March 15, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Apel la Unirea Episcopiilor Ortodoxe din America

9 min read

APEL CATRE TOTI PREOTII SI CREDINCIOSII ORTODOCSI ROMANI DE PE CONTINENTUL NORD AMERICAN LA UNIREA INTR-O MITROPOLIE ROMANO-AMERICANA

Autor: Pr.Remus Bleahu

Apelul este NUMAI pentru cei care au credinta sincera in Dumnzeu, sunt romani adevarati, simt romaneste, si doresc, din tot sufletul, BINELE  romanilor .
“Eu pentru acestia Ma rog… ca sa fie UNA precum suntem si NOI (Ioan 17: 10) Dar nu numai pentru acestia Ma rog, ci si pentru cei ce cred in Mine, prin cuvantul lor, ca toti sa fie una dupa cum Tu, Parinte, Intru Mine si Eu intru Tine, asa si acestia in Noi sa fie UNA, ca lumea sa creada ca Tu M-ai trimis. ( Ioan 17: 20-22) … ca iubirea cu care M-ai iubit Tu sa fie in ei, si Eu in ei. (Ioan 17: 26) Porunca noua Va dau voua sa va iubiti unii pe altii (Ioan 13: 34-35) De Ma iubiti paziti poruncile Mele.(Ioan 14: 15) De va uraste pe voi lumea pe Mine Ma uraste. (Ioan 15: 18) Dar indrazniti Eu am biruit lumea” (Ioan 16: 17). – zice Domnul Hristos in rugaciunea  din Gradina Ghetsimani catre Tatalui Ceresc si in acelasi timp este si porunca pentru noi romanii de aici din America si Canada si din intreaga lume.

Iubiti frati intru Domnul Hristos, de-o credinta, de un neam si de un sange;

A venit ziua cea mare a dezlantuirii din tirania ne-ortodocsa si ne-romaneasca de aici din America si Canada si momentul de-a ne conduce singuri destinele noastre ortodocse romanesti pe acest continent al Americii, odata pentru totdeauna!

Ne-am saturat de cei ce nu ne reprezinta, ne sug sangele si banii, ne-au facut si ne fac de rusine credinta si neamul nostru romanesc in aceasta parte a lumii si in restul lumii care ne cunoaste!

ISTORIC

Miscarea de unire intr-o unitate romana a inceput din timpul ruperii ei, de dupa plecarea primului episcop al romanilor POLICARP MORUSCA la sinodul Patriarhiei Romane de la Bucuresti, la sfarsitul anilor 1930. Atunci era o singura episcopie romaneasca, un singur episcop, “Un singur Domn, o credinta si un botez” care a fost rupta de interesele personale si politice ale celor de atunci Pr. Truta si acolitii lui, care au trimis o scrisoare falsa partriarhului ca oamenii si “congresul” din America nu-l mai vor ca episcop pe Prea Sfintitul Policarp. Fara sa cerceteze, Prea Fericitul a crezut cele scrise si false si la intalnirea cu Prea Sfintitul Policarp la Manastirea Neamt, dupa sosirea in tara, primul lucru il intreaba:”Ce-ai facut ma, de te-au dat afara cei din America” (Maturisire facuta verbal si personal in fata mea de catre  Prea Sfintitul Victorin Ursache, la o intalnire ce am avut-o cu dansul la Detroit prin anii 1982. (Pe atunci (1936) el (Victorin) era staretul Manastiri Neamt. Nota personala).
Stupefiat de cele auzite Prea Sfintitul Policarp inmarmureaza si nu stie ce sa raspunda, nu se astepta la “bomba” aruncata de oamenii “lui” de peste ocean. Mai tarziu se afla motivul lui Truta de-a controla episcopia cum vroia el si pentru suma de $ 250 de dolari pe luna sa o si administreze. Revolta preotilor care cunosteau situatia de atunci aduce la ruperea episcopiei in doua grupuri care mai tarziu se creaza situatia ce exista si azi. Tragic si strigator la cer !!!. (Desigur ca s-au adaugat si alti factori care au contribuit nefast la rupere, dar… istoria ii va aduce la suprafata la timpul potrivit si prin oamenii sai alesi, nu prin “cozi de topor”, care scriu carti tendentioase, ascuzand adevarul.

Durerea ruperii a ramas in sufletele celor care au simtit romaneste pana la moarte , iar dorita re-unirii au dus-o cu ei in mormant, nu fara speranta ca intr-o zi randuita de Dumnezeu, se va implini.

In anul 1983, luna lui Septembrie, prin 16 pana prin 22, cand eram preot la Woonsocket, Rhode Island, fostul preot, pe atunci pensionar, Pr. Ioan Popescu  trece la cele vesnice si Inaltul Valerian vine la inmormantare. Cu aceasta ocazie, cand a stat aproape o saptamana la Woonsocket, singur, fara diaconi sau insotitori -pentruca venise cu avionul – am avut ocazia unica de-a vorbi personal cu dansul zile intregi, timp in care nu am fost deranjati de nimeni si nici sub presiunea de-a nu fi deschisi. Ca si preot, si din Ardeal, cu respect fata de ierarhul care m-a primit in episcopia de la Vatra si in situatia in care eram, venit pentru tratament medical la Spitalul Mount Sinai de la New York si fara familie, m-am spovedit la dansul si mai tarziu mi-a marturisit anumite lucruri pe care noi cei veniti din tara nu le cunosteam. Insa cel mai mare lucru a fost ca i-am castigat increderea.

Parinte Remus, mi-a zis, noi cei de aici nu putem avea incredere in ierarhii din tara, mai ales cei originari din afara Transilvaniei si a Banatului. Numai Inaltul Nicolae de la Banat a fost onest si a tinut o corespondenta sincera cu mine. Cand  ma intalneam prin Europa de west, cu ierarhii din Romania, la diferite conferinte sau ocazii, fugeau de mine ca de satana.  …Formarea Bisericii Ortodoxe Americane, OCA si aderarea la ea e numai temporara, pana se restabilesc relatiile cu patriarhia mama de la Bucuresti. O sa vezi aceasta intr-un interviu de-al meu de la ziarul “America“ si in intelegerea pe care am facut-o in scris cu ei. Vine timpul cand Bunul Dumnezeu ne va deschide usile si ne vom uni cu fratii nostri de acolo. Cucernicia ta, daca traiesti sa nu uiti si sa luptati pentru aceasta. Noi va suspectam pe toti cei veniti din tara ca agenti comunisti insa sunt printre preotii veniti din Ardeal  preoti care n-au fost trimisi  de ei; ca Pr. Viorel Sasu , m-atale si altii, o sa-i vedeti voi prin faptele lor”. Si intr-adevar sau vazut si se vad si azi. (nota mea). “Va va spune Dumenzeu cand sa incepeti aceasta miscare”. Am ramas apropiat de dansul cat a trait, iar la primul congres de la Vatra de dupa aceasta intrevedre parca si Parintele Hategan, Pr. Tocanita si Parintele Grabowski  vorbeau altfel cu mine, erau mai apropiati si mai primitori. Am ramas prieteni cu ei pana la moartea lor. Dumnezeu sa-i odihneasca!  La venirea  tatalui Inaltului din Romania, m-a chemat sa vorbesc personal cu dansul. Aveam cateva cunostinte comune din zona Campeni-ului.

Dupa “Revolutia din Romania” prin 1990 i-am spus aceste lucruri Prea Sfintitului Nathaniel propunandu-i sa incepem miscarea de unire a celor doua episcopii intr-o mitropolie romana in America si Canada.

Cu binecuvantarea lui am inceput actiunea si am format comitetul “ad-hoc” de “Initiativa Formarii Mitropoliei Romane din America si Canada” format din prezentul, Pr. Casian Fetea si Pr. Cornel Todeasa. La apelul nostru s-au inscris pe lista de formare 13 preoti, printre care 5 din cei 6 protopopi de atunci. N-au semnat Pr. Laurence Lazar, Pr. Remus Grama; Pr. Ian Pacurar si cei nascuti in America, care erau si sunt si azi putini. Majoritatea romanilor au semnat si au fost de acord. La un termen de doua saptamani i-am prezentat lista si i-am promis ca intr-o luna avem unirea.

