March 17, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Înălțarea Imnului

3 min read

imnulE obișnuit pentru un drapel național alăturarea cuvântului „înălțare”; sau ridicare. Desigur, pe catarg.

 

Drapelului românesc, intrat în cartea recordurilor mondiale – prin inițiativa tv. Antena 3 -, nu  i se putea găsi un catarg pentru dimensiunea lui uluitoare. Așa încât, firește, a fost întins pe pământ. Această întindere a unei întinderi de roșu, galben și albastru are o semnificație care nu mi s-a relevat decât în ziua  evenimentului, care, în viața unui popor, nu se poate întâmpla decât o singură dată. A fost un drapel întins pe glie. Acesta e un cuvânt care de multe ori se asociază, ideeii, stării de spațiu natal, areal etnic, sevă, adăpost de energie. Atrag atenția: nu „sub glie”, ci „pe glie”.

 

Dar imnul? Textul și muzica sunt binecuvântarea unui popor, căci se recunoaște în el.

 

Nu am cunoscut – pe „viu” – imnul regal (pe motiv de…vârstă), dar am avut parte de trei, în vremea postbelică a zis-ului comunism. Texte impuse de o ideologie străină nouă. Poate de aceea nu am rezonat la intonarea lor decît cu emoție festivă, contrafăcută. Culmea ! Mă sensibiliza mai degrabă „Internaționala”, cântecul proletariatului de pretutindeni.

 

În sfârșit, după 90 avem un imn pe care-l merităm. Cântat de mulțime, te zguduie, te purifică, te face generos, te întremează, te deschide lăuntric spre semenul tău. (Urmează un pasaj pe care îl pun între paranteze, ca și cum l-aș închide astfel: Mă refer la atitudinea oripilantă a lui Andrei Pleșu, care, în mass-media, opina mai deunăzi, că avem un imn nepotrivit, cu un text aiurea, cu o muzică lălăită și un ritm de o monotonie adormitoare. După ce i-am citit enormitatea, am luat cărțile semnate de el, așezate la loc de cinste până atunci și le-am aruncat la containerul cu gunoi.)

 

La câteva zile după omologarea internațională a dimensiunilor fără precedent ale drapelului nostru național, am auzit, la Antena 3, pentru prima dată Imnul nostru cântat de soprana tuturor timpurilor (cum este numită pe planetă) Angela Gheorghiu, îmbrăcată în vestminte populare de sărbătoare. „Cântat”, am spus ? O, nu, numai că nu avem un verb care să se potrivească pentru acest fapt.

 

O voce cât imnul nostru național, încât, prin ea, versurile se sublimează. Textul rămâne text, dar vocea Angelei Gheorghiu se ridică deasupra, vibrând parcă în suprarealitate. S-a întâmplat, deopotrivă, o alăturare miraculoasă între frumusețea aproape dramatică a textului și melodiei și frumusețea ei, ca femeie, și cu vocea ei, care mă ducea cu gândul, ulterior, la convingerea că are un nume predestinat: „Angela”, adică „înger”.

 

Cum Antena 3 își deschide programul de dimineață, de atunci încoace, cu imnul interpretat de geniala noastră româncă,  mi-e foarte drag să mă trezesc de dimineață bună, ca să ascult, la ora 6 fără 5 minute Imnul nostru. În timpul intonării lui trăiesc certitudinea că el se înalță, cum nu i s-a mai întâmplat până acum. Așa îmi încep ziua, cu această emoție.

 

Cornel Cotuțiu

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.