April 18, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Centenarul Bisericii Baptiste Romane din Cleveland

7 min read

Centenarul Bisericii Baptiste Romane din Cleveland

Autor: Peter Cocirteu (Cleveland, Ohio, USA)

In luna mai anul curent, Biserica Baptista Romana din Cleveland, a sarbatorit o suta de ani de existenta.

De-alungul celor o suta de ani de existenta, Biserica Baptista Romana din Cleveland, intabulata sub numele de Cleveland Romanian Baptist Church, cu adresa: 581 E. Ridgewood Drive Seven Hills, Ohio 44131, a fost slujita peste ani noua vasnici slujitori ai lui Dumnezeu, inainte mergatori ai credintei crestine Nou Testamentale, propavaduita in limba romana in orasul Cleveland Ohio, Statele Unite ale Americi.

Din lipsa de spatiu, in mod cronologic si telegrafic va voi prezenta, doar motoul slujirii fiecarui pastor, esenta predicilor, inspirate din Cuvantul lui Dumnezeu, care ia caracterizat pe fiecare din slujitorii biserici dealungul anilor; si  care au ramas pilduitoare cu trecerea vremii pt. pamant si eternitate:

  1. “ Si tu, poti sa ai un nou inceput,cu Domnul Isus Hristos”

         Avand ca meditatie; I Cor. 3:11. Rev. Avram L. Gredys, 1910-1914

  1. “  Orice suflet, are mare valoare in ochii lui Dumnezeu”

          Avand ca inspiratie; Rom.10:13. Rev. Mihai Farc, 1914- 1939

  1. “ Daca vrei, si tu poti fi un om a lui Dumnezeu”

          Avand ca  inspiratie; Daniel 11:32. Rev. Danila Pascu, 1939-1975

  1. “  Numai Harul lui Dumnezeu este suficient si pentru tine”

          Avand ca meditate; Rom.6:1.   Rev. Petru Floruta, 1975-1985

5    “ Fi, doar credincios lucrului incredintat de Domnul”

        Avand ca meditatie; Psalmul 1:3. Rev. Ioan Daduica, 1985-1991

6        “ Credinta-ti da aripi sa zbori deasupra problemelor, accept-o”

          Avand ca inspiratie; Evrei 11:1.   Rev. Mircea Filip, 1991-1996

7.  “ Cuvantul lui Dumnezeu ii legea Suprema, memorizeaza-l”

          Avand ca meditatie; Coloseni 3:16. Dr. Titus Coltea, 1996- 1997

  1. “ Slujirea in imparatia lui Dumnezeu inseamna sacrificiu”

          Avand ca  inspiratie; I Cor.4:1.   Rev. Titus Mihet, 1997-2004

  1. “ Pastrati credinta, care a fost data pentru  todeauna sfiintilor “

           Avand  ca meditatie; Iuda 1:3.    Rev. Dan Paul, 2004- Prezent

 

Cei  noua slujitori ai Bisericii Baptiste Romane din Cleveland, si-au slujit cu toata daruirea  biserica, ca si pastori si evanghelisti; au fost adevarati lideri, practici si autentici, astfel in cat Evanghelia lui Christos, a ajuns pana la noi. Activitatea fiecarui slujitor al Biserici este prezentata in detaliu, intr-un mic documentar istoric care se gaseste la  secretariatul biesrici: www.clevelandrbc.org

 Pentru exemplificare si autentificare din cei noua lideri practici si autentici ai Biserici Baptiste Romane din Cleveland, am ales doar unul, si anume pe, Rev. Danila Pascu, perioda slujirii anii 1939-1985.

Lidershipul practic[1], aplicativ si authentic se carascterizeaza prin cel putin trei factori:

1.Credinciosie in lucrul incredintat

2.Transpunerea mesajului Divin in viata sociala sau cu alte cuvinte Biserica in societate

3 Implimentarea si transformarea societatii prin exemplul personal.

Acesti trei factori ai lidershipului  practic, aplicativ si authentic, au fost intruchipati in personalitatea pastorului Danila Pascu, care a slujit Biserica Baptista Romana din Cleveland mai bine de 35 de ani perioada 1939-1975.

A. Danila PASCU, ca  pastor, credincios fiind lucrului incredintat si-a slujit biserica cu daruire pe toata perioda celor 35 de ani de slujire, a fost casatorit cu Marioara Pascu, o sotie binacuvantata si au avut doi copii  Fulga si Dan Pascu.

Fulga  Dan prin casatorie dupa terminarea celor doua masterate, Master in language si Master in Education, impreuna cu sotul ei Dr.Titus Emanuel Dan, slujesc la inceput pentru cativa ani Biserica Baptista Romana din Akron, apoi ca misionari in Australia. Dan Pascu, cel de-al doilea copil, dupa terminarea PhD in astrofizica, lucreaza  de peste 20 de ani ca  astrofizician, astonom la NASA.