La aceasta stire “ne-asteptata“, mi s-a spus la telefon sa ne oprim ca se va continua pe o cale oficiala intre ierarhii din ambele episcopii. Bucurosi de reusita am asteptat ca miscarea sa continue si sa incepem a vedea rezultatele. Partea pozitiva a fost ca s-a inceput dialogul dintre cele doua episcopii si s-a ajuns la ceea ce este si azi. Insa de la bun inceput niciunul dintre cei care au semnat pentru unire n-au fost alesi in comisia de dialog. Culmea si surpriza mare a noastra a celor din comisia ad-hoc a fost ca ne-am trezit cu o scrisoare prin care ne ameninta cu caterisirea daca mai continuam. A doua zi am fost la Vatra eu si – fie iertatul – Parintele Casian Fetea, iar Parintele Todeasa a lipsit pentru ca avusese o problema de urgenta.

Confruntat de noi si in fata consiliului episcopesc, PS Nathaniel a recunoscut ca toate au fost facute cu binecuvantarea lui, scrisoarea trimisa noua a fost o greseala, si-a cerut scuze si noi am plecat. Insa lucrurile nu s-au oprit aici. Noi am continuat presiunile asupra lui de-a se continua dialogul si el a inceput subminarile si diferite insinuari  de-a ne da afara din parohii si a ne crea motive de caterisire. N-a reusit cu niciunul dintre noi desi ni s-au creat probleme mari dar continua si azi cu Pr. Todeasa. Eu m-am retras din episcopie si din OCA pentru a putea vorbi, dupa ce s-a ridicat orisice impediment de-a sluji, puse de el fara motiv, insa ridicate de Sinodul de la OCA carora le-am cerut sa-mi judece cazul. Nu mai aveam incredere in El.

Parintele Richard Grabowski imi spunea odata despre PS Nathaniel, “Nu te uita si nici nu te iarta si se razbuna, ai grija ! Pe noi cei ai lui Valerian ne-a marginit si daca ar putea ne-ar inmormanta pe toti! O sa vedeti voi pe cine ati ales!” Si asa a fost!.

CANONICITATE

Din momentul separarii Episcopiei Romane de la Vatra de Patriarhia Romana a devenit NECANONICA = NELEGALA din punct de vedere al legilor Bisericii Ortodoxe. Si astazi este la fel.

1.   NU EXISTA BISERICA ORTODOXA INDEPENDENTA IN TOATA LUMEA;
2. TOATE BISERICILE ORTODOXE TREBUIE SA APARTINA UNEI PATRIARHII, indiferent unde sunt pe glob;
3.   “TOMOSUL” (Hartia) DE AUTOCEFALIE al Bisericii Ortodoxe Americane (OCA) este NELEGAL si NU este RECUNOSCUT DE NIMENI. Nici chiar de Rusii de la Patriarhia Moscovei, care l-au dat, nu-l mai recunosc. Tomosul de Autocefalie se da NUMAI de catre Patriarhia Constantinopolului (Ecumenica) la bisericile autocefale din lume. A fost dat acest document la Romani, Rusi, Sarbi, Bulgari etc. etc.. Nici o mitropolie sau episcopie care nu se ridica la rangul de patriarhie nu poate primi statut de autocefalie. Statutul de autocefalie al OCA-ului a fost dat de Patriarhia Rusa de la Moscova care nu are dreptul sa-l dea, de aceea nu este recunoscut de nimeni.
4.  La ultima sedinta de la SCOBA din luna lui  26-28 Mai 2010, New York, NY, li s-a spus celor de la Vatra sa-si restabileasca relatiile cu Patriarhia Mama, Romana, care i-a infiintat si de care apartin, conform cu Art. 16 de la Primul Sinod Ecumenic, 325 DH. .
5.  Nici o patriarhie nu poate primi sub omoforul ei pe romanii de la Vatra.
6.  Canonic OCA-ul, fosta mitropolie rusa pana in 1971, cand si-a schimbat numele in OCA (Biserica Ortodoxa in America),  a fost si este canonic sub omoforul Patriarhiei Moscovei. Deci Episcopia de la Vatra este canonic sub Patriarhia Rusa de la Moscova, lucru ne normal .
7.  Din motive politice situatia Episcopiei de la Vatra si a OCA-ului au fost tolerate de patriarhiile lumii, insa nu o mai fac si toti trebuie sa revina la forma canonica normala. Ordin de la Patriarhia Ecumenica si de la celelalte patriarhii.

APEL CATRE CEI CARE SUNT ROMANI ADEVARATI!

Au trecut aproape 20 de ani de atunci si tot se mai scarpina in cap (Nathaniel si acolitii lui)  cum sa ne pacaleasca si sa-si bata joc de noi ca sa nu se faca unirea.
“DE CE LE E FRICA NU SCAPA“ spune proverbul romanesc, insa acum e momentul continuarii miscarii de unire. E momentul ADEVARULUI; e momentul ca sa ONORAM sacrificiul Parintelui Protopop de la New York CASIAN STEFAN FETEA, care a murit cu aceasta dorinta in suflet. E momentul sa ne ELIBERAM !!! Nu se mai poate trai sub tiranie greco-catholica; ne-romaneasca, ne-morala.

Nu se mai poate suporta ca cei ne-educati in Ortodoxie sa ne fie calauze; ca cei care nu simt romaneste si nici nu ne cunosc limba si cultura sa conduca si sa ne manance banii si sudoarea noastra.

CINE ESTE NATHANIEL POPP?

S-a nascut in Aurora, Illinois, la data de 12 Iunie 1940, dintr-o familie de romani greco-catholici maghiarizati. A se  lua seama la nume: In loc de numele original romanesc: GHEORGHE VASILE POPA a fost schimbat in: GEORGE WILLIAMS POPP. In Ardeal acest fel de oameni erau desconsiderati de romanii ortodocsi si socotiti filo-unguri, tradatori de credinta si de neam. De destia avem noi nevoie???
A studiat la Roma 4 ani, 1962-1966 si nu stie limba Italiana. Ce fel de studiu e acela? Si ce fel de teologie ortodoxa stie???
A trecut la biserica romana din america si s-a afiliat la Vatra in 15 Noiembrie 1969, adica acum 41 de ani si nu stie romaneste!!!???
Avem noi nevoie de asa ceva???
Vrea sa-l puna urmas al lui ca episcop pe Calinic Burger. Interesati-va cine e acesta si ce hram poarta. Ce legatura are cu noi romanii???
E DESTUL!

Cei interesati in aceasta miscare de formare a Mitropoliei Romanesti din America si Canada sub obladuirea Patriarhiei Romane raspundeti apelului nostru printr-o scrisoare trimisa la adresa de corespondenta. Biserica noastra romaneasca de pe acest continent are nevoie de ajutorul si actiunea fiecaruia dintre noi. Si fara obolul si contributia orisicaruia dintre noi nu ne putem asigura viitorul.

E STRIGATUL DE APEL LA CONSTIINTA OMULUI CE SIMTE , E ORTODOX, E SINCER SI-SI DORESTE UN VIITOR FERICIT, CONSTRUIT DE EL SI PENTRU EL CA SI PENTRU COPIII COPIILOR LUI.

Puteti trimite reactii la acest apel la adresa urmatoare de e-mail: prremus@gmail.com

44 thoughts on “Apel la Unirea Episcopiilor Ortodoxe din America

  1. Sunt tare curios sa vad cine are curajul sa se afilieze la aceasta miscare, inceputa inca din 1990. Eu o fac din tot sufletul trimitand si bani si si scrisori. Voi copia acest apel si-l voi da la toti romanii care-i cunosc. De asemenea il voi trimite si in Romania la toti ierarhii si la patriarhie ca si la mai multe ziare. E TIMPUL SA NE TREZIM SI NUMAI LASII NU O FAC SAU “COZILE DE TOPOR” cum spune parintele in apel. ACUM SE VAD ROMANII ADEVARATI !!!
    ACUM SE VAD ORTODOCSII ADEVARATI !!! ACUM SE VAD CEI CARE DORESC SA-SI CREEZE VIITORUL AICI IN AMERICA.

  2. DOAMNE AJUTA !
    E momentul sa ne vedem la Vatra imbratisandu-ne si sa VORBIM NUMAI ROMANESTE. Poponarii si “franarii” sa fie disparuti si “casa mare” sa planga de bucuria c-a scapat de “niste rai si fameni”…
    MAICA DOMNULUI NE AJUTA !

