April 18, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

O PIESA DE TEATRU ROMÂNEASCĂ FACE VALURI ÎN NOUA ZEELANDĂ

4 min read

DOINA-MAGURA-PREMIERA-wbGeorge ROCA

 

 

Festivalul de Artă Românească „Doina 2013” din Auckland, Noua Zeelandă.

*

Atmosferă de sărbătoare în sânul comunităţii româneşti

de la capătul lumii.

*

Premiera piesei de teatru Măgura”, de George Smarandache – un succes absolut.

*

Aplauze repetate a sute de spectatori neo-zeelandezi

de toate neamurile!

 

Mulţi şi-au pus întrebarea: De ce o piesă de teatru românescă şi de ce „Măgura” dramaturgului George Smarandache… la capătul lumii? Să incercăm să dăm o explicaţie urmărind evoluţia evenimentelor!

 

Primarul municipiului Slatina, domnul Minel Prina afirma: … «Măgura» este, cu adevărat, o poveste de dragoste; o magică întâlnire cu ceea ce este profund şi tainic în tradiţia şi folclorul românesc. Pornind de la o poveste de dragoste dintre doi tineri ce trăiesc în mediul rural, piesa de teatru cuprinde un spectacol amplu al vieţii, al condiţiei, obiceiurilor pământului în care omul de rând şi-a dus şi îşi duce existenţa, într-un cuvânt spus, o exegeză a spiritualităţii ţăranului român cu toate etapele vieţii sale. Mesajul acestei piese, dar şi noutatea modului de exprimare vine să demonstreze publicului larg faptul că viaţa este o scenă de teatru şi fiecare individ este un actor care îşi joacă propriul rol. Sper că acest proiect să aducă în inimile românilor de pretutindeni un crâmpei din nostalgia locurilor natale şi să aline dorul provocat de distanţa fizică care-i desparte de acestea şi în acelaşi timp să prezinte publicului neozeelandez o parte din spiritualitatea şi tradiţiile poporului român”.

 

AFIS-MAGURA-xwb2Spectacolul „Măgura” – dramatizare după romanul „Lumea satului” de George Smarandache – a fost pus în scenă de un grup de artişti amatori din comunitatea românilor din Auckland, Noua Zeelandă, avându-l ca regizor pe binecunoscutul actor  Claudiu Bleonţ de la Teatrul Naţional Bucureşti. Este un spectacol care a ajuns la inimile tuturor. Realizat în mod profesionist, cu idei bune la nivelul intervenţiei regizorale şi cu multă energie şi inventivitate când vine vorba despre mişcarea scenică şi coregrafie. Laudele se cuvin desigur, actorilor amatori care au făcut cu bine faţă ritmului strâns al momentelor coregrafice şi au încearcat să-şi depăşească limitele. Un alt merit care se atribuie acestora este însuşirea personajelor şi patosul cu care şi-au interpretat rolurile. Distributia al fost următoarea: Claudiu Belonţ, Irina Pegler, Constantin Pucu-Roşu, Delia Giurgiu, Dragoş Radu, Laura Axinte Iugan, Alex Stan, Alexandru Giurgiu, Calina Tătaru, Sabina Giurgiu, Lavinia Macoviciuc, Dana Gascu şi Mariana Popa. Lumini şi sunet: Cristi Giurgiu, Julia Giurgiu. Organizatorii: Adina Giurgiu şi Lucreţia Macoviciuc. Deci peste tot… familia Giurgiu a fost la înălţime! Sincere felicitări din partea autorului acestor rânduri. Ecourile aplauzelor au ajuns până şi în… Australia!

 

Premiera a avut loc duminică, 28 iulie 2013, la Rose Center din Auckland, unde s-au jucat două spectacole, ambele fiind răsplătite cu ovaţii şi multe aplauze din partea publicului spectator. Nu numai români au fost prezenţi în sală, ci şi foarte mulţi kiwioţi de sorginte anglo-saxonă, maori băştinaşi, chinezi emigranţi şi alţi spectatori aparţinând mai multor naţii venetice. După fiecare reprezentaţie foaierul sălii de teatru a fost invadat de spectatori, iar actorii au fost asaltaţi cu întrebări, felicitări, flori şi cu aparatele de filmat şi fotografiat. Pentru o oră şi douăzeci de minute, publicul românesc s-a simţit acasă pe plaiurile natale, iar cel provenit din celelalte naţii au descoperit cu plăcere, frumuseţea şi profunzimea spiritualităţii romaneşti.

 

Tot în aceeaşi atmosferă de fast a avut loc lansarea volumului de poezie „Ochii sufletului, toamna”, semnat de scriitorul George Smarandache. Este uluitor câtă bucurie poate aduce în inima unui om un astfel de moment. Chipuri senine, veselie, amintiri şi voie bună, aceasta a fost atmosfera ce s-a creat după spectacol. Fiecare românaş prezent acolo era dornic să povestească cu patos şi nostalgie despre meleagurile natale, despre părinţi şi strămoşi, despre satul, sau curtea de la ţară… Făcea aceasta cu toată fiinţa sa, refulând parcă din interior un dor de mult stăpânit pe care acum prinseseră momentul oportun să-l elibereze şi să se elibereze. După astfel de discuţii emoţionante, mulţi dintre cei prezenţi şi-au exprimat dorinţa ca spectacolul să se mai joace o dată. Răspunzând cu drag, bucurie şi înţelegere cerinţelor, realizatorii spectacolului au fost de acord ca următoarea reprezentaţie să se ţină joi pe data de 2 august.

 

Un proiect de ambiţie, realizat cu eforturi susţinute şi dorinţa de a face ceva pentru semenii noştri strămutaţi la capătul lumii! Iniţiat de Asociaţia „Doina”, având sprijinul Primăriei din Auckland, al Primăriei Municipiului Slatina şi al Centrului Cultural „Eugen Ionescu” Slatina, s-a creat acest moment minunat care a adus multe satisfacţii în comunitatea de români din Auckland şi nu numai.

 

George ROCA

Sydney, Australia

5 august 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.