In aprilie 1940, Rev.Pascu, infiinteaza “Ora Romaneasca de Radio” din Cleveland[2] transmisa in fiecare miercuri seara si duminica la orele,1.00 PM.Cu aceasta ocazie s-a vestit Cuvantul lui Dumnezeu, mai bine de 35 de ani. “Cuvantul lui Dumnezeu este adevarat si ramane in veac… Cuvantul lui Dumnezeu sa locuiasca pe deplin in voi si sa-i fiti recunoscatori” Isus Cristos este Calea, Adevarul si Viata”  erau cuvintele  exprimate de Pastorul Danila Pascu si transmise pe calea undelor, catre romanii din Cleveland, Akron, Canton si imprejurimi.

In anul 1943, Pastorul Danila Pascu a graduat Master of Arts de la Western Reserve University din Cleveland si tot in acelasi an a fost ales ca reprezentant cu Misiunea[3]  in cadrul Asociatiei Baptiste Romane din USA si Canada.

In vara anului 1946, Biserica Romana Baptista din Cleveland, organizeaza  un Serviciu Special de Rugaciune si Multumire lui Dumnezeu [4] in onoanea tinerilor, membri ai biserici, care s-au intors de pe front, din al II-lea Razboi Mondial, iar in luna urmatoare, intreaga biserica a celebrat din nou acest eveniment la Campusul Sharpe din Ohio. Acest eveniment, este prezentat intr-un film realizat de Biserica din Cleveland, perioada 1946 -1952.

In perioda anilor 1948- 1958, Biserica Baptista Romana din Cleveland, avea un minunat cor al biserici, condus de George Sabo, care era auzit mereu si pe calea undelor in fiecare dumineca la orele 1.00 PM, apoi “Corul Messiah” [5] incepand cu anul 1958-1971, condus de  prof.George Poenar, acompaniat la pian sau orga de Fulga Pascu, care reprezenta biserica pretutindeni in diferitele intruniri ale Asociatiei, si Comunitatii Romanesti din Cleveland si Bisericilor americane, ocazii, unde Rev.Danila Pascu, vestea Cuvantul lui Dumnezeu.

In August 1965, Teologul Dumitru Cornilescu (1891-1975), traducatorul BIBLIEI in limba ramana moderna, a fost sponsorizat[6] de  Biserica Baptista Romana din Cleveland, unde  a stat trei luni impreuna cu sotia. In aceasta perioda Biserica a celebrat a 25-a Aniversare a  Orei ROMANESTI DE RADIO din Cleveland. Cu aceasta ocazie cuvantul Domnului a fost vestit de Dr. LucK Sezonov din Chicago si Dr. Dumitru Cornilescu. Au fost prezenti congressmanul Michael Feighan si primarul orasului Clevaland, D-l  Loker, nascut in Romania.

 

B. Danila Pascu, ca mesager pentru orfani si vaduve, supranumit “tatal emigrantilor”

In anul 1948, Regele Mihai I al Romaniei a vizitat  Clevelandul. In aceasta vizita  a poposit si la Biserica Baptista Romana, scopul vizitei sale a fost sa incurajeze pe romanii din America sa sprijine Romania, care a cazut victima ocupatiei bolsevice, si totodata sa sprijine pe refugiatii romani din Europa de Vest.

Regele Mihai I, in cadrul Bisericii din Cleveland promite verbal si in scris, semnandu-si angajamentul pe Biblia de pe Anvonul Bisericii, ca va acorda libertate religioasa[7] credinciosilor baptisti din Romania, daca va reveni din nou pe tronul Romaniei.

Cu aceasta ocazie, Colonelul Vergottis, atasatul delegatiei regale, i-a impartasit pastorului Pascu mizeria si chinul in care se aflau zeci de mii de romani refugiati, in Franta.

Aceasta stire, pastorul Pascu, o raporteaza Asociatiei Bisericilor Baptiste din Cleveland.

Asociatia din Cleveland il trimite pe pastorul Danila Pascu in Franta sa analizeze situatia, si raportul sa-l inmaneze Aliantei Mondiale Baptiste de la Londra.

Conducerea Aliantei Mondiale Baptiste [8] a aprobat suma de $ 100,000.00 pentru a procura refugiatilor, hrana, imbracaminte, ajutor medical si burse de studiu.

Incepand cu anul 1949, Biserica Baptista Romana din Cleveland, a fost deschisa pentru toate etniile [9] de refugiati; romani, ucraineni, maghiari, sarbi, lituanieni si estonieni; tuturor le-a fost vestita Evanghelia, impreuna cu suportul material.

La Paris tot in anul 1949, la intalnit pe sculptorul roman Constantin Brancusi si pe filozoful roman Mircea Eliade [10] specialist in istoria religiilor. Pastorul Danila Pascu la sponsorizat pe Mircea Eliade sa vina professor la Western Reserve University din Cleveland.

Asadar Biserica Baptista Romana din Cleveland la sponsorizat pe Mircea Eliade, dar el a ales sa se mute la University of Chicago.