  3. FRATILOR !
    O mare bucurie. Ma simt ca si la eliberarea neamului nostru romanesc de sub unguri la inceputul secolului trecut (20).
    Dumnezeu sa-i binecuvinteze pe cei care s-au gandit si au curajul sa lupte pentru aceasta mareata miscare romaneasca din America si Canada. OAmeni ca ei se nasc rar, dar se nasc si noi avem nevoie de ei cum credinta si neamul nostru are nevoie de sprijinul si ajutorul nostru. Fara sacrificii nu se face niciodata nimic. Orisice “nastere” are durerile ei. O “nastere” din nou aici in USA si Canada trece prin durerile nasterii din nou. Numai cei care lupta o simt. Si durerile sunt mai mici atunci cand apasa pe mai multi. Sub “jugul” Domnului Hristos nimic nu este dureros din cale afara si nimic nu este imposibil. Acum e vremea de-a fi “fierbinti” sau “reci” pentru ca fiind “caldicei” ne scuipa si Dumnezeu, si neamul, si istoria dar si oamenii adevarati. Numai feierbinti putem fi. HADETI SA O ARATAM LUI DUMNEZEU, BISERICII SI LUMII INTREGI CINE SUNT ROMANII CARE “SE RIDICA’N TREPTE”.
    DOAMNE AJUTA-NE!!!

  4. Cei care doriti sa ajutati Vatra ca sa se elibereze scrieti-ne pe adresa: ” COMISIA DE INITIATIVA A FORMARII MITROPOLIEI ORTODOXE ROMANE IN AMERICA SI CANADA” P.O. Box 1151, Youngstown, OH. 44501, USA. Orisice contributie financiara ne ajuta pentru a propaga aceasta idee si miscare. Este de fapt: “TAX DEDUCTIBLE” Ne puteti contacta la telefonul: 330-288-8851 sau pe email: prremus@gmail.com
    ASTEPTAM AJUTORUL D-VOASTRA PENTRU ELIBERAREA VETREI, ODATA PENTRU TOTDEAUNA !!!

  5. Bre, nea Bleahule, da’ si matale le arunci la misto, de-ti cade paru’ de pe picioare. In primul rind, citatele din Biblie, bre. Ce-are sula cu prefectura, bre? Ce relatie vezi mata intre ce-a spus Hristos cu datu cu sutul in fund lui Natanael? Sa fim seriosi. Asta una; si doua?, citatele cu “ne sug singele”… haoileooo, taticuu, sariiiiti, bampiruuu’, ne suge singeleeee ! Huideoooo! … Hai ca m-ai facut sa rid, bre. Problema matale este aceea ca japita de Natanael ii are pe toti popicii Vetrei la mina, si nici unul nu sufla in front. Nata face ce vrea muschii lui cu Vatra. Vatra, de fapt, a devenit un bordel de poponauti unde se dau cele mai tari showri sexi. De unde unire, bre? Si cu cine? Pai, o sa-si bata cuie in talpi Daniel cu panaramele noastre de preoti din Americaca?, care habar nu au de ortodoxie? Sa fim seriosi, tataie. Daca Daniel ne-ar da atentie, pai ar trebui ca sa-i schimbe pe aproape toti popicii Vetrei, cu preoti si calugari seriosi, neamule, care stiu canoanele, care stiu traditia, care au citit Sfintii Parinti, sau cel macar un volum din Filocalia tradusa de taica Staniloae, sau?, cel putin Sfinta Biblie, pe care, dupa umila mea parere nu a citit-o decit vreun popica sau doi. Ati avut nenumarate ocazii sa dati cu Natanael de pamint, dar v-ati codit. Nu ati fost hotariti nici unul asa cum a fost hotarit parintele Susan. Ati preferat sa va gudurati pe linga fustele lui. L-ati lasat sa-l aleaga pe bucatarul ala de Irineu care o are cu ortodoxia asa cum o are tzatza Veta cu particula Higins. Degeaba, bre, te otaresti la Nata. Gagiu’ e pe cai mari si numai Susan ii mai poate afecta turu’ pantalonilor, dind cu el de pamint. In rest? Sunteti o mina de fraieri pusi pe capatuiala pe spatele fraierilor care va onoreaza. Hai, intr-un cor: “La Calu’ Balan, la Calu’ Balan, si seaaa-uaaa-i verdeeee! La Calu’ Balan, la Calu’ Balan, Doamne nu mi-l pierdeee!”

  6. Hei bre,nea Popica Popo se pare ca noi doi suntem din acelasi neam care exista la romania si care le scrie cu “muschile”lui nata. Ai gresit ortografiile mo cheure. Bine este sa nu ne bagam ca mustile in … calului. Ca bine zice fratile nostri din india, tara muma a noastra, “ca cand doi alifanti se bat mustile nu au ce cata printre ele” Mai bine sa ne cantam noi la calu ala balanu ca sant de-i nostri toti de aclo.

  7. Domnilor, Daca nu sunteti romani “ca lumea” lasa-ti-ne in pace.
    Aici este vorba de o initiativa nobila cu oameni seriosi. Numai un nebun poate face o gluma atunci cand nu e cazul si nici nu se potriveste. Intre Parintele Susan si miscarea noastra nu este nici o contradictie. Parintele are interesul dansului personal, noi il avem pe cel al comunitatii romanesti ortodoxe din America si Canada dinainte de-a veni Parintele susan in America. Ne bucuram si sprijinim ambele actiuni spre a avea succes. D-voastra cu cine “VOTATI” – vorba lui Caragiale. Insa SERIOS cu cine sunteti cu DUMNEZEU sau cu mamona ? Sunteti romani sau …. Sa nu nuitati ca FAPTELE SPUN CINE SUNTETI SI CU CINE VA AFILIATI SI DUMNEZEU E CEL CARE VA JUDECA NU NOI. Istoria va va mentiona daca sunteti vrednici !

  8. “Romani de vita veche” ati mutit cand e vorba de FAPTE, ori ati orbit cand e vorba sa cititi ce trebuie. “Lasitatea la romani” ca si “Prostia la Romani” sunt subiecte de tratate de doctorat la cele mai inalte academii din lume. Streinii asteapta ca noi sa le scriem pentru ca ei au materialul documentar care culmineaza cu generatia noastra. Si in tara si aici in America si Canada niste neghiobi isi bat joc de noi si noi dormim. E RUSINE, E RUSINE “E rusine omenirii sa ne spuna noua oameni”. DORMITI CA VA TREZESTE DRACUL IN IAD !!!

  9. Eu in Canada am inceput deja sa anunt pe prieteni si cunoscuti dar mai ales am anununtat la biserica la mine. Oamenii au primit cu entuziasm miscarea si sunt dispusi sa faca ce li se directioneaza. Se pare ca si parintele incearca sa afle o solutie cum sa se afilieze sau sa influenteze pe alti preoti in aceasta directie. A hotarat impreuna cu delegatii de la congres sa participe, pentru ca de cativa ani n-au mai participat. E de parere ca voturile fiecaruia au valoare. “In momentul cand unul nu voteaza doua voturi sunt in favoarea celor din opozitie” spune dansul si are dreptate. Imi pare rau ca nu am acceptat sa fiu delegat la episcopie. N-am stiut ce se misca intre preoti. Eu am trimis 100 CAD pentru publicatii si posta c-a miscarea noastra sa se faca cunoscuta la toti romanii din America si Canada.
    SA NE AJUTE BUNUL DUMNEZEU ! RUGATI-VA SI PENTRU ACEST LUCRU, ACUM E VREMEA !

  10. Se pare ca incet se aude de aceasta miscare de la preotii de pe coasta de vest a americii. L-am intrebat pe preotul de care apartin de la Los Angeles si pe cei din jur, toti veniti din Roamnia, ce parere au de cele ce se aud. Toti mi-au spus acelasi lucru:”Miscarea nu e de acum, insa se pare ca acum e momentul sa se activeze. SA NE AJUTE DUMNEZEU SI MAICA DOMNULUI CA E TIMPUL” au continuat ei.
    Frati Romani Adevarati !
    Eu nu va spun cat trimit pentru a ajuta in aceasta directie, spun numai la cei de la IRS, insa Va rugam in Numele lui Dumnezeu de-a participa prin prezenta si prin vot ca si cu sufletul.
    Doane ajuta !

  11. La Washington DC Nathaniel era ca leul in cusca fara mancare si jadarit de cei din jur. A discutat de Pr. Bleahu si Susan mai mult decat de ARFORA si BROTHERHOOD. Il deranjeaza ADAVARUL. Se poare ca inceputul caderii, de care e frica. Preotul de aici e cazut din luna pentru ca e American. Primeste un salar de 70 de mii pe an si n-are scoala unui preot din romania. Vacantele preotilor din romania sunt mai lungi decat cursurile alui la teologie, dar… ne invata bazaconii la predici. Nu tu sfinti parinti, nu tu parintele Cleopa, Parintele Staniloaie, A ajuns sa ne spuna de satanisti si e prin toate comisiile de la Vatra. Avem noi nevoie de asa ceva ?
    Noi ce de aici desi vorbim mai mult englezeste la noi in biserica ne-am saturat. O sa merg ca delegat la congres. Pana atunci toata coasta de est o sa afle adevarul. Eu MA MISC! D-voastra o FACETI !
    Dumnezeu e cu noi !!!

