March 28, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

INTERVIU CU DL. SENATOR CRISTIAN DAVID – INIŢIATORUL CONCURSULUI „ROMÂNIA MEA”

10 min read

George ROCA: Domnule senator, se împlineşte mai bine de un un an de când s-a încheiat concursul de eseuri cu titlul „România mea” adresat elevilor de liceu din judeţul Vaslui. Ştiu că acest proiect a fost iniţiat de dumneavoastră. De ce această tematică adresată unor elevi care nu depăşeau 19 ani? A fost un mecanism pentru a testa pulsul patriotismului şi a naţionalismului în rândul acestor tineri? Care a fost motivaţia acestui proiect? 

 

Sen. Cristian DAVID: La sfârşitul lunii mai 2011, Organizaţia Municipală a PNL Vaslui a organizat concursul de eseuri „România mea” ce s-a adresat tinerilor care doresc să se afirme în domeniul jurnalismului şi comunicării. Elevii cu vârste cuprinse între 16 şi 19 ani şi-au putut prezenta lucrările în format electronic unei comisii de jurizare formată din scriitori şi jurnalişti români stabiliţi în SUA şi Australia. Lucrările care au obţinut locurile I, II şi III au fost publicate în ziare româneşti din SUA, Europa (desigur şi în  România! n.a.), iar pe lângă cele 10 premii a existat şi un premiu special al jurnaliştilor români din diaspora.

 

George ROCA: Cum v-a venit această idee şi cine sunt cei care v-au ajutat în organizarea evenimentului?

 

Sen. Cristian DAVID: PNL are un program de acţiuni care ţin strict de doctrina formaţiunii noastre politice. Dorim să încurajăm performanţa şi competenţa, de aceea, pentru a marca împlinirea a 136 de ani de la înfiinţarea PNL am organizat acest concurs de eseuri, „România mea” pentru tinerii care doresc să devină jurnalişti. Mi se pare o şansă extraordinară ca un elev care face cel mai bun eseu să fie sponsorizat de PNL Vaslui. În organizarea evenimentului s-au implicat membri ai PNL: Radu Sorin, Zvetlana Preoteasa (fost secretar de stat la Ministerul Învãţãmântului, în timpului guvernului Tăriceanu), Corneliu Bichineţ (vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vaslui), Simona Polak (atunci preşedintele Organizaţiei Municipale PNL Vaslui) şi Florin Ciurariu (preşedintele Organizaţiei Judeţene), profesori, directori de şcoală şi nu în ultimul rând, elevii. Un rol foarte important l-a avut şi juriul, un juriu internaţional din care aţi făcut parte şi dumneavoastră, dar şi alţi jurnalişti români din Michigan, Colorado, California, New York.

 

George ROCA: Câteva detalii despre premiile acordate câştigătorilor? Conform punctajelor date de fiecare membru a juriului pentru fiecare din cele 52 de eseuri, până la urmă a ieşit câştigătoare domnişoara Gina Roman – nume parcă predestinat – elevă în clasa a zecea la Liceul „Emil Racoviţa” din Vaslui! Care a fost impactul acestui eveniment-concurs literar în rândul elevilor din judeţ? Se vor mai organiza şi pe viitor asemenea concursuri?

 

Sen. Cristian DAVID: Organizaţia municipalã a PNL Vaslui a acordat 14 premii (din care 10 menţiuni), mai multe decât se convenise iniţial motivul fiind calitatea excepţională a lucrãrilor trimise de elevii vasluieni, lucrări care merită toate premiate. Eseurile care au obţinut locurile I, II şi III au fost publicate în nenumărate ziare româneşti din jurul lumii, iar premiul special al jurnaliştilor români din diaspora a fost recompensarea câştigătorului cu un premiu constând într-o sumă consistentă de bani.

 

George ROCA: Ca om politic român v-aş ruga să ne vorbiţi despre locul şi rolul României în UE şi în lume şi despre educarea tinerei generaţii în spiritul culturii şi deschiderii către acestea. 

