March 29, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

EUROPA DOAMNEI MERKEL

3 min read

ROMAN-Viorel-sp-wbViorel ROMAN

 

Jumătate din ajutorul social din întreaga lume se acordă în Europa, unde trăiesc 7% din populaţia globului, care produc circa o pătrime din mărfurile şi serviciile din lume. Odată cu introducerea monedei unice EURO salariile au crescut în Italia cu 35%, Franţa 27%, Spania 25%, Germania 5%. Pensia e în Grecia 96% din salar, Spania 82%, Italia 68%, Franţa 52%, Germania 39%. Creşterile se fac pe seama bugetelor capuşate mai mult decât volumul impozitelor, aşa că state cu familii bogate sunt falimentare, iar familiile sărace se bucura de un stat puternic.

 
După datele Băncii Centrale Europene, condusă de italianul Mario Draghi, averea medie a familiei din Germania e 51.400 €, Grecia 101.900 €, Franţa 113.500 €, Spania 182.700 €, Cipru 266.900 €. Şomajul tinerilor germani e de 7%, greci de 60%, spanioli 50%. Aceste cifre le are în faţă dna Angela Merkel, 58, când statele PIIGS* cer ajutor financiar şi este câteodată şi şantajata cu vina războaielor mondiale pierdute. Presa exotică din Grecia şi România pretinde că Berlinul le datorează 160 şi respectiv 20 de miliarde de euro din vremea războiului.

 
Manifestaţiile contra d-nei Merkel cu mustaţă a la Hitler în uniforma Partidului Naţional-Socialist al Muncitorilor Germani sunt spontane, nu-s înscenate, dar foarte bine mediatizate. Cine caută pe google numele Merkel & Hitler găseşte trei milioane de documente, foarte multe în limba română.

 
Antigermanismul pe lângă antisemitism devine o forme de antimodernism? Ce-i de făcut? Să se facă ordine în UE ca sub Bismarck şi Hitler? Să devină Merkel o cancelară  de fier, ca Margaret Thatcher? Să se compenseze fără condiţii capuşarea şi lipsa de disciplină financiară a PIIGS?

 
Să iasă Germania din zona euro şi să lase sudul, estul UE ruşilor, anglo-saxonilor, inflaţiei, conflictelor? Să se accepte moneda EURO Nord/protestantă, EURO  Sud/catolică, EURO Est/greco-ortodoxa? Să devină Germania serviciul social al UE (pt.  romanes) sau UE al lumii (africanii, asiaticii forţează graniţele pe unde pot)?

 
Ce vă facă dna Merkel în al treilea mandat de cancelar, după alegerile din septenbrie?  Educată în RDG în spiritul tatălui său (preot protestant), ea continuă şi profită de politica cancelarului Gerhard Schröder: ajutor social condiţionat. Agenda 2010 şi politica externă germana se face la Berlin. E suficient?!

 
Elita germană nu are o viziune privind depăşirea stagnării din UE. Ea vrea competitivitate în lumea globanizata şi cere ca toţi să facă la fel. Oricum criza e numai un aspect minor al eşecului din 1989, când s-a ratat refacerea unităţii creştine şi a început un blocaj spiritual şi material de durată.

 
Din imperiile de la anul 0 a supravieţuit numai Imperiul Roman, Sfântul Imperiu Roman de Naţiune Germană. Acuma, cu EU-Acquis se speră depăşirea atât a deficitul de unitate creştină, cât şi cel atât de evident de deficit de democraţie printr-o constituţie. Până atunci totul se mărgineşte la tratate între guverne, care vizează în primul rând EURO, aşa că în UE nu se mai vede pădurea de copaci.

 
Criză, blocajul actual va continua până când nu se va realiza unitatea creştină de la Vancouver la Vladivostok şi Europa unită va avea o constituţie unică, care să se bazeze pe experienţă a două milenii de civilizaţie şi cultură, la îndemâna tuturora – literatura clasică greco-romană, biserica universală şi dreptul roman – model de civilizaţie pentru întreaga lume.

————————————–

 

* PIIGS – Acronim (ternen folosit în economie şi finanţe) referitor la Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia şi Spania. PIGS = Portugalia, Italia, Grecia, Spania.

 

 

Prof. Univ. Dr. Viorel ROMAN

www.viorel-roman.ro

Bremen, Germania

20 iunie, 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.