  12. Ati auzit ce s-a intamplat la conferinta Episcopilor Ortodocsi de la New York din 22- 23 mai anul curent ?
    “Mitropolitul” Jonah de la OCA n-a fost invitat !. Patriarhul Ecumneic de la Constantinopol i-a spus Arhiep. Dimitrios, conducatorul sedintei ca el si c cei din OCA n-au ce cauta la sedinta. Au fost chemati ca si OBSERVATORI si li s-a spus sa-si puna la punct relatiile cu patriarhia de care apartin , a Moscovei, astfel o sa fie declarati oficial NECANONICI. A se vedea interviul lui din POKROV.ORG (May 24, 2010) Lui Nathaniel care s-a plans ca la Sf. Liturghie s-a vorbit numai greceste si ruseste i s-a raspuns ca nu este invitat oficial si sa-i fie rusine ca nu vorbeste limba celor pe care-i slujeste. Daca are o episcope de americani atunci are dreptul sa ceara sa se vorbeasca englezeste, dar si atunci trebuie sa fie CANONIC NU CUM ESTE ACUM. La cererea lui de-a se afilia la Patriarhia Ecumenica i s-a raspuns ca patriarhul care a infiintat biserica lui din america are dreptul sa decida nu el si acela e al ROMANIEI. Sa-si refaca relatiile cu el. Nathaniel nici pe muchie de cutit nu doreste unirea romanilor. Avem noi nevoie de asa ceva ? DFe ce oare ? De ce i-e frica ? De banii care i-a primit ilegal de la preoti ? De banii ce i-a primit 2 milioane de la OCA sa nu-i paraseasca ? De banii ce-i fura de la parohii (peste 7 milioane) ? Se pare ca de ce i-e frica nu scapa, cum spune Parintele Bleahu, care a suferit si sufere mai mult ca Pr. Susan.
    Fratilor a timpul sa ne trezim. Adevarul e la usa trebuie doar sa-i deschideti si intra ca sa va elibereze. Dumnezeu e cu noi !!

  13. Parinte Romulus Bleahu, ai venit la noi sa ne slujesti, dupa ce l-a fitilit pe Parintele nostru care s-a increzut in Nathaniel si Lynn Pac Urar, avocatul de imigratie a lui Nathaniel, care i-a mancat banii si nu i-a facut actele ca sa plece in Canada si sa vanda parohia lui Antonescu, un alt lingau de-al lui, oltean din Sibiu, cu o femeie casatorita a doua sau a treia oara (Dumnezeu stie prin cate … a trecut pana a ajuns la el mai in varsta decat el, ce a facut blatul prin germania, pana la gasit pe fraier – acceptat la vatra pentru bani si mita- care continua sa plateasca dijma anuala direct lui Natha., vrei sa primesti o parohie ? Itis spun eu ce sa faci!. Pune intr-un plic 5 mii de dolari si da-i direct lui Natha. . Intr-o luna ai parohie ca-l da si pe Grama afara daca-i promiti ca anual ii platesti mai mult ca Grama.
    Cer parere aveti de aceste tranzactii fratilor ???? Ori suntem fraieri, ori suntem prosti batuti in cap !!! Preotii nu pot vorbi dar noi o putem face. Cat mai asteptam sa ne “suga sangele” ???
    Eu ma atasaz Paritelui Remus Bleahu si Parintelui Susan cu tot ce pot ca sa scapam de ei !!! D-voastra ce faceti ???

  14. In ultimul numar de la Solia, care apare din Pasti in Craciun si dupa sase luni de la inceputul anului, in care trebuie sa apara, am vazut mesajul ca Parintele Eugen Vasilescu a fost caterisit. Am vorbit cu dansul de curand si am aflat ca dansul e in Exarhatul Ortodox Roman din America din anul infiintarii sale de catre Parintele Protopop pe atunci Casian Stefan Fetea, 2007. Nu inteleg cum poate fi un preot caterisit cand el nu mai apartine unei episcopii sau unui episcop ???!!! Se pare ca cei care au facut caterisirea sunt nebuni. MOtivul caterisirii: Neplata dajdiei anuale. Parintele Vasilescu are o parohie independenta la Roebling NJ si ei nu platesc dajdie la nimeni. PCSa nu s-a ostenit sa plateasca dajdie ca altii ale Grama, Lazar, Roscoe, Subu, Paun, Ian Pac Urar, Copacia, Burger, Dumitrascu etc. etc si pentru aceasta VALEA. Se uita de “dictatori” ca preotii sunt slujitorii lui Dumnezeu in primul rand, ai patriarhiei romane care i-a crescut si educat si ca patriarhia nu recunoaste caterisirea. Pe parintele il afecteaza undeva… sa nu spunem unde. Halal de episcop si de episcopie ca si de OCA-ul care-l ….pe Nathaniel.

  15. AU fost 16 comentari printre care doua referitoare la Alliance Ohio cu Jerusalem-ul si unul cu Arizona referitor la “spajile lui Irineu” Cine le-a taiat de pe internet ? Si de ce ? Ori Irineu este cel care controleaza. In acest caz trebuie sa va numiti”Solia Mica” nu curentul pentru ca nu mai “curenteaza” pe nimeni.

    1. @Nebunu Deoarece ati folosit un limbaj care nu va reprezinta. Postand comentarii cu nume diferite nu cred ca pica bine. Poate mai schimbati IP-ul.

  16. Azi, inainte de Ziua Tatalui = Father’s Day, doresc a posta aceste “GINDURI BUNE” ca semn de aleasa pretuire pentru toti cei ce vorbesc, cred, se roaga, se iubesc frateste, ca Romani de neam bun, in ciuda vitregiilor timpului prezent …

    Este adevarat tot ce se spune de catre Pr Remus Bleahu in legatura “IDEEA DE UNIRE” dar se cuvine a fi cu luare aminte si la cu ordinea morala “care nu prea este pe la Episcopia de la Vatra Romaneasca.” Dumnealui, Pr Bleahu, este un doritor de schimbare in bunul sens al cuvintului, si la timpul prezent, asa precum a fost si cu aproape 13 – 15 ani in urma.

    Dorinta de UNIRE = UNITATE a Romanilor Ortodocsi din USA si Canada a fost nutrita de vesnicul de pomenire I P S Sa Arhiepiscopul Valerian Trifa. Aceasta idee a fost transmisa de “RAPOSATUL” actualului “VIU” … si putin raspunzator de interesele Romanilor din America si Canada, Arhiepiscopul Nathaniel.

    Sa nu uitam faptul ca I P S Valerian a avut si a DAT, tot ce a primit de la Dumnezeu, ca dar, tututor Romanilor Americani si Canadieni din vremea sa… DRAGOSTE, RESPECT, IUBIRE DE FRATI, JERTFA PERSONALA, ETC, precum si “IDEEA DE UNIRE = UNITATE a tuturor Romanilor Ortodocsi din aceasta parte a lumii” … celor ce i-au urmat si l-au urmat, …

    Celor ce i-au urmat I P S Valerian in scaun, ori la conducerea Episcopiei Romanesti de la Vatra Romaneasca, le amintesc doar faptul “ca darul de a avea la inima de ierarh Ortodox pe Romanii Ortodocsi din America si Canada” este unul dintre cele mai de valoare daruri pe care actualii ierarhi de la Episcopia de la Vatra Romaneasca, trebuie sa-l aiba ca mostenire de la vrednicul de pomenire, Arhiepiscopul Valerian Trifa.

    Avind in vedere relatiile dintre cei doi vladici, … nu prea mici, nici la propriu, nici la figurat, … se poate spune deschis ca “Darul Fostului Arhiepiscop Valerian Trifa de a avea pe Romanii din USA si Canada la inima lor de ierarhi”, nu se vede ca realitate concreta la “vladiciile lor” Nathaniel si Irineu.

    Daca acest dar nu este trasatura dominanta a acestor doi ierarhi, de a se avea bine unul cu altul, de a se avea la inima unul pe altul, de a avea inima lor deschisa pentru toti cei de care au fost alesi a le fi ierarhi, atunci de ce mai stau la conducerea treburilor bisericesti ale Episcopiei de la Vatra Romaneasca?!?

