March 16, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

GERMANIZAREA EUROPEI

2 min read

ROMAN-Viorel-wbViorel ROMAN

 

Chestiunea Germană (1400-) şi Chestiunea Orientală (1774-1923) sunt vechi, de aceea e firesc ca lumea în criză se întrebă: Se germanizează Europa sau se europenizează Germania? Aparţin greco-ortodocsii de Europa sau de Eurasia?
În Europa/UE  piaţa neagră e de 50% din activitatea economică/PIB, la greco-ortodocşi, 25% la catolici şi 10% la protestanţi.  Aceste decalajele de corupţie şi monedă unică € agravează criză, în care fiecare trage spuza pe turtă lui.
Se redeschide Chestiunea Germană, se urmăreşte din nou distrugerea Europei Centrale, €? Războaiele, de treizeci de ani, 1618-1648, cele napoleoniene, 1799-1815, cele mondiale, 1914-1945, au reuşit mereu distrugerea Germaniei.
Integrarea RFG în UE a împiedicat reapariţia Reich-ului. Când, cu sprijinul Rusiei, Germania s-a refăcut brusc, Anglia şi Franţa au fost împotriva. Numai dizolvarea armatei germane în NATO şi diluarea DM în € a potolit spiritele.
Slăbiciunea PIIGS au împins însă Germania, cu un export de 1.000 de miliarde de €/an, în faţă. Se va degrada Germania, va disciplina ea Europa? Fără Rusia, Anglia, SUA nu pot prinde în cleşte, pe două fronturi, Germania, că 1914-1945.
Germania încotro? La Atena se arde drapelul german şi portretul dnei Merkel e împodobit cu svastica nazistă. Londra nu renunţa la industria ei financiară non-UE. Italia şi Spania sunt depăşite de competitivitatea şi fiscalitatea germană.
Românii stau cu un picior în Europa şi cu celălalt în Eurasia. Şi cum Moscova întârzie refacerea unităţii creştine, moldovenii sunt din ce în ce mai mult asiatici şi nici Bucureştiul n-are nici un proiect naţional sau european credibil.
Integrarea românilor în UE/NATO n-a rupt lanţurile grele ale duhovniciei şi soborniciei moscovite şi constantinopolitane care blochează emanciparea lor. Formularea e din perioada interbelică, când  ardelenii sperau că moldo-valahii se vor coace. Dar Stalin lichidează Unirea şi îi integrează pe toţi într-o satrapie eurasiatică, a căror urmări sunt şi astăzi evidente. Mulţi şi-o doresc din nou!
Moldo-valahii au fapta unirii,1859, 1918, dar ideea e a Şcolii Ardelene. De aceea încercarea Partidei ortodoxe, FRN, PMR, PCR, FSN, PDSR, PSD, PNL, USL, de a-şi însuşi şi ideea naţională e contraproductiva, iar folosirea în dialogul cu vestul a curentelor culturale, a masoneriei, a dinastiei etc. Este neconvingătoare, nu pot înlocuii imperativul: Toate drumurile duc la Roma!

 

Soarta romanilor depinde de meandrele Chestiunii Germane şi Orientale, cu ţeluri diferite. De aceea criza naţională se poate depăşi numai prin dialogului început la Bucureşti de Preafericitul papa Ioan Paul II şi refacerea unităţii cu Roma.

 

Prof. Dr. Viorel ROMAN

www.viorel-roman.ro
Bucureşti

29 aprilie 2013

2 thoughts on “GERMANIZAREA EUROPEI

  1. „Fără Rusia, Anglia, SUA nu pot prinde în cleşte, pe două fronturi, Germania, că 1914-1945“. Din fraza nu rezulta cine nu poate „prinde in cleste“ Germania: Rusia. Anglia sau SUA?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.