March 17, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Pierderea rezidentei permanente in SUA (green card) prin abandon

4 min read

Pierderea rezidentei permanente in SUA (green card) prin abandon

Autor: Avocat Marcel Miclea (Michigan, USA)

Obtinerea cetateniei americane implica nu doar dobandirea dreptului la vot sau posibilitatea aplicarii pentru un loc de munca guvernamental. Mai mult decat atat, cetatenia americana garanteaza si dreptul de rezidenta chiar dupa o absenta indelungata din SUA. Cu toate acestea, unii prefera sa mentina statutul de rezident permanent (posesor de green card) fie pentru ca nu sunt interesati de participarea la alegeri sau de o functie publica, fie datorita costurilor pe care le implica procesul de naturalizare.
Rezidenta permanenta nu este un drept legal ci un privilegiu care poate fi revocat. Spre deosebire de cetatenie, rezidenta permanenta se poate pierde in anumite situatii cum ar fi absenta indelungata din SUA sau comiterea unor infractiuni. Retragerea dreptului la rezidenta poate avea loc indiferent de modul in care green card-ul a fost obtinut: casatorie cu un cetatean american, loteria vizelor, oferta de munca etc.
O parte din rezidentii permanenti considera in mod nejustificat ca, odata obtinut, green card-ul le da posibilitatea de a se intoarce in SUA oricand, indiferent de timpul petrecut in afara tarii. Altii se intorc in Romania cu scopul de a munci si a trai acolo urmand a vizita anual Statele Unite pentru perioade mai scurte, sperand ca in felul acesta sa isi pastreze dreptul la rezidenta. Aceasta practica nu garanteaza mentinerea statului de rezident legal.
Chiar daca o absenta indelungata din SUA nu anuleaza automat dreptul la rezidenta, poate da nastere la indolieli in legatura cu intentia persoanei de a-si stabili rezidenta in SUA. Intentia asadar, reprezinta factorul cel mai important in a determina daca rezidenta a fost sau nu abandonata. Doar simpla declaratie a persoanei (orala sau in scris) indicand dorinta de pastrare a rezidentei nu este suficienta, ci indicii obiective sunt necesare cum ar fi:
§         durata absentei din SUA;
§         scopul vizitei in Romania (ex: parinte grav bolnav, rezolarea unor probleme financiare);
§         mentinerea legaturilor cu SUA (pastrarea contului bancar, a unei locuinte fie ca proprietar ori chirias; pastrarea calitatii de membru in anumite organizatii sociale sau profesionale; pastrarea permisului de conducere si reinoirea acestuia; plati efectuate cu credit card-uri emise in SUA etc);
§         depunerea anuala ca rezident a declaratiei de venit si taxe (ex: formularul 1040);
§         natura locului de munca in afara SUA ( ex:contract de munca in cadrul unui proiect cu durata determinata);
§         alte dovezi din care sa rezulte caracterul temporar al absentei;
Asadar, orice calatorie in afara Statelor Unite pentru o perioada indelungata (mai mare de 6 luni) poate fi interpretata ca si intentie de abandonare a rezidentei. Odata cu intrarea in SUA dupa o asemenea calatorie, vamesul poate efectua o investigatie cu scopul de a colecta dovezi suplimentare prin care sa dovedeasca abandonul. Persoanei in cauza i se poate oferi optiunea de a renunta la green card si de a se intoarce in Romania. In cazul in care aceasta optiune este acceptata, statutul de rezident permanent se pierde. In caz contrar, daca persoana doreste sa dovedeasca lipsa abandonului, o inspectie mai detaliata va fi efectuata in prezenta unui ofiter de la serviciul de imigrare. E important de retinut ca orice declaratii facute in prezenta acestui ofiter pot fi folosite in instanta pentru a dovedi abandonul. Totodata, persoana in cauza are dreptul de a refuza orice declaratie in absenta unui avocat.
Posesorii de green card care doresc sa paraseasca teritoriul SUA pentru o perioada de maxim 2 ani pot sa aplice si sa obtina un permis de re-intrare (formularul I-131 Application for travel document, reentry permit, refugee travel document or advance parole ce poate fi gasit la www.uscis.gov). Aplicatia pentru acest permis trebuie facuta inainte de calatorie iar valabilitatea este de 2 ani. Obtinerea permisului de reintrare si prezentarea acestuia la intoarcerea in SUA reprezinta o dovada a mentinerii rezidentei permanente. In general, permisul nu prezerva timpul petrecut in afara SUA la calcularea perioadei necesare pentru naturalizare (cu unele exceptii). In cazul celor care sunt nevoiti sa ramana in afara SUA pentru o perioada mai indelungata datorita naturii locului de munca (ex: relocare in alta tara in cadrul aceleiasi organizatii/companii) timpul petrecut in afara poate fi recunoscut ca fiind petrecut in SUA si luat in considerare pentru naturalizare daca formularul N-470 Application to preserve residence for naturalization purposes este aprobat inainte de o asemenea absenta.
Asadar, inainte de efectuarea unei calatorii in strainatate pentru o perioada de timp indelungata este recomandabila analizarea efectelor ce pot decurge de aici. Acestea pot consta fie in pierderea rezidentei permanente prin abandon, fie in prelungirea perioadei necesare pentru naturalizare si in final obtinerea cetateniei americane.
Nota: Articolul de fata are doar scop informativ si nu echivaleaza cu un sfat legal. Pentru o analiza detaliata a unei anumite situatii, cei interesati sunt indemnati sa consulte un avocat.

Marcel Miclea

Avocat specializat pe probleme de imigrare

George P. Mann & Associates P.C., Michigan

www.greencard-us.com

Contact: mmiclea@greencard-us.com

4 thoughts on “Pierderea rezidentei permanente in SUA (green card) prin abandon

  1. buna..Sotia mea e din Canada, sta in Windsor..
    Eu am Grencard, resident permanent SUA..
    E o problema daca parasesc America in fiecare seara si merg in Canada, si dimineata ma intorc la Munca in SUA?
    at fi o problema la pierderea Grencardu-lui?
    de doua luni fac asta si acum m-au opris la Bord spunadu-mi ca trebuie sa fac ceva , pentru ca ei considers ce fac eu , ca si cum locuiesc in Canada

  2. Buna…Am residenta SUA si m.am reintors in romania din motive reale…
    Care pot fi dovedite, imbolnavirea uneia din fiicele mele.am deja 1 an si de sedere si as vrea sa stiu in ce conditii ma mai pot intoarce in SUA avand copii si acolo.

  3. Buna ziua,am si euointrebare daca se poate si anume: Eu sint cetatean USA iar sotul are numai grincard ,a venit in Romania ptr.ingrijirea soacrei mele si nu s-a intors .A stat in Romania aproape un an .Intrbrea mea este daca mai poate veni in USA, mai are vreo sansa ? Ce as putea face ptr a se intoarce fara probleme.
    Mentionezca avem casa in USA si de asemenea cont deschis.
    In asteptarea unui raspuns favorabil va multumescanticipat.
    Mentionez ca a facut taxele in USA in fiecare an chiar daca nu a fost prezent.
    Vamultumesc mult

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.