    Frazele de mai sus sunt realiste, bazate pe fapte concrete, … ce este adevarat … cam nu pe gustul P S lor. Noi, Romanii Ortodocsi apartinatori Vetrei spunem cu durere mare in suflet acest lucru, nu cu intentie de a pune benzina pe foc, si a contribui la inrautatirea relatiilor dintre cei doi vladici de la Vatra Romaneasca, ci spunem acest lucru cu intentia de a trage un semnal de alarma, spre ai indemna pe vladici sa fie cu adevarat … “ADEVARATI urmasi ai lui Hristos Domnul,” iar sarutarea pacii de la Sf Liturghie sa nu fie un act formal, ci cu adevarat REAL, LITURGIC, CRESTINESC, cu HRISTOS DOMNUL.

    Cei ce i-au urmat in scaun, sau la scaune … actualii vladici au fost nominati precum am scris mai sus … Desi acestia i-au urmat in scaunul arhieresc, putem spune ca nu l-au urmat pe Arhiepiscopul Valerian, in ce priveste “VISUL SAU DORINTA DE UNIRE A TUTUROR ROMANILOR DIN AMERICA SI CANADA.”

    Acest vis al I P S Valerian, ca IDEA NOBILA l-au urmat mai bine credinciosii din parohii si misiuni, decat ierarhii si preotii acestei Episcopii. La Vatra cineva sta ca pe jar cind aude sau citeste aceste randuri … stim noi cine …

    Cum se poate asa ceva …?

    Foarte usor, foarte bine, ia ascultati – ma pe mine …

    Luati aminte frati Romani la titlurile de Very Reverand, Protopresbiter, acordate de actualul Arhiepiscop alesilor dumnealui, pentru a determina pe cat mai multi sa fie cu el, la o eventuala schimbare de pozitii si personal la conducerea acestei episcopii. Imi pare rau sa spun, dar aceste titluri sunt doar “ARTIFICII” care nu duc nici la o mantuire sigura pe cei ce le poarta, nici la unire … intre Romani. Impartirea ciolanului nu este un lucru placut nici lui Dumnezeu, nici oamenilor.

    Apoi, sa nu fim prea departati de Pr Bleahu si ideea de unire, ci sa urmam cum putem mai bine si sa impingem conducatorii celor doua dioceze Romanesti la actiuni concrete, spre slava lui Dumnezeu si mantuirea sufletelor noastre.

    Ar fi de dorit ca toti preotii Romani din America si Canada sa se afilieze la ideea Pr Bleahu, sa fie activi, doritori de bine in bunul sens al cuvantului, si mai ales SA FIE BUNI ROMANI.

    Este total neplacut sa citim in ziare sau pe Internet realitatile de la timpul prezent, si nu numai, … in legatura cu relatia ierarhilor de la Vatra Romaneasca cu preotii si membrii episcopiei, si reputatia care nu aduce onoare nici episcopiei, nici ierarhilor.

    Nu am vazut nici un “PREOT CURIOS SI CURAJOS” … care sa se intrebe in scris pe sine si apoi pe ceilalti de la Vatra Romaneasca …

    – este adevarat cele ce se scriu in ziare sau se publica pe Internet in legatura cu preotii R Bleahu, V Susan, R Grama, R Roscoe, I Pacurar, L Lazar, L Copacea, C Berger, V Dumitrescu, C Antonescu, precum si alte chestiuni …?

    Cine este responsabil de toate acestea?

    De ce nu se adreseaza conducerii Episcopiei de la Vatra Romaneasca , “MINTILE LUMINATE de la Cleveland, Akron, Dearborn, Southfield, Detroit, New York, Los Angeles, etc” spre a cauta cunoasterea adevarului si a minciunilor, si indreptarea lucrurilor in bine?

    Cum este posibil ca homosexualii (preoti sau laici) sa fie tolerati si acoperiti = protejati, de Arhiepiscopul Nathaniel, iar preotii de caracter si cu curaj in a spune adevarul si lucrurilor pe nume, sa fie persecutati sau dati afara din Episcopia de la Vatra Romaneasca?

    Cui a taiat capul Pr V Susan de nu a mai fost bun la Episcopie de la Vatra Romaneasca, si a fost alungat ca si un caine, precum a spus vrednicul de pomenire Pr R Grabowski?

    Acesta este raspunsul … Pr V Susan a taiat capul minciunii si acoperirii faradelegilor facute de Arhiepiscop … ca Pr V Susan a avut curajul sa-i spuna Arhiepiscopului in fata adevarul despre preotul homosexual de la acea Episcopie inca nedat pe fata de Arhiepiscop, iar mai recent sa fie publicat la ziare si postat pe internet.

    Parinte R Grama, de la Cleveland, Ohio,

    Cred ca stiti destul de bine faptul ca ati fost coleg de facultate teologica cu Pr R Bleahu si Pr V Susan. Am observat ca la Buletinul Parohial de la Catedrala Sf Maria de la Cleveland, din 20 iunie, 2010, ati pus urmatorul anunt: Sambata 26, iunie, 2010, Arhiepiscopul Nathaniel va prezida Sedinta de Consiliu Episcopiei ce va avea loc la Grass Lake, Vatra Romaneasca, MI. ca membru in acest Consiliu Episcopesc, nadajduiesc ca veti merge la la Vatra Romaneasca, veti participa la acea sedinta, si veti avea “mai multe cuvinte de spus” …

    In aceasta ordine de idei va rugam frumos, sa vedeti mai bine chipul dumneavoastra in oglinda inainte de a merge la aceasta sedinta istorica a Episcopiei de la Vatra Romaneasca, luind seama la coloana vertebrala, ce tine trupul pozitionat vertical inca.

    Apoi, ca istoric al acestei Episcopii, – precum dumneata respecti titlul academic, cu onoare acordat de Antiohienii Ortodocsi -, fii cu luare aminte la dumneata, la adevarul care circula prin ziare si pe Internet, referitor la Episcopia de la Vatra Romaneasca si la Arhiepiscop, spuneti ca va deranjeaza cele scrise si publicate, si intreaba-ti Arhiepiscopul deschis:

    Inalt Prea Sintite Arhiepiscop, cum se poate apara prestigiul acestei Episcopii, cam patat in ultima vreme, nu de noroi, cu de adevarurile ascunse de dumneata, si facute cunoscut de Pr V. Susan, fostul meu coleg, si fost preot la aceasta Episcopie, precum si de alti peroti si laici?

    Cit de mult aveti de gand sa ne ascundeti adevarul, sau cit de curand vreti ca sa inchizi conturile de plata la procesul pe care-l aveti cu acest preot din anul 2005?

    Mai aveti bani de unde sa platesti acest proces, si cind ne dati un raport despre toate aceste cheltuieli legate de acest proces?

    Nu credeti ca ar fi mai bine sa vedeti cum stati cu conturile bancare, si sa dati la intelegere, ca banii se duc, iar imaginea Episcopiei de la Vatra Romaneasca, de duce de ripa si ea, se denatureaza, se strica, si s-ar putea ca si dumneavoastra sa va duceti de ripa …?

    Ce s-a discutat la ultima sedinta de Sinod de la OCA despre dumneata si Pr Vasile Susan?

    De ce Sinodul de la OCA nu-l cateriseste pe acest preot daca este vinovat si vorbeste in felul acesta despre dumneavoastra si despre Episcopia de la Vatra Romaneasca?

    Cine si de ce se teme de acest preot si nu ia nici o masura de pedepsire, pentru ca eu cred ca ar fi timpul?

    Cit mai stati murdar, necuratit, … nu ne place acest lucru?

    Cine poate autoriza un raspuns oficial, la cele scrise de Pr V Susan si postate pe Internet sub forma de comentarii sau articole?

    Eu ca istoric al acestei Episcopii, am raspuns unor ne-adevaruri anul trecut, precum se poate citi la site-ul Episcopiei: Clarificări din Partea Episcopiei Ortodoxe Române din America în legătură cu articolul “Schizma ortodocşilor români din SUA, aproape de final” (România liberă, 26 noiembrie 2009)…

    Nu considerati, Parinte Arhiepiscop, ca trebuie ca Episcopia de la Vatra Romaneasca sa dea un raspuns oficial la cele scrise si publicate despre dumneavoastra si aceasta Episcopie?

    Aveti de gand sa va retrageti sau sa va dati demisia, precum se scrie si se citeste?

    Care este ADEVARUL?

    Cel scris si spus de Pr V Susan?

    Cel nescris si nespus de Episcopia de la Vatra Romaneasca?

    Cine spune si cine ascunde adevarul …?

    Cum a fost vacanta in care ati petrecut / serbat cu cei apropiati, ziua de nastere din 12 iunie, 2010, … pentru ca nu ne-am bucurat sa ne primiti la sediul Episcopiei de la Vatra Romaneasca, la acest moment aniversar din viata dumneavoastra?