 

Sen. Cristian DAVID: Acum, România trebuie să îşi recapete locul demn pe care îl merită printre statele lumii, ca partener respectat în Uniunea Europeană. Conjunctura politică din ultimii ani a distrus, în mare măsură, spiritul comunitar şi a demonetizat ideea de patriotism. De aceea trebuie să construim împreună un model de coeziune socială şi dezvoltare economică. Indiferent unde se află, în Italia, în Spania, în Republica Moldova, în Germania sau în Franţa, românii trebuie să fie uniţi şi încrezători într-o Românie puternică şi demnă.

 

România este şi trebuie recunoscută ca un actor politic major la nivel regional. În acest sens vom continua şi vom întări parteneriatul strategic cu SUA şi vom avea o prezenţă activă şi dinamică în procesul decizional al Uniunii Europene. Vom sprijini consistent mediul românesc de afaceri prin orientarea exporturilor către pieţele emergente şi vom promova parteneriatele şi proiectele public-privat. În următorii patru ani trebuie să lucrăm împreună pentru promovarea imaginii şi intereselor României precum şi pentru întărirea şi menţinerea identităţii comunităţilor româneşti răspândite peste hotare.

 

Noi, reprezentanţii clasei politice, împreună cu dumneavoastră, cei stabiliţi în afara perimetrului naţional, trebuie să formăm un parteneriat eficient, orientat spre promovarea imaginii României şi a poporului român peste hotare şi să reducem astfel distanţa dintre Diaspora şi România. Respectând câteva principii simple putem reda românilor din ţară şi de peste hotare încrederea în România şi în capacitatea sa de a-şi proteja şi promova cetăţenii. Aceste principii sunt:

 

  • Promovarea unor politici sociale sustenabile      care să ofere accesul liber şi egal la educaţie şi sănătate şi care să      asigure cetăţenilor români o viaţă demnă.
  • Sprijinirea iniţiativei private şi a      competiţiei directe ca metode eficiente pentru combaterea sărăciei      înseamnă, pe termen lung, o economie puternică şi cel mai important motiv      pentru care românii să se întoarcă în ţară.
  • Dezvoltarea unei economii competitive, a      industriei româneşti şi a unei agriculturi moderne, care înseamnă locuri      de muncă stabile şi bine plătite pentru românii din ţară, dar şi pentru      cei care doresc să se întoarcă în România.

 

George ROCA: Am citit despre dumneavoastră că aţi făcut eforturi deosebite şi  demersuri pentru ca românii să fie recunoscuţi cu drepturi egale în comunitatea europeană. Puteţi să ne daţi câteva detalii?

 

Sen. Cristian DAVID: Desigur! Tratamentul egal şi nediscriminatoriu, garantarea exercitării complete a cetăţeniei europene, integrarea deplină în spaţiul Schengen şi implicit eliminarea restricţiilor de pe piaţa muncii – acestea sunt cele mai importante mecanisme pentru apărarea drepturilor, libertăţilor şi demnităţii românilor şi pentru recunoaşterea lor cu drepturi egale în comunitatea europeană.

 

Activitatea mea politică de până acum s-a axat foarte mult pe această problemă a recunoaşterii egalităţii în drepturi. Ca membru al Comisiei de Politică Externă, membru al Comisiei pentru Politici Publice de Apărare și Ordine Publică, membru al Comisiei de Integrare Europeană şi apoi ca membru al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi şi ca ministru delegat pentru aquis-ul comunitar, mi-am dedicat munca şi activitatea ca românii să fie trataţi în mod egal în cadrul UE şi că orice fel de discriminare să fie eliminată.

 

George ROCA: O întrebare ciudată! Care este povestea amprentei pe care aţi lăsat-o la postul de televiziune Realitatea TV?

