March 29, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Interviu cu Niculina Stoican Stănescu

5 min read

Adalbert  GYURIS:

 

– s-a născut la 9 decembrie 1970 în comuna Balta, judeţul Mehedinţi .

– primii ani de şcoală i-a făcut în Drobeta Tr-Severin, urmând apoi liceul şi facultatea de Etnomuzicologie şi Folclor în Bucureşti la clasa prof. Mărioara Murărescu.

– încă din această perioadă s-a făcut remarcată ca o voce de excepţie participând la primele spectacole alături de mama sa, interpreta Angelica Stoican.
– începând cu anul 1996 este angajată a Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului” din Târgu – Jiu, unde are o bogată activitate artistică, participând la numeroase spectacole atât în ţară cât şi în străinătate, fiind de fiecare dată unul dintre capetele de afiş.

       Am văzut la televizor o emisiune în care era invitată  Niculina Stoican. Mi-a plăcut abordarea sa directă, sinceră şi la capitolul cântat este o adevărată profesionistă.

 

 ,, Cred că mă reprezintă munca şi naturaleţea. ”

Adalbert  GYURIS : – Care a fost momentul când v-aţi hotărât să deveniţi interpretă de muzică populară ?

 

Niculina  STOICAN : – Am cântat de mică, apoi am participat chiar la spectacole alături de mama. A venit însă o zi când mi-am spus că voi merge pe drumul meu. A fost ziua în care am dat examen pentru a mă angaja la ansamblul profesionist „Doina Gorjului” din Târgu-Jiu şi am fost primită cu bucurie în acest prestigios colectiv.

 

– Mama dumneavoastră Angelica Stoican, este un nume mare în muzica populară românească, o femeie frumoasă, sobră şi o emblemă, ce aţi moştenit de la domnia sa ?

 

– Talentul în primul rând şi mai apoi îmi place să cred că am luat de la ea câte un pic din fiecare trăsătură de caracter. Mă bucur că am reuşit să ies din umbra mamei mele şi să-mi găsesc propriul meu drum.
– Aţi lucrat în străinătate, implicit aţi locuit departe de ţara noastră, ce a însemnat acest capitol în viaţa dumneavoastră ?

 

– Am locuit o perioadă de trei ani în Grecia unde am lucrat ca baby-sitter, am gustat şi eu din pâinea emigrantului şi ştiu ce înseamnă să fii frustat de dorul ţării tale, să încerci să înţelegi oameni diferiţi de tine, a căror concepte poate nu le înţelegi dar trebuie să le adopţi, pentru că trăieşti în ţara lor şi este dreptul lor de a se impune.

        Dorul de-acasă care m-a făcut să înţeleg cât de important e să preţuieşti locul unde te-ai născut.
– Credeţi că fiecare dintre noi are un drum al său ?

 

– Nu doar un drum ci un destin pe care îl împlinim prin felul în care trăim. 

         Fiind interpretă de muzică populară eram catalogată  „de la ţară” aşa că a trebuit să mă exprim corect, să vorbesc, să demonstrez că nu sunt aici dintr-o pură coincidenţă, că am un mesaj ce doresc să-l transmit şi  chiar să-l impun. Am înţeles că trebuie să ai deschidere, să fii dispus să faci greşeli şi aşa să înveţi din ele, doar cine nu munceşte, nu greşeşte.Pentru reuşită e foarte multă muncă !

-Cântaţi şi în duet, este mai greu sau are doar avantaje ?

 

– Colaborarea mea cu Petrică Mâţu Stoian a fost de bun augur dar noi suntem personalităţi bine definite iar publicul ne iubeşte şi separat.
– Sunteţi o femeie frumoasă, cochetă şi inteligentă, care este secretul ce vă reprezintă ?

 

– Cred că mă reprezintă munca şi naturaleţea. Toată viaţa am avut norocul de a întâlni omul potrivit la locul potrivit, altfel nu cred că aş fi ajuns unde sunt. De unul singur nu poţi face nimic în lumea aceasta şi la mine nimic nu este întâmplător. Zona din care provin este minunată, Mehedinti este zona de interferenţă Banat-Oltenia. La noi graiul este bănăţean şi melodiile olteneşti, nu toate, sârba este un dans caracteristic oltenesc dar restul se aseamănă mai mult cu Banatul.
         Mama mea fiind mai mult plecată în turnee, până la vârsta de şapte ani eu am fost crescută de bunici, acolo am primit o educaţie curată, de la ţară şi cred că educaţia curată se defineşte prin echilibru. Oricât de greu mi-a fost în viaţă, mi-am găsit echilibru necesar să trec peste orice dificultate fără să îmi pierd încrederea. Şi chiar dacă am greşit, am conştientizat greşeala, am ştiut să reacţionez şi să o îndrept. Acesta este secretul vieţii, dacă nu recunoşti că ai greşit, nicodată nu vei putea să te îndrepţi, iar viaţa ta va merge în derivă. Am avut parte de o copilărie frumoasă, magică, la care mă gândesc cu drag.Aceeaşi copilărie mi-am dorit să o dăruiesc fiului meu.

 

– Sunteţi inteligenta şi modestă !

 

-Mulţumesc, încerc să fiu cât mai echilibrată.
– Ce pasiune aveţi şi dacă aveţi obiecte la care ţineti în mod deosebit ?

 

– Ador să-mi petrec timpul cu băiatul meu şi cu familia la Prejna în judeţul Mehedinţi, acolo unde m-am născut şi unde am o căsuţă frumoasă.

        Îmi doresc ca atunci când scena va deveni un compromis, să cobor cu demnitate şi să educ şi  să formez copiii, să îi învăţ să iubească cântecul popular românesc, tradiţia şi obiceiurile noastre, să fie români şi să iubeasca România. Îmi doresc să fiu o bună profesoară, sau realizatoare de emisiuni care să dea tinerilor şansa de a se afirma, însuflându-le mândria de a fi român.
– Colaboraţi şi cu un post de televiziune unde moderaţi emisiunea “Te vreau lângă mine!”. Este o încercare, provocare sau un nou mod de cunoaştere ?

 

– Este mai ales o provocare pentru că o emisiune de fiecare zi care se transmite în direct e destul de greu de moderat. Încerc să mă descurc sperând să nu-i dezamăgesc pe cei care ne privesc.
– Ce transmiteţi celor ce iubesc cântecul dumneavoastra ?

 

– Să dea Dumnezeu să le fie bine şi niciodată să nu le lipsească nimic.

 

– Dragă Niculina, mulţumesc că am reuşit să realizez acest interviu cu o persoană pe care o preţuiesc !

           Vă doresc să aveţi parte doar de bucurii şi realizări pe toate planurile !

 

           Adalbert  GYURIS

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.