    De ce nu ati stat intre noi si cu noi la acest eveniment importat, ca doar numarul 70 (7 si 0) este simbolic, important, si semnificativ, mai ales pentru un ierarh asa de important ca dumneavoastra?

    Cred ca nu va suparati daca am adresat aceste intrebari, pe care cred ca le-ati citit de pe Internet mai dinainte, sau vreun alt apropiat va spus despre acestea, … stiti eu nu doresc sa – mi pierd parohia ca fostul meu coleg, fluierand in aceeasi biserica, pardon episcopie, fiind auzit de dumneavoastra!

    Frati Romani de vita veche,

    Va rog sa cititi tot ce se publica pe Internet la ziarul Curentul International, precum si la http://www.pokrov.org pentru a cunoaste adevarul, telefonati la Episcopia de la Vatra Romaneasca, la numarul (517) 522-4800, cereti sa vorbiti cu Arhiepiscopul, ori lasati un mesaj ca sa aduca clarificari la Solia legat de acest subiect. Ne – am saturat de ascunderea adevarului si a minciunilor.

    Adevarul ne ajuta sa vietuim potrivit voii si planului lui Dumnezeu,

    … cu minciuna luam micul dejun = flustucul,

    … poate = poace si amiaza = prinzul,

    … dar nu mai ajungem la cina = sina, … cum spune banatanul).

    Arhiepiscopul trebuie sa plece, Pr V Susan a spus adevarul si va continua lupta contra minciunii, diavolului si celor faradelege …, si eu sunt in masura sa cred ca vine timpul … si acum este … ca cei ce au dat mana cu diavolul si am luat in brate minciuna si pe homosexuali sa plece de la Romani si de la Episcopia Romaneasca, daca nu-i iubeste pe … Romani, …

    Este o blasfemie sa pomenesti ca preot, la Sf Liturghie si alte slujbe pe un Arhiepiscop care protejaza homosexualii si pedepseste sau uraste de moarte pe preotii romani deschisi la minte si la gura. Vedeti ce spun canoanele sfintilor apostoli despre aceasta problema …

    Sa ajutati cum puteti mai bine, la cunoasterea adevarului si plecarea impostorului …

    Sa ne ajute Bunul Dumnezeu sa purcedem la bine, sa ne rugam pentru luminarea mintilor ierarhilor de la Vatra Romaneasca si din cealalta Arhiepiscopie Romaneasca, sa aiba mai multa dragoste “DE FRATE BUN SI DE ROMAN” unul catre celalalt, … si catre toata suflarea Romaneasca.

    Cel ce scrie pe la Solia “CUVINTE DE SUFLET” … sa stie ca este pus la evlavia noastra, sa nu fie mandru de aceasta, … sa fie cuminte, … nu usor de minte, … mai usor la trup, … Romanilor placut … martirajul de la Episcopia de la Vatra Romaneasca, este doar un avans, o arvuna, un castig, la inceputul lucrarii de mantuire a celor ce tin de aceasta Episcopie si cred in Dumnezeu.

    Pr R Bleahu sa fie pomenit in rugaciunile noastre, sa poata ajuta la realizarea visului fostului Arhiepiscop Valerian Trifa … “CA ROMANII SA FIE UNA … CU TOTIIIII!”

    Frati Romani,

    Va rog sa mergeti la adresa de Internet a Bisericii Sf Petru si Pavel din Dearborn Heights, MI, unde pastoreste Pr R Roscoe si sa cititi ce a scris acest preot cu bun suflet de Roman pe aceasta tema, cu un an in urma, in iunie 2009.

    De ce alti preoti din Episcopia de la Vatra Romaneasca, nu adopta politica sanatoasa si deschisa a Pr R Roscoe, de a avea un articol asemanator postat pe site-ul de Internet al parohiei pe care o pastoreste, ori sa faca link-ul la adresa parohiei Sf Apostoli petru si Pavel, Dearborn Heights, MI, ca sa se citeasca articolul cu privire la acest subiect?

    Lipsa de educatie in bunul sens al cuvintului, necunoasterea adevarului, servilismul slugarnic in forma cultului personalitatii adresat unui ierarh ne-iubitor de Romani, lipsa de interes in propoveduirea adevarului, lipsa dragostei fata de Dumnezeu si Biserica Sa cea sfinta si mantuitoare, poate fi considerat raspuns, sau raspunsuri.

    Domnul sa binecuvinteze cu sanatate si cu vederea visului implinit pe Pr R Roscoe,si pe Pr R Bleahu, si cu dreptii sa-l odihneasca pe vladicul Valerian Trifa.

    Daca am fost prea scurt de data aceasta, nu ma voi lungi prea mult … la urmatoarea postare.

    Doamne ajuta!

    Diaconul Coresi … Brasoveanul.

  17. Imi pare bine ca “Diacoul Coresi” … Brasoveanul revine cu apelul si Informatiile asa de pretioase de care avem nevoie pentru aflarea ADEVARULUI. s

  18. Imi pare bine ca “Diacoul Coresi … Brasoveanul” revine cu apelul si Informatiile asa de pretioase de care avem nevoie pentru aflarea ADEVARULUI. Speram si ne rugam ca si altii care cunosc amanunte si “sforarii” de la Vatra sa vina deschis si sa arate lumii cine ne isi bat joc de NOI romani. Ar fi bine sa ne spuna cineva depsre Burger si “hramul” lui de unde vine si ce cauta la Vatra. Cine l-a invitat si ce intentii are pentru viitor; pentru ortodoxie si pentru romani, sau cel ce l-a adus; de ce l-a adus si cu ce scop de viitor.

    Imi pare totusi rau ca dintre cei ce-l cunosc pe -fie iertatul si de pomenire vesnica- Pr. Prot. Dr. CASIAN STEFAN FETEA, care a murit cu aceasta idee de unire in suflet, (spre bucuria unora care nu le place adevarul si regretul adanc al nostru) nu-l pomenesc si nu-l omagiaza pentru eforturile facute de el si de parohia lui EXEMPLARA PENTRU TOTI DIN AMERICA. Acestuia trebui sa-i ridicam o satuie de eliberator pe teritoriul Vetrei si mormantul lui sa fie mutat acolo sub forma unui maunsoleu de erou al romanilor americani. Iar cei nevrednici sa fie aruncati la “groapa de gunoi a americii” si a lasilor. Pe pamantul sfant al Vetrei trebuie sa traiasca si sa-si duca somnul de veci NUMAI ROMANII ADEVARATI SI ORTODOCSII ROMANI DE SUFLET, nu naemitii si …

    Dumnezeu, Biserica si Romanii Ortodocsi au NEVOIE ACUM de ajutor si sprijin.

    Dumnezeu Va cheama si Va asteapta la fapte de eroism pentru binele d-voastra si viitorul d-voastra in SUA si Canada.

    Fratii nostri din Romania incepand cu Preaferitul Patriarh DANIEL, Inaltul LAURENTIU si alti ierarhi si credinciosi se ROAGA pentru succesul ortodoxiei si a romanilor aici.

    CE MAI ASTEPTAM ??? SPUNETI ADEVARUL !!! SI LUPTATI PENTRU EL !!!

  19. cAtre administratia curentului. Va rugam emininati primele doua mesaje ale lui “diaconului Coresi” si lasati pe cel de al treilea care este complet.

