March 16, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

PRIMĂRIA MUNICIPIULUI CHIŞINĂU – COMUNICAT DE PRESĂ

3 min read

 

               LA CHIŞINĂU A FOST PREZENTAT

               FILMUL «GOLGOTA BASARABIEI»

               17 noiembrie 2010

Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a participat în seara zilei de ieri, 16 noiembrie a.c., la premiera filmului documentar „Golgota Basarabiei”, proiectat la Cinematograful „Odeon” din Chişinău. Filmul este realizat la Studioul „Moldova-film”, avându-i ca scenarişti pe Victor Vasilache şi Ion Chistruga, iar regia este a lui Ion Chistruga şi Alina Ciutac şi reprezintă drama neamului nostru în timpul regimului totalitar stalinist. Documentarul prezintă viaţa poporului basarabean de la 1940 încoace – popor care a trecut prin deportări, foame, lagăre de concentrare, colectivizare etc.

În sală a fost prezentă şi Ecaterina Garmandir, eroină a filmului şi martoră a deportărilor. „Eu azi sunt, mâine nu-s. Dar cu ceilalţi ce facem? Cine era vinovat în Moldova?”, a întrebat retoric doamna Garmandir. Bătrâna de 76 ani şi acum, după decenii de la deportările la care a fost supusă îşi doreşte ca oamenii să cunoască adevărul despre cele întâmplate, iar conaţionalii noştri să se simtă liber pe pământul strămoşesc.

La rândul său, primarul general Dorin Chirtoacă a propus ca acest film să fie văzut de cât mai mulţi oameni. În acest sens, la Primăria Chişinău se vor găsi copii ale acestui film, atâtea câte vor fi necesare, pentru ca să ajungă în casele oamenilor. „Îmi doresc să trăim clipa când spusele doamnei Garmandir să devină realitate, să ne simţim şi noi liberi, cei care locuim pe acest pământ şi avem şi noi demnitatea noastră de oameni”, a declarat primarul Chişinăului. „Unde au fost aceste informaţii şi ce crime au comis aceşti oameni, dacă erau judecaţi de 3 militari în uniformă, cu stea roşie în frunte, fără nici un fel de avocat, procuror, dosar? Şi pentru ce? Că erau oameni la casa lor?”, a mai menţionat şeful adiministraţiei municipale. 

Pelicula aduce argumente suplimentare la informaţiile pe care le cunoaştem despre rusificarea şi anexarea Basarabiei, de data aceasta prin imagini autentice, filmate la Chişinău şi în sate. De asemenea, publicul descoperă un adevăr necunoscut până acum, că în secolul al XX-lea, în URSS, se aplica spânzurarea în public sau că cei condamnaţi erau impuşi să-şi sape singuri groapa şi apoi erau împuşcaţi în cap de KGB-işti sau NKVD-işti şi li se mai dădea şi câte un picior, dacă nu nimereau groapa din prima.

Filmul documentar „Golgota Basarabiei” se bazează pe datele din dosarele secrete ale KGB-ului şi pe argumentele martorilor oculari. Pelicula va fi proiectată zilnic pe parcursul lunii noiembrie, la ora 16.00, la cinematograful ODEON, astfel ca cât mai mulţi oameni să-l poată vedea. Intrarea este liberă.

17.11.2010

Direcţia Relaţii Publice

Primăria mun. Chişinău

bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, nr. 83

MD 2012, Chişinău, Republica Moldova

Tel.: + 373 22 201 707; Fax: + 373 22 201 708

e-mail: drp@pmc.md; web: www.chisinau.md

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.