March 28, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

PREMIILE PORTUGHEZE RECOMPENSEAZĂ PROIECTE DE COOPERARE INTERNAŢIONALĂ

2 min read

George ROCA :

 

Lisabona – Madrid – Bucureşti:

La sfârşitul lunii iunie a.c., a avut loc, la Lisabona, decernarea Premiilor de caracter cultural şi artistic MAC 2011, oferite anual de Mişcarea de Artă Contemporană din Portugalia, şi care marchează cea de a 17-a aniversare a acestei prestigioase instituţii.

Instituite pentru prima oara în anul 1997, premiile MAC au ca obiectiv dinamizarea relaţiilor dintre diverşi agenti şi practici artistice şi spaţiile asociate lor, atât cele fizice, galerii, instituţii cât şi cele aparţinând  mediilor de comunicare, presa scrisă sau televiziune, din mai multe ţări.

Jurnalistul român Fabianni Belemuski, director al Revistei Niram Art din Madrid, a primit Trofeul pentru Presa Scrisă, în numele întregii echipe editoriale, alături de fondatorul revistei, pictorul Romeo Niram. Trofeul pentru  Promovare Culturală i-a revenit Agenţiei Defeses Fine Arts, înfiinţată de Eva Defeses, care reprezintă în spaţiul iberic mai multe instituţii, reviste şi artişti plastici români.

Mişcarea de Artă Contemporană a oferit Trofee, Premii şi Medalii la numeroşi jurnalişti şi artisti plastici din Portugalia şi Spania, printre care cunoscutul pictor armean Onik Sahakian, maestrul portughez Hilario Teixeira Lopes, jurnalistul de la televiziunea portugheză TVI Joao Paulo Sacadura, scriitorul spaniol Héctor Martínez Sanz, directorul revistei Madrid en Marco, etc.

Promotorul cultural spaniol António Calderón de Jesús, cunoscut pentru proiectele sale de cooperare culturală româno-spaniolă, a fost distins cu Medalia de Recunoaştere Internatională. Directorul-fondator al Mişcării de Artă Contemporană, Alvaro Lobato de Faria, i-a înmânat personal distincţia. Calderón de Jesús este fondatorul galeriei Artejescal din Madrid care reprezintă mai mulţi artişti plastici români şi un promotor activ al culturii române. Ultimul său proiect este seria de filme documentare despre arta din România, pentru care fost intervievaţi în jur de 1000 de artişti şi au fost editate peste nouăzeci de DVD-uri care prezintă artişti, ateliere, expoziţii din Iaşi, Botoşani, Suceava, Cluj-Napoca, Sibiu, Braşov, Slatina, Dolj, Corabia, Caracal, Balş, Cetate, Craiova, Roşiorii de Vede, Alexandria, Timişoara, Bucureşti, Ploieşti, Targu Jiu, Piteşti şi multe alte sate şi orase mai mici din toată România.

Antonio Calderón de Jesús lucrează, în prezent, la un proiect mai extins care uneşte arta din România cu cea din Spania şi Portugalia. Se doreşte promovarea artiştilor români, portughezi şi spanioli într-un centru de documentare a artei contemporane din toată lumea, cu obiectivul de a le face cunoscute operele. In acelasi timp, Calderón de Jesús definitivează deschiderea a noi spaţii expunere la Madrid, care să faciliteze schimbul de expoziţii ale artiştilor din România şi Portugalia, în colaborare cu instituţii internaţionale.

GR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.