  20. Citind aceste postari de la acest subiect am remarcat printre altele acest termen: “roman adevarat”. Acest termen este folosit extrem de des de cei care doresc “unirea” tutuLor romanilor la ortodoxia mama aflata subt omoforul lui Daniel, zis si prea fericit. Cei care folosesc acest termen nu ne explica ce inseamna un “roman adevarat”, sau ce ar trebui sa faci ca sa fii “blesuit” cu acest termen? Eu m-am nascut in Romania, am nationaleitatea romana iar limba mea cu care gindesc si vorbesc este limba romana. Acum, stau si ma intreb: sunt eu, totusi, un “roman adevarat”? Sau, ce mi-ar (mai) trebui ca sa fiu sau sa devin “roman adevarat”? Sau, poate ca cei care folosesc acest termen asteapta de la noi ca sa intuim ceea ce ei gindesc ca ar trebui sa insemne acest termen. Nu cumva, cei care-l folosesc asteapta de la noi sa le urmam initiativele, sa-i ascultam, sa ne incolonam intr-o turma de oi care sa raspundem la comenzile lor? Ce doresc, indefinitiv acesti creatori ai termenului de “romani buni” de la emigrantii romani care mai au si copii, in majoritatea lor vorbitori de limba engleza mai mult decit de limba romana? Ii intereseaza pe acesti intitiatori de termeni soarta romanilor emigranti si a copiilor lor, sau pe ei ii intereseaza mai mult “fonctiile” si ciolanul Vetrei? Din cite se observa, acest razboi cu iz de gilceava este iscat si purtat doar de citiva preoti care doresc detronarea lui Natanael si al camarilei din jurul lui, dar pe nici unul dintre acesti creatori de termen “romani buni” nu i-am auzit spunind ceva despre orbisoarta enoriasilor cu copii vorbitori numai de limba engleza sau care au ca limba secundara limba romana. Ce doresc acesti preoti este numai suportul celor multi, ai turmei, ca in rest?, descurca-se cum or putea; cui ii pasa? Nu conteaza soata miilor de mireni si a problemelor lor, ci sefia Vetrei, cine si cum sa conduca si sa ocupe functii privilegiate in fruntea episcopiei. De aceea, acesti preoti trebuie sa stie un lucru: pe majoritatea mirenilor din biserici ii dor in cot de demersurile lor, iar Natanael mizeaza pe acest aspect. Turmei nu-i pasa cine-o conduce si cum, atita timp cit ei au locas si un preot la care sa se duca la slujbe. Cei care au pornit aceasta cruciada impotriva conducerii Vetrei trebuie sa stie ca atita timp cit nu vor avansa ca motivatii durerile, problemele, framintarile oilor turmei, pe oi le vor durea exact subt coada de gilceava lor si se vor trezi singuri singurei pe reduta neurmati de nimeni. Daca domnul Bleahu si ai lui se cred purtatorii de stindarde ai unei cauze care sa rezolve problemle tutuLor emigrantilor romani ortodocsi, apai ei trebuie mai intii sa ne dovedeasca faptic faptul ca ei ne cunosc problemele noastre de zi cu zi din parohii si vin cu propuneri viabile si rezonabile in a le rezolva. Doar cu motivul acesta ca in jurul lui Natanael danseaza tot felul de homosexuali nu-i va face pe mireni sa puna mina pe coase si topoare si ii urmeze la rascoala. Si mai e ceva, nene Bleahule, d.p.d.v.d. moral, matale care ai o problema extrem de controversata in familia dumitale, ar fi cazul ca intii sa o rezolvi pe aceasta si pe urma sa te crezi Spartacus. Eu cu urechile mele l-am auzit pe fiul dumitale spunind ca te uraste pentru ce i-ai facut preotesei. Mata mizezi pe faptul ca lumea nu te cunoaste? Ha ! Sa nu mizezi pe asa ceva pt. ca multa lume e informata de cine esti cu adevarat. Mai rumego si pe urma imbraca-te in zale si sa ne dai citate biblice care n-au nici in clin nici in mineca cu rascoala dumitale. Si in fond si la urma urmei acest razboi nu-i ai mirenilor ci a citorva preoti care oricum nu au prea mare sprijin in rindul preotirmei Vetrei, care preotime este tinuta in friu de un prea sfintit dur, dictatorial si catolic pina la Dumnezeu.

  21. Am citit lunga peltea a Diaconului Coresi, care, sunt convins ca si acesta este vreun preot din gasca domnului Bleahu. Din pacate, si dumnealui nu este conectat la nevoile curente ale mireanului, vorbind mult si fara rost intr-un mesaj extrem de lung in care nu spunea mai nimic. Daca il compresa, si il rezuma la ideile principale, acest text fad ar fost scris pe lungimea a doua paragrafe, cel mult. Si la acest “diacon” se observa aceeasi grija disperata pentru conducerea Vetrei, dar nu spune nici un cuvint despre realitatile mirenilor si al parohiilor. Eh, pe cine intereseaza?, ele merg de la sine oricum. Toti acesti rasculati ar trebui sa stie ca pentru noi, mirenii, ne e foarte greu sa rezistam ca ortodocsi in America. Ce sa mai spunem de copiii nostri? Nivelul teologic extre, extrem, extrem de scazut al preotilor Vetrei, dezinteresul acestora fata de problemele intrinseci ale parohienilor, lipsa de interes al catehumenizarii mirenilor din parohii, urmarirea numai si numai al interesului lor propriu, al preotilor, au trasnformat ortodoxia romaneasca (si nu numai) din America in “ei” si “noi”, iar interactiune intre aceste doua entitati aproape ca nu exista ci?, mai mult exista tensiuni care stau sa explodeze in mai toate parohiile. Pe cine crede musiu Diaconul Coresi ca intereseaza de conducerea Vetrei, cind in parohiile lor, mirenii sunt dezgustati de felul cum se comporta preotul lor?

    Mesajul meu pentru rasculati este acesta:

    Din tot demersul vostru, nimeni, dar absolut nimic. Ce doriti d-stra in definitiv si la urma urmei? Daca, printr-o minune, sa zicem, il debarcati pe vladica, ce faceti in momentul urmator? Vedeti d-stra? ca sa fiti credibili, in primul rind, inainte sa cersiti adeziuni de la turma, ar trebui sa-i oferiti turmei un plan bine definit, niste deziderate care sa fie punctele unui program pe care il propuneti tuturor parohiilor, si care program sa doreasca a rezolva problemele stringente ale parohiilor. Trebuie sa le explicati oamenilor care sunt motivatiile voastre, ce este gresit acum si cu ce doriti sa inlocuit greselile. Punct cu punct. Doar detronarea lui Natanael nu va produce nici un fel de imbunatatire la Vatra. Dorim sa luam la cunostinta ideile programului vostru (daca aveti asa ceva)! Cum veti rezolva limba liturgica din parohii? Cum veti rezolva nivelul teologic scazut al preotilor din parohii? Cum veti rezolva problema financiara a Vetrei in caz ca aceasta (printr-un miracol) s-ar reatasa Patriarhiei de la Bucuresti. Cum veti rezolva functionarea dupa aceleasi reguli a tuturor parohiilor, si nu ca acum cind fiecare preot face ce doreste mushchii lui in parohia lui? Cum veti reusi sa-i faceti pe preotii de parohii sa se implice mai mult in realitatea si viata romanilor veniti recent ca emigranti in America, in sensul de a-i ajuta sa se integreze, sa participe la viata spirituala si administrativa a parohiilor, si nu sa fie trecuti la “diverse” de preotii pe care nu-i dor in cot de cine vine sau pleaca din parohiile lor? Sunt extrem, extrem de multe lucruri care ingrijoreaza si framinta pe sutele de mii de mireni romani din America, si care nu gasesc nici un ecou in sufletele preotilor din parohiile romanesti. Doar decapitarea Vetrei nu va aduce nimic bun daca nu exista un plan expus dezbaterilor mirenilor si care plan sa devina motivatia pe baza careia Natanael sa plece iar Vatra sa fie resuscitata si readusa acolo de unde Natanael a distrus-o! Puteti? … Din cite se vede, nu prea. Pe voi nu va intereseaza mirenii deloc, decit, si numai “siolanelul”. Pe bune-acuma ! Nu-i asa, neica Bleahule? Fii si tu cinstit o data in viata ta si recunoaste.

  22. D-le Cleopa;

    Eu ma MIZEZ pe cei care ma cunosc cu adevarat si ma stiu si ca preot si ca om si ca ortodox si ca roman …si din aceasta cauza re-incep aceasta miscare de formare a mitropoliei romane din america si canada. Daca citea-i apelul cu atentie iti dade-ai seama de ce avem noi nevoie de schimbare. Si tocmai pentru acest lucru am iesit din Episcopia de la vatra cu FATA CURATA ca sa pot vorbi mirsaviile si ne dreptatiile ce sa fac preotilor si credinciosilor nostri romani din america si canada. Se pare ca nu ati vorbit cu cei care ma cunosc cu adevarat, cu cei pe care i-am ajutat sa raman in america si care sunt mai multi decat au ajutat toti preotii si toti romanii la un loc.

