March 19, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Roşia Montana – Scrisoare deschisǎ Primului Ministru Victor Ponta

5 min read

Foto.Ioan IspasRoşia Montana – Scrisoare deschisǎ Primului Ministru Victor Ponta

 

Autor: Ioan Ispas (Delaware, SUA)

 

După cum bine știți, în 27 august 2013 Guvernul României a aprobat Proiectul de lege privind unele măsuri prealabile exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montana, care conține în anexă Acordul privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montana.

Din motive obscure nu a-ți observat nici d-vs și nici membrii guvernului că art.8 din Acord încalcă dreptul de proprietate consfințit de Constituția României. Iată cum a fost formulat acest art.8: Părțile convin ca societății RMGC să i se pună la dispoziție dreptul de folosință asupra tuturor imobilelor situate în perimetrul licenței de exploatare, necesare pentru atingerea scopului prevăzut în Licența de exploatare, conform dispozițiilor Legii privind unele măsuri prealabile exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montana și stimularea și facilitarea dezvoltării activităților minere. Aceasta înseamnă că atunci când buldozerele RMGC intră în curtea cetățeanului, care s-a baricadat în casă, intervin forțele speciale ale jandarmeriei care-i ridică pe sus pe membrii familiei respective, îi bagă în dube, îi duc la sediu unde sunt amendați. În acest timp buldozerele dărâmă casele, iar cetățenii respectivi pot merge unde văd cu ochii. Adică statul se subordonează unei societăți comerciale.

Chiar dacă RMGC ar fi fost 100% a statului român (ceea ce nu este cazul) nu ar fi fost admisibil să se calce în picioare dreptul de proprietate al unui cetățean român.

A prezenta creșterea formală a ponderii statului de la 19%  la 25% ca o mare victorie a guvernului este jenantă în condițiile în care la înființarea RMGC în 25.08.1997 statul român deținea 33% din acțiuni. Rapacitatea acționarului majoritar a făcut ca imediat după cedarea de către compania națională a Licenței de exploatare nr.47 către RMGC, aceasta să pretindă ca banii cheltuiți cu diverse studii să fie convertiți în acțiuni. Așa s-a ajuns la ponderea de 19% a statului român în RMGC. În urma majorărilor de capital din 2004 și mai ales din 2009, la care statul român nu a contribuit, fiind împrumutat fără dobândă, dar prin virarea directă a împrumutului de către acționarul majoritar în contul RMGC, s-a ajuns ca de fapt în prezent statul român să dețină sub 1% din capitalul social al RMGC. Minvest nu are nicio dovadă (ordin de plată, chitanță) că a depus bani în contul RMGC ca să-și păstreze ponderea de 19%. Nu mă credeți? Cereți Minvest-ului să prezinte public documentele de plată.

Este jenant ca un guvern să încheie un acord cu un SRL (Ltd.) chiar dacă este înregistrat în Canada și cotat la bursă. Pe acest document, având în vedere că în calitate de anexă va face parte integral dintr-o lege, își va pune semnătura Prim Ministru, Președinții Parlamentului și Președintele României, pe de-o parte, iar pe cealaltă un Președinte Director General al unui SRL, cetățean străin, care poate promite orice, răspunderea sa fiind în limita capitalului social al companiei respective. Culmea este că deși acordul este semnat în numele companiei Gabriel Resources Ltd, cotată la Bursa din Toronto sub simbolul GBU, acționarul majoritar la RMGC este de fapt, din 2011, Gabriel Resources (Jersey) Ltd., înregistrată în Channel Islands, cu sediul pe 15 Esplanade, St.Helier, Jersey, JE1 1RBB. Care este bonitatea acestei firme fără active, fără activitate, fără bilanț financiar?! Care este scopul acestei manevre? Răspunsul este simplu: toate promisiunile și angajamentele GBU sunt plasate unei firme de buzunar. Ea este deținută 100% de Gabriel Resources Ltd., dar în cazul unui conflict între acționarii RMGC, legal statul român se va război cu acest Gabriel Resources (Jersey) Ltd., de la care, în caz de victorie, poate să obțină cel mult 100 $ (banii depuși la înființare). În aceste condiții GBU poate să promită orice. Nu este pusă România într-o situație ridicolă prin semnarea acestui acord?

Creșterea redevenței minere de la 4% la 6% este prezentată de asemenea ca un semn de bunăvoință al investitorului. Grație formulării definiției producției miniere din Legea minelor nr.85/2003, investitorul a avut grijă ca produsul finit al proiectului să nu fie sub formǎ de aur și  argint, produse cotate la bursă, ci un aliaj de aur și argint. Aceasta permite pe de-o parte ca RMGC să vândă aliajul la un preț subevaluat unei firme controlate de GBU astfel încât profitul să fie zero (la fel impozitul pe profit) iar valoarea redevenței miniere insignifiantă, iar pe de altă parte sub denumirea de argint să fie ascunse celelalte metale prețioase (wolfram, etc) pentru care nu se va plăti nicio redevență și nici nu vor apărea ca venituri. Un adevărat jaf național!

Dacă beneficiile economice ale proiectului sunt iluzorii, mutilarea munților și iazul uriaș de steril și cianuri sunt consecințe certe. Minerit se poate face și fără cianuri și fără măcinarea munților și fără alungarea localnicilor, în paralel cu celelalte îndeletniciri, așa cum au dovedit de câțiva ani finlandezii la Pompalo.

V-am auzit recent declarând la un post de televiziune că personal nu sunteți de acord cu proiectul și că în parlament, ca deputat, veți vota împotriva lui. Deci noi, plătitorii de impozite și alegători, înțelegem că în calitate de deputat ați rămas fidel promisiunilor din campania electorală, dar ca prim ministru sunteți o marionetă care execută comenzile altora. În urma acestei declarații, dacă sunteți om de onoare, aveți două opțiuni: a) demisionați din funcția de premier și vă întoarceți ca deputat în parlament, sau b) vă recunoașteți greșala și retrageți proiectul de lege respectiv din parlament, pentru că erare human est, persaeverare diabolicum.

(5 septembrie 2013)

 

P.S.În privința gazelor de șist, după ce a-ți acordat peste duzină de licențe de explorare , în timp ce d-vs ne liniștiți că este vorba doar să aflăm ce zăcăminte avem și că nici nu se pune problema exploatării , d-nul ministru Vosganian împreună cu d-nul ministru Niță au elaborat un proiect de modificare a Legii minelor nr.85 / 2003 astfel încât deținătorii licențelor de explorare să aibă dreptul de a obține automat licențe de exploatare .Proiectul mai prevede ca deținătorii licențelor de exploatare să aibă dreptul de a-și extinde suprafața din licență în funcție de necesități.

Veți pune și un asemenea proiect pe ordinea de zi a guvernului ?

 

1 thought on “Roşia Montana – Scrisoare deschisǎ Primului Ministru Victor Ponta

  1. DE CE OAMENI DE VALOARE SI DE STIINTA DIN ROMINIA NU-SI SPUN PAREREA DESPRE ACEASTA CATAstrofa ce urmeaza sa se faca SINGURUL POST DE TV CARE SPUNE ADEVARUL ESTE NASUL TV DAR ASTA E PREA PUTIN PENTRU MIRSAVIA SI LACOMIA PARLAMENTARILOR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.