 

Sen. Cristian DAVID: În perioada puternicii mediatizări a cazului Mailat eram Ministru de Interne şi atunci am avut, la Roma, o întâlnire cu ministrul de interne Giuliano Amato, primarul Romei Walter Veltroni şi cu ministrul Solidarităţii sociale Paolo Ferrero, pentru a discuta despre integrarea comunităţii de români în Italia şi despre distincţia netă care trebuie făcută între romi şi români, întrucât nu este corect să judecăm un popor întreg pentru greşelile câtorva. De asemenea, în vara lui 2008 am luat poziţie în problema infracționalităţii din taberele de romi şi a tratării acestei probleme de către autorităţile italiene, afirmând că acei romi trebuie să fie trataţi ca cetăţeni comunitari. În acest context am participat şi la campania Realitatea TV împotriva amprentării locuitorilor din taberele de romi, lăsându-mi, în semn de protest, amprenta la sediul Realitatea TV.

 

George ROCA: În curand va începe capania pentru alegerile parlamentare. Dumneavoastra veţi participa tot pentru un loc in senatul Romaniei? Din partea cărui partid? Cred ca tot PNL!? Am aflat de curând ca sunteti printre puţinii politicieni români activi care aţi rămas (înca din 1990) fidel aceluiaşi partid… fără să deveniţi traseist politic precum mulţi dintre politicienii români ai zilelor noastre.

 

Sen. Cristian DAVID: Aşa este. Sunt în PNL încă din anul 1990, traseul politic începându-l la organizaţiile de studenţi şi tineret şi mai apoi continuând ca membru al Biroului Permanent Central al PNL şi vicepreşedinte al Internaţionalei Liberale. La alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012 voi candida din partea PNL, în circumscripţia electorală nr. 43, în Colegiul uninominal 1 Senat, care cuprinde Europa şi Asia.

 

George ROCA: Care este viziunea dumneavoastră pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu diaspora românească? Aveţi planuri, proiecte?

 

Sen. Cristian DAVID: O direcţie de acţiune foarte importantă este deschiderea de noi consulate în zone de interes pentru România (Spania, Italia, Portugalia), precum şi diminuarea taxelor consulare. În reţeaua consulară şi diplomatică a României se impun investiţii majore ca urmare a numărului tot mai mare de români în străinătate şi a impactului ridicat al globalizării. În următorii patru ani trebuie să lucram împreună pentru promovarea imaginii şi intereselor României precum şi pentru întărirea şi menţinerea identităţii comunităţilor româneşti răspândite peste hotare.

 

Pentru Diaspora, programul meu politic este structurat pe cinci axe prioritare:

1. apărarea drepturilor, libertăţilor şi demnităţii românilor

2. menţinerea identităţii culturale şi lingvistice

3. susţinerea procesului de integrare a românilor

4. apropierea de familiile din ţară

5. promovarea imaginii şi intereselor României peste hotare

 

Tratamentul egal şi nediscriminatoriu, garantarea exercitării complete a cetăţeniei europene, integrarea deplină în spaţiul Schengen şi implicit eliminarea restricţiilor de pe piaţa muncii sunt cele mai importante mecanisme pentru apărarea drepturilor, libertăţilor şi demnităţii românilor.

 

Crearea unui cadru legislativ şi instituţional care să asigure menţinerea identităţii culturale şi lingvistice, recunoscând şi promovând valorile şi încuranjând asocierea şi reprezentarea. Cea mai importantă măsură în acest domeniu este predarea limbii române în şcolile din Diaspora şi facilitarea accesului la lăcaşe de cultură.

 

Voi susţine procesul de integrare a românilor în comunităţile din care fac parte. Integrarea cu succes a românilor în comunităţile în care locuiesc înseamnă, pentru ţara de adopţie beneficii atât de natură socială, cât şi de natură economică, construind o societate multiculturală la nivel european. Pe cealaltă parte, pentru ţara de origine, pentru România, această integrare înseamnă costuri cu educaţia celor care pleacă, destabilizarea pieţei muncii şi a sistemului de pensii/asigurări sociale prin emigrarea populaţiei active. Beneficiile pentru România vin din promovarea imaginii şi intereselor ţării peste hotare, prin cetăţenii români care devin ambasadori ai României.