    Vad ca te ascunzi dupa numele unui sfant pe care l-am cunoscut personal Parintel Ilie Cleopa. Daca d-ta ai stii cine a fost acest om pentru romania, ortodocsie si romanism n-ai arunca cu noroi in fratii tai, te-ai caii pana la moarte, insa de asta nu o sa scapi. Nu te lasa Cerul!. Tocmai ca pe noi nu ne intereseaza banii si ciolanul de aceea vorbim acum, Ne intereseaza viitorul roman ortodox in america si canada. Apropo de bani ti-ar conveni ca milioanele cu care se putea face programe de radio si de invatamant in limba romana in America sa fie furate de unguri si ne-romanii de la vatra si sa fie foolosite in interese personale? Adevarul ACUM INCEPE SA IASA LA IVEALA si la cei de-ale m-tale si Popica Popo daca nu e acelasi om , nu le convine. NU NE E FRICA DE MINCIUNA, DE NOROI SAU NE ROMANI ca m-atale. Eroi credintei au fost rastigniti de alde ca m-atale, eroii neamului au fost sabotati de alde ca m-atale. De din’astia nu avem nevoie!!! Se pare ca m-atale ai frica de ceva CE E ??? De ce il iei in brate pe nathaniel ? esti si m-atale ungur, catolic ? Atunci bre, ca nu-ti pot zice frate, vezi-ti de calea m-atale. Noi stim ce sa facem, cum sa facem si cand sa facem. Citatele din Biblie le stim pe derost ca din ele traim. Biblia ne este la capatai, nu in bibliotecile mitropoliiilor, ca la m-atele acasa nu exista si nici n-a existat.
    Ai o singura cale daca esti roman adevarat sa fii cu noi, daca nu nu esti nici roman si nici ortodox. Vorbind romaneste sunt si altii ca: tiganii, turcii, lipovenii, sasii, svabii, si … armenii etc. m-atale ce esti ???? ca numai roman nu esti !!!! Pentru o asa idee nobila nici nu se glumeste , nici nu se arunca cu noroi, nici nu se ataca hoteste ci omul se ROAGA SI FACE CE POATE MAI BINE SI MAI BUN PENTRU CAUZA.

  23. Domnule Bleahu, pina ai sa devii mitropolitul tutuLor romanilor din America si Canada, ai tot timpul sa pui mina pe gramatica de-a 7-a. Daca ai sa lupti cu sirg vreo zece anisori, poate – am zis poate -, ai sa treci intr-a opta!

    Din tot raspunsul d-tale nu pot scoate nici macar o idee. Esti acelasi pe care-l stiu, plin de el si gol pe dinlauntru. N-ai putut sa raspunzi la nici o intrebare de-a mea, nu ai putut sa vii cu nici un comentariu la ideile pe care le-am avansat. Bati apa-n piu de pomana si te crezi Ioana D’Arc de Colentina. Cu astfel de “buni romani” vrei sa pui de-o miscare care sa cutremure Vatra? Valeleu, valeleu! Cine crezi d-ta ca o sa urmeze pe un fost preot cu o situatie familiala extrem, extrem de dezastroasa? Pai, bre, pina sa faci ordine in ortodoXia romaneasca din America si Canada, ar fi mai bine sa-ti rezolvi propriile probleme familiale si “d’-abia” dupa aceea sa te crezi vreun Iancu sau Doja.

    Nu voi incheia inainte de a-ti spune ca am ris cu pofta la glumele d-tale cum ca sunt orice altceva, dar nu roman. Esti un dulcic. Mai ai de-astea?, ca sa “ma rid”? (scuzoaiele mele, dar ma adaptez la gramataica lu’ “m-tale”)

    Am sa inchei cu celebra zicala a lui Nae Copoiu, zis si Decanul, din Scrovistea Halta: “Mai sunteti multi d’astia, baa?”

  24. Ma alatur miscarii de unire a preotilor si a credinciosilor romani din america si canada si sustin acest apel al Parintelui Bleahu pentru mai multe motive.
    In primul rand il cunosc pe Parintele de anii de zile si chiar am fost la Ierusalim impreuna, o excursie sau un pelerinaj al vietii, de neuitat. Dansul e un “ROMAN ADEVARAT” in adevaratul sens al cuvantului, as dori sa fie numai inca unul sau doi ca el, in acest fel nu am avea aceste probleme care le avem.
    Eu am venit in america in 1982 din Avrig (Sebesul de sus) si m-am stabilit in Dearborn Heights, unde erau mai multi din aceiasi zona. De la bun inceput m-am integrat in comunitatea romana de la Biserica Sf. Petru si Pavel, unde am servit 25 de ani ca si cantaret. Anul trecut m-am pensionat, insa pentru 25 de ani m-am luptat cu Parintele Romey Roscoe (nascut in america) sa intorducem limba romana in biserica. Am reusit in parte si azi se mai zice si in limba romana. Utrenia se facea toata in limba romana, azi deloc.s-a inceput introducere ENGLEZEI.De fapt s-a golit biserica de romani, unde 90% sunt nascuti in tara.

    Cand eram in tara aveam colegi de munca sasi si unguri, mai multi sasi din Sacadate, un sat langa Avrig, care ma invitau sa particip la “Majoratul” care se facea la bisericile lor. La nici o slujba sau chiar adunare de-a lor nu se vorbea romaneste. Si ei erau in Romania de 500 de ani. Ungurii la fel. Noi aici in America din cauza unor oameni nascuti aici care si-au uitat radacinile, limba si traditiile si care sunt minoritari NE FORTEAZA SA VORBIM NUMAI ENGLEZESTE si-n biserica romana. E STRIGATOR LA CER !!!NE-AM SATURAT !!! Stim limba engleza si o folosim la lucru unde ne descurcam mai bine ca americanii, copiii nostri sunt profesori de limba engleza la scolile americane dar acasa vorbesc romaneste, si la biserica pretind sa se vorbesca romaneste, chiar daca sunt nascuti aici si educati aici. Se pare ca totusi au cei 7 ani de acasa inca mai lucreaza,insa multi romani de aici ii pierd si dispar in noianul american, fara nici o traditie. Acestia nu se mai pot numi romani, insa nu sunt nici americani cum se pretind. A vorbi doar limba romana si aceasta pe ciopartite nu-ti da titlul de roman chiar daca te-ai nascut si ai crescut acolo. Ai totusi un titlu de roman las, tadator de tara si de neam. Aceasta nu implica sa uram America ci din contra sa o iubim ca pe tara noastra care ne da liberatatea ce nici o tara din lume nu ne-o da, insa nu ne obliga sa vorbim romaneste daca nu dorim. Sufletul si inima noastra romaneasca ne-o spune. Si America ne lasa si ne-o respecta, cum o respecta pe a arabilor din Dearborn, a spaniolilor, etc. etc.

    Parintele Romey,desi vorbeste romaneste, se opune mortis limbii romane in biserica desi multi romani nascuti aici care au pierdut limba s-au exprimat sa o invete de la noi si de la Parintele Horatiu. “Pana cand sunt eu aici ore de limba romana n-o sa se faca la noi la biserica” a zis-o el de fata cu toti cu o ura de speriat. Uita ca traieste din banii nostri si de pe urma noastra. daca nu veneam noi la biserica, cu americanii lui era inchisa biserica si de acum 20 de ani.

    Pentru ca oameni de teapa parintelui Roscoe, mai exista in caruta lui nathaniel si sunt “robber stamps” in conducerea Vetrei, se opreste traditia si obiceiurile noastre romanesti in aceasta minunata tara a libertatii.

    Pana cand ? Pana cand o minoritate conduce o majoritate ??? Pana cand noi romanii sa fim obligati a vorbi o limba straina in rugaciunile noastre ??? Asa fac grecii ? Asa fac oare arabii ? asa fac ungurii ? asa fac spaniolii ? asa fac bulgarii, sarbii, polonezii, rusii, etc. etc. ?

    NU NU NU !!! Pentru ca nu sunt condusi de streini !!!. “Omuciderea traditionala” trebuie oprita odata pentru totdeauna !!!.

  25. Acest “forum” este folosit de noi preotii si credinciosii “romani adevarati” pentru un singur scop de UNIRE A NOASTRA INTR-O SINGURA UNITATE ROMANO-AMERICANA. Celor care ne imprastie cu noroi le raspundem cu Sfanta Scriptura:”CINE NU E CU NOI E IMPOTRIVA NOASTRA !” Asteptati sa dati raspuns lui Dumnezeu pentru vorbe si fapte, ca istoria romana ortodoxa v-a scuipat deja!.

    La numeroasele telefoane primite in ultimul timp referitoare la CANONICITATEA sau NECANONICITATEA episcopiei ortodoxe romane din america ROEA si implicit al bisericii ortodoxe americane OCA trebuie sa lamuresc termenul in cuvinte simple si pe intelesul tuturor spre a se intelege in deplinatatea lui.

    CANON este termen religios venit din lb. greaca si inseamna “masura” sau “lege”, adica cineva care apartine unei biserici canonice este sub legea ortodoxa acceptata de toate bisericile ortodoxe din lume. Tainele (7 la numar), ca: botezul, cununia, maslul, spovedania, impartasania etc. sunt la fel cu ale celorlalte biserici ortodoxe mