April 14, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

SUPRAVEGHEREA TOTALĂ – PRISM, TEMPORA, SNOWDEN & CO

5 min read

BAETU-Viorel-2-wb Viorel BĂETU

 

În sfârşit putem dormi liniştiţi. Acuma când ştim că în afară de Dumnezeu care, ne păzeşte de „cele rele”, de acolo de sus şi aici pe pământ suntem permanent supravegheaţi, interceptaţi, ascultaţi, spionaţi, pardon am vrut să spun „apăraţi”, ca să nu ni se întâmple ceva rău, avem un somn uşor şi visăm urât. Cineva, ne ascultă, ne citeşte, ne spionează, ne ştie toate secretele. Asta e lumea de azi. Toţi vrem date, date, date şi pentru a le obţine lăsăm „amprente electronice” peste tot, la americani, la engleji, la ruşi, la chineji şi probabil şi la cei din insula Vanatu.

 

Acum am ajuns în sfârşit să fim şi noi „cineva”! Dar nu ne place. Aşa e omul, veşnic nemulţumit, ba că nu e apărat, ba că e prea apărat şi spionat, ba că nu i se respectă sfera personală, ba că nu-l bagă nimeni în seamă şi lui nu i se ascultă telefonul şi nu i se citesc e-mailurile, ba că nu are asigurare de sănătate, ba că are, dar pe cipul ăla de pe card sunt trecute toate bolile lui de când era copil şi oricine le poate citi, ba că şi… ba că! Cine te pune domnule să fii peste tot în INTERNET? Cine te pune să te bagi pe toate platformele sociale? Cine te pune să crezi în promisiunile lor de anonimitate? Cine te pune să cumperi de la magazine cu caserii electronice şi să plăteşti cu CARD-ul propriu. Cine te pune să te laşi înregistrat la spital, la primărie, la miliţie. (Pardon asta e obligatoriu deci ultima frază nu va fi luată în considerare!).

 

Bunicii mei, stau sus la munte, au peste 90 de ani şi nu au computer, handy, I-phone, televizor, telefon, sau sistem de navigare. Ei au crezut că astfel au scăpat de supravegherea totală. Eroare, bunicul a primit o scrisoare de la un ţăran din Tadjikistan, care îl întreba cum face brânza de oaie la burduf!

 

Toată lumea e şocată, toţi ţipă, toţi sunt revoltaţi şi de ce oare? Pentru că americanii au construit un monument arhitectonic pentru NSA (National Security Agency) unde lucrează o mare grămadă de oameni şi unde se adună date, de toate culorile, de toate mărimile, în toate limbile, pentru a apăra cetăţeanul cinstit de terorişti, crimnali, pedofili, hoţi, şarlatani şi alţi de-alde ăştia. Acuma că li se mai întâmplă să şi greşească, iar unele programe ale lor, ca de exemplu PRISM („Planning Tool for Resource Integration, Synchronization, and Management) s-a apucat să adune de capul lui, date despre toată lumea, asta a fost o greşeală de programare, căci nimeni nu i-a spus, cine sunt cei buni şi cine sunt cei răi, aşa că pentru a nu greşi i-a băgat pe toţi într-o oală şi i-a supravegheat de dimineaţa până seara şi de seara până dimineaţa fără părtinire.

 

Pentru că englejii nu s-au lăsat mai prejos au şi ei monumentul lor. O clădire cum n-a văzut Parisul, pentru GCHQ (Governmental Communications Headquarters) unde lucrează o mare grămadă de oameni şi unde se adună date de toate culorile, de toate mărimile, în toate limbile, pentru a apăra cetăţeanul cinstit de terorişti, criminali, pedofili, hoţi, şarlatani şi alţi de-al de ăştia. Acuma că li se mai întâmplă să şi greşească, iar unele programe ale lor, ca de exemplu TEMPORA, în comparaţie cu care PRISM e un copil nevinovat, s-a apucat să adune de capul lui, date despre toată lumea, asta a fost o greşeală de programare, căci nimeni nu i-a spus, cine sunt cei buni şi cine sunt cei răi, aşa că pentru a nu greşi i-a băgat pe toţi într-o oală şi i-a supravegheat de dimineaţa până seara şi de seara până dimineaţa fără părtinire.

 

Iar când un anume Edward Snowden, care a mâncat din pâinea lor, a celor de la NSA, a descoperit că nu programul e de vină că toată lumea e supravegheată fără nici un discernemânt, căci programul nu putea de unul singur să se lipească fizic de peste 200 de fascicule din cablul de fibră de sticlă transatlantic, care transportă aproape tot ce e comunicare în lumea asta şi să sugă ca un aspirator fără nici o aprobare, deci pe „şest”, date şi date şi convorbiri şi E-mailuri şi poze şi profile şi, şi, şi…

 

Deoarece treaba asta presupunea intervenţia factorului uman, căci în telechineză nu mai crede nimeni, a început bâlciul. Secretele au intrat în gura presei şi atunci s-a terminat cu secretul! Prietenul nostru Snowden, a şters-o din SUA (cel mai liber şi democratic stat din lume) şi a căutat azil, ca să poată să spună liber ce ştie, în China (unde drepturile omului sunt călcate în picioare), în Rusia (unde democraţia se scrie cu litere mici de tot) şi vrea să ajungă în Cuba (stat comunist!). De unde se vede că teoria lui Einstein e universal valabilă: „Totul e relativ!”.

 

Acum să stăm strâmb şi să judecăm drept. Puţin speriaţi putem să fim. Pentru că  volumele de date care sunt înregistrate controlate şi evaluate, au dimensiuni de neinmaginat, ca de exemplu 600 de milioane, da, da, 600 de milioane, de convorbiri telefonice pe zi! De restul datelor, E-mailuri, platforme sociale, home page, etc etc, care au acceaşi soartă, nici să nu mai vorbim. O socoteală simplă spune că la 7 miliarde de locuitori câţi are planeta dacă socotim cam 2 miliarde de mijloace de comunicaţie, telefoane, handy, Skipe, etc, etc, ajungem ca în fiecare a TREIA zi să fim ascultaţi, înregistraţi, spionaţi, evaluaţi. Concluzia: Vorbiţi la telefon, handy, Skype, etc, numai în fiecare a PATRA zi!

 

Totuşi cred că nu o să dorm bine la noapte. De unde ştiu americanii că eu am mâncat ieri la prânz sarmale?

 

Viorel BĂETU

Germania

26 iunie 2013

1 thought on “SUPRAVEGHEREA TOTALĂ – PRISM, TEMPORA, SNOWDEN & CO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.