 

C. Danila Pascu, prieten si colaborator,  consilier al administratei americane locale si nationale.

La 28 Mai 1952, Rev. Danila Pascu, avocatul Joseph Craciun si alti funtasi romani-americani, i-au facut o vizita Presedintelui Statelor Unite [11] Hanrry J. Truman, cu scopul de-a interveni pentru libertatea religioasa si de constiinta in Romania, ca urmare a impunerii unui regim comunist stalinist in Romania.

In urma vizitei de la Washington, Cultele Protestante din Romania au capatat o oarecare libertate religioasa in perioada 1953-1956.

Incepand cu anul 1960, Rev.Danila Pascu, a fost un bun prieten si colaborator al senatorului de Ohio, Frank Laushe si congressmanului Michael Feighan, prin care a reusit sa introduca o clauza in Legea Imigrari [12] unde sa se prevada ca “intregirea familiilor sa fie o prioritate”. Aceasta propunere in anul 1965, a fost votata ca lege, de Congresul Statelor Unite si semnata de Presedintele Lyndon B. Johnson.

Multi romani si alte natii ale lumii, care au emigrat in Statele Unite pe baza reintregirii familiei, datoreaza aceasta lui Dumnezeu prin  Pastorul Bisericii Romane din Cleveland, Rev. Danila Pascu.

In perioada anilor 1965, pentru mai multi ani, Rev.Danila Pascu a fost vicepresedintele lui Cleveland Cultural Garden Fondation [13], prietenul apropiat si colaboratorul primarului de Cleveland, Mr.Locher, nascut in Romania si venit la varsta de 13 ani in America. Mr.Locher vorbea perfect romaneste, si se identifica ca roman-german-american.

In perioada 1965, Pastorul Danila Pascu a fondat Cleveland Romanian Garden, de la Case Western Reserve University. Din Romania a adus statuia lui George Enescu, ca un prestigios simbol al Culturii Romanesti pe pamantul american.

Rev.Danila Pascu, in cei 47 de ani in Cleveland, si-a slujit ca pastor, cu toata daruirea biserica, a simtit cu cei in nevoi, fiind supranumit [14]”tatal emigrantilor” si deasemenea a ramas in memoria romanilor de pretutindeni ca un  proeminent lider al Comnunitatii Romano-Americane care isi sfarseste alergarea in dimineata zilei de 23 Martie 1986, plecand la cele vesnice, dupa cuvantul Scripturii, “Ferice de cei ce si-au spalat hainele in sangele Mielului, ca sa aiba drept la pomul Vietii si sa intre pe porti in cetate” (Apoc.22:14).

Peter Cocirteu, Cleveland, Ohio

 


 1 Romania Viziune Fapta si Cunostere, Petru Cocirteu, George Florescu 2006

 2 Ziarul, Plain Dealer, Cleveland. 4 Iunie 1965

 3 Istoria Baptistilor Romani din America Vasile W.Jones Detroit 1953

 4.Film Documentar, BBRC, perioada 1946-1952

 

 

  

[5] Insemnari, Marioara Pascu. Cleveland 1962

[6] Ziarul Plain Dealer, Cleveland  Sept. 12,1965

[7] Agenda Regele Mihai I, Danila Pascu, Cleveland. 1948

[8] Jurnal misionar, Conventia Baptista de Sud; Roy Stormer  Londra. 1948.

[9] Cleveland News, July 24, 1948

[10] Note – Refugiatii romani la Paris, Danila Pascu. Cleveland  1949

11 Agenda Casei Albe, Washington. 28 Mai 1952

12 Congress of the United States, Michael Feighan. 1965

 

[13] Raport of Mayor Locher, Cleveland 1965

[14] Ziarul America, Cleveland  3 aprilie 1986

2 thoughts on “Centenarul Bisericii Baptiste Romane din Cleveland

  1. Pace.Sunt Diaconul Biserici Baptiste Vulcan Brasov .Ma numesc Neculoiu Sorin sunt casatorit cu Vica avem 4 copii.Marius student la Automatica CTI Bucuresti,Lavinia studenta la Mate-Info Brasov,Damaris eleva anul4 la colegiu Andrei Saguna Brasov,Luisa eleva la Sc.G.Vulcan.Slujim in Biserica Speranta Vulcan cu toata familia,copii sunt credincios,Marius in timpul cursurilor fregventeaza Biserica Betel Bucuresti unde pastor e Daniel Ianovici,suntem si eu si sotia din famili de 8 copiii,avem o situatie financiara precara, nu mai putem sustine copii la scoli,copiii au studiat la cel mai bun liceu din Brasov Andrei Saguna(puteti sa cautati pe saguna.ro).Va rugam f.f.mult daca va pune Dumnezeu pe inima sa va rugati pentru noi si daca este posibil si doriti sa ajutati copii nostri financiar cu …………..ca sa poata sa-si termine scolile.Va rugam mult si Dumnezeu sa lucreze cum crede de cuvinta.Pastorul Biserici e Nelu Micula tel.0744366773.Adresa mea neculoiusorin@yahoo.com.Va multumim,cu toata dragostea Fam.Neculoiu tel.0740237958

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.