 

În ceea ce mă priveşte, implicarea României în susţinerea procesului de integrare înseamnă:

1. facilitarea contactului cu autorităţile locale şi centrale din ţările de adopţie

2. încurajarea şi facilitarea participării la viaţa/deciziile politice locale

3. eliminarea restricţiilor şi  garantarea dreptui neîngrădit la muncă

4. asigurarea accesului la servicii sociale şi asigurări medicale

5. EDUCAŢIA – cel mai sigur mecanism de integrare

6. contacte directe cu mediul de afaceri

 

Atunci când vorbim despre românii care trăiesc în afara graniţelor, un aspect foarte important este apropierea de familiile din ţară. Voi facilita legătura cu cei din România şi voi lua o serie de măsuri în ceea ce priveşte transportul, coletăria şi transferul de bani. Mai mult, susţin reducerea birocraţiei prin informatizarea serviciilor consulare, reducerea taxelor consulare şi a costurilor administrative.

 

Colaborarea proactivă dintre România şi Diaspora înseamnă beneficii multiple pentru ambele părţi prin promovarea imaginii şi intereselor României peste hotare:

1. susţinerea mass-mediei române din Diaspora

2. campanii în presa straină

3. promovarea intereselor economice ale micilor întreprinzători

4. reuniune anuală Diaspora

5. punerea în acord a realităţii din România cu Diaspora

6. facilităţi pentru românii care se întorc – scutirea de taxe pentru întreprinderile celor care se întorc

 

Aşadar, relaţia România-Diaspora are un specific ambivalent întrucât măsurile/iniţiativele sunt atât în beneficiul românilor din ţară, cât şi al celor din afara graniţelor.

 

George ROCA: Cum vedeţi modalitatea de promovare a personalităţilor şi a valorilor româneşti în afara perimetrului naţional?

 

Sen. Cristian DAVID: Rolul cel mai important îl joacă Institutele Culturale Române din străinătate. Valorile naţionale sunt elemente de natură spirituală, culturală şi materială ce definesc identitatea românească. Aceste valori reprezintă factorul de coeziune al comunităţilor locale şi al naţiunii române, catalizatorul eforturilor spre progres şi modernizare, liantul relaţiei armonioase dintre interesele individuale şi cele naţionale, iar prin protejarea, promovarea şi apărarea lor se asigură condiţiile esenţiale ale existenţei şi demnităţii cetăţenilor şi a statului român.

 

George ROCA: Domnule senator vă mulţumesc pentru acordarea acestui interviu. Ştiu că sunteţi ocupat în aceste zile cu pregătirile pentru alegeri. Vă doresc succes şi să ne citim de bine! 

 

A consemnat,

 

George ROCA

Sydney – Bucureşti

20 noiembrie 2012

 

3 thoughts on “INTERVIU CU DL. SENATOR CRISTIAN DAVID – INIŢIATORUL CONCURSULUI „ROMÂNIA MEA”

  1. Dl senator Cristian David are toate sansele sa fie votat de cat mai multi romani de peste hotare avand in vedere ca are un plan solid de lupta. Sper ca va ajunge sa puna in practica toate chestiunile de care vorbeste. Avem nevoie de un om puternic cu idei clare sa ne reprezinte in diaspora. Sustin Cristian David! Bravo!

  2. Sper sa fiti votat domnule Cristian David , eu stau in spania de 3 ani si cred in dvs . Eu o sa va votez !!!

  3. sunt incantat sa-l vad pe acest senator pus pe treaba. trebuie sa puna piciorul in prag si sa faca posibila o integrare cat mai buna a romanilor in strainatate. mult noroc !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.