March 29, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

ROMÂNIA 2030

3 min read

ROMAN-Viorel-wbViorel ROMAN

 

Prognozele pleacă de la premize. În ceea ce urmează ele sunt ale decalogului judaico-creştin. Două miliarde de creştini sunt factorul hotărâtor al civilizaţiei. De la ei pleacă impulsurile teologice, filozofice, culturale, politico-sociale şi tehnico-ştiintifice. Aşa cum legiunile Imperiului Roman (singurul din cele opt la anul zero, care a supravieţuit şi s-a metamorfozat în Sfântul Imperiu Roman, UE, USA, NATO şi decide soarta lumii) au pregătit terenul creştinismului, tot aşa colonialismul, imperialismul şi globalizarea pregăteşte terenul standardelor de civilizaţie, drepturilor universale ale omului, creştinismului.

 

Trauma creştinismului este Marea Schisma din anul 1054, care a generat un perpetuum Război Rece, o Cortină de Fier despărţitoare între ortodocşi şi occidentali şi mai ales imensul eşec din anul revoluţionar 1989, când dorinţă fierbinte de refacere a unităţii creştine a rămas neinplinita cu consecinţele dramatice, din ce în ce mai vizible atât în est cât şi în vest şi care determină soarta neamurilor, mai ales a romanilor de la Limes, între Imperiu şi Barbari.

 

Până în 2030 complexul militar-industrial din SUA, cultura anglo-mozaica va pierde din puterea actuală, dar va rămâne dominant în competiţie cu America Latină, Africa de Sud, India şi nu în ultimul rând China. Succesul creştinilor din Hong-Kong şi Macao e greu acceptat de confucianiştii, dar când China comunistă devene creştină (azi sunt 20 de milioane) umanitatea vă descoperii o nouă dimensiune, că după descoperirea Lumii Noi. Şi creştinii din India, Goa, Kerala, Japonia, Orientul Apropiat au aceeaşi misiune de integrare şi adaptare la condul de comportament occidental: contract, disciplina şi munca. Aceasta modernizarea laică tehnico-ştiinţifica pregăteşte terenul creştinizarii universale.

 

Moscova, a treia Romă, a iniţiat dialogul cu Roma şi SUA, a renunţat paşnic la Războiul Rece, la Cortina de Fier, la umilitorul Lagăr ortodoxo-comunist dar nu l-a înţeles pe Fericitul Ioan Paul II, n-a avut forţa să contribuie la refacerea unităţii creştine. În consecinţă Rusia e puterea cea mai imprevizibilă (vezi Siria, Caucaz, ocupaţia militară din Moldova etc.) pentru că aspira la refacerea imperiului, Uniunii Eur-Asia. Proiect cu picioare de lut, pentru că ruşii sunt tot mai puţini, exporta numai materii prime, iar vecinii devin tot mai puternici. Un cerc vicios. Asta ne indreptăţeşte să sperăm că Moscova şi Roma vor găsi un modus vivendi înainte de aniversarea unui mileniu de la Marea Schisma.

 

În acest context geopolitic românii, dezmembraţi de Stalin şi Hitler, sunt între ciocan şi nicovala, între Rusia şi UE/NATO. România e integrată formal în lumea euro-atlantică, în schimb Biserica Ortodoxă se orienteză spre Moscova, iar cea Unită cu Roma este persecutată. Rezultatul e un blocaj, care a dus deja la emigrarea pe trei milioane de tineri spre vest. În Moldova situaţia este şi mai dramatică. Transnistria este ocupată militar. Biserica Ortodoxă este şi ea direct obedientă Moscovei. Pretutindeni, corupţie, clientelism, nepotism oriental.

 

Românii supravieţuiesc acuma că într-o sală de aşteptare CFR şi nu ştiu nici în ce direcţie, nici în ce tren să urce: Moscova sau Roma? Pentru că au înfăptuit unirea din 1859, 1918, moldo-valahii au convingerea că sunt model de urmat. Ei nu realizează că linia Şcolii Ardelene duce la emanciparea naţională, socială şi că numai o sinteză a Ideii cu Fapta oferă şansa depăşirii blocajului actual.

 

Cum va evolua chestiune românească? Va avea lor reunificarea, va fi depăşită sărăcia din cele mai sărace ţări din Europa? Se va lua o decizie majoră? Se va bate pasul pe loc? Hotărăsc vrăşmaşii? Aceste întrebări şi mai ales răspunsurile generează o cascadă de consecinţe pe care le cunoaştem din viaţa lui Mihai Viteazul, Inochentie Micu-Clein, Samuil Micu, Petru Maior, Tudor Vladimirescu, Nicolae Bălcescu, Alexandru Ioan Cuza, Ion Antonescu, Nicolae Ceauşescu, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu. Nu este exclus ca moldo-valahii să redevină sclavii satrapilor orientali, tot aşa cum e posibil ca prin dialogul cu occidentalii, început de Fericitul Ioan Paul II la Bucureşti, şi unirea cu Roma să renască România Mare occidentală şi prosperă.

 

Prof. Dr. Viorel ROMAN

Akademischer Rat a.D.

Bremen, Germania

21 august 2013

www.viorel-roman.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.