezi că trebuie făcut în România dar și în lume,  pentru a fi cunoscute mai bine tradițiile și obiceiurile armânilor?

 

Toma Enache: Să ajutam tinerii să se întalnească cu tradițiile și valorile armânești autentice. Cred ca filmul „Nu sunt faimos dar sunt aromân” le prilejuiește, într-o anumită masură, o asemenea întalnire, sinceră și directă. Depinde doar de ei să ducă toate astea mai departe.

 

Ana Magdin: Care sunt cele mai importante sărbatori din an, ale armânilor?

 

Toma Enache: Toate sărbatorile Creștin-Ortodoxe.

 

Ana Magdin:  Gândul tău pentru prieteni și pentru armânii de pretutindeni, în limba voastră dar și în limba româna!

 

Toma Enache: Nimeni nu-ți poate lua ceea ce ești, ceea ce simți, ceea ce gândești. Pentru cei care au văzut sau vor vedea filmul, al 13-lea Adevar din Dodecalog, le este dedicat.

Varnu nu poati s-ta l’ia atea ti hii, ti duchesti, ti minduiesti. Ti atel’i ti vidzura  ili va-sveada filmu, 13-lu aver dit Dodecalog i dhoara a meau ti el’i.

 

Ana Moroșanu Magdin

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.