March 29, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

APEL – ADRESAT PARLAMENTULUI ROMÂNIEI

3 min read

APEL – ADRESAT PARLAMENTULUI ROMÂNIEI

 

Organizaţiile civice şi culturale neguvernamentale din Cluj-Napoca, subscrise în tabelul anexat, cu membrii şi simpatizanţii acestora din ţară şi străinătate solicită Camerei Deputaţilor, Senatului, Guvernului precum şi Ministerului de Externe a României întrunirea de urgenţă într-o şedinţă comună pentru a dezbate şi hotărî în mod ferm problema afişării aşa-zisului steag naţional secuiesc” şi a altor simboluri maghiare pe instituţiile publice din România şi care insinuează o formă de pseudostatalitate etnică maghiară/secuiască paralelă şi în unele cazuri chiar exclusivă. Şi toate acestea în contextul ofensivei mediatice din ce în ce mai agresive a afişării de către unele personalităţi, forţe politice, autorităţi administrative, foruri şi organizaţii iredentiste maghiare din România dar şi din Ungaria a dorinţei de realizare a autonomiei teritoriale în judeţele Harghita şi Covasna.

De unde denumirea de „Ţinut Secuiesc”? dacă la Recensământul din anul 1992 s-au declarat un numar de 498 de secui (datele sunt preluate din „Anuarul statistic al României” din anul 1992).

Se cunoaşte faptul că niciodată în istorie nu a fost autonomie teritorială în această zonă şi mai ales autonomie teritorială pe criterii etnice, în desconsiderarea – cu precedent doar în epocile de tristă amintire a dualismului austro-ungar şi a Diktatului de la Viena – a românilor din aceste judeţe, care şi aşa au fost mult diminuaţi din punct de vedere numeric, alungaţi în perioadele Diktatului sus-amintit şi după Revoluţia din Decembrie 1989 şi purificarea etnică de elementul românesc continuă şi astăzi datorită autonomiei administrative din zonă, care, din înţelesul ei generos, maghiarii şovini au transformat-o în instrument de purificare etnică. De exemplu, la Primăria municipiului Sfântu Gheorghe nu este angajat nici un cetăţean de etnie român, iar în economie, unde domină majoritatea patronilor de etnie maghiară, etnicii români sunt oprimaţi şi excluşi, astăzi, în mijlocul unei Europe civilizate şi sensibile la drepturile, libertăţile, demnitatea şi şansele de egalitate ale omului.

Aşadar, provocarea continuă a românilor prin aceste afişări de pseudostatalitate, în contradicţie cu Constituţia României şi cu lezarea sensibilităţii românilor prin agresarea lor continuă cu aceste afişări sfidătoare, trebuie stopată cu fermitate şi cu aplicarea legislaţiei şi prevederilor Constituţiei României şi prin sancţionarea celor care se folosesc de aceste simboluri pentru a lovi în statul român, în interesele generale ale naţiunii române şi în Constituţie.

Aşteptăm de la Parlamentul României elaborarea unor legi clare şi fără echivoc în acest sens, în acord cu Constituţia României şi cu prevederile europene în materie.

Cu deosebită consideraţie faţă de instituţia Parlamentului României, societăţile din tabelul ataşat semnează şi parafează.

 

Propunem Senatului și Camerei Deputatilor să pună în ordinea de zi a ședinței și punctele descrise mai jos:

 

1. Prin referendum, să se adauge la minorităţi secuii – diferiţi de unguri (să li se confere un loc în Parlament, la fel ca armenilor).

 

2. Celor cu dublă cetăţenie să li se intezică accesul la funcţii publice în statul român.

 

3. Să se interzică prin Constituţie partide pe criterii etnice.

 

4. UDMR să-şi legalizeze statutul – să devină partid – (de centru, de stânga, de dreapta), cu program la vedere şi numărul de membri cunoscut.

 

5. Să se reconstituie elementul românesc din Ungaria şi să se arate Europei cum i-au topit în naţiunea ungară.

 

6. Pentru apărarea fiinţei etnice, asociaţiile de pensionari militari să constituie Garda Naţională, după modelul american, în care să intre voluntari de toate vârstele şi de ambele sexe.

 

Va urează mult succes președinții societăților culturale semnatari ai acestui apel:

 

Mircea Popa                           – Despărţământul Cluj al ASTREI

Vasile Iuga de Săliște – Societatea Culturală PRO MARAMUREŞ

                                              „Dragoş Vodă” Cluj-Napoca

Victor Bercea                                     – Societatea Cultural Patriotică „Avram Iancu”

                                               din România

Ionel Vitoc                              – Fundaţia Culturală “Carpatica” din Cluj-Napoca

Sever Mureșanu                   – Fundaţia Andrei Mureşanu

                                              „Deşteaptă-te Române” Cluj-Napoca

Valeri Toderici                      – Societatea Cultural-Ştiinţifică

                                               “Virtus Romana Rediviva” Cluj-Napoca

Anton Drăgoescu                  Societatea Cultural-Ştiinţifică

                                               „George Bariţiu” Cluj-Napoca

 

Cluj-Napoca, 07.02.2013

romania_03_01f7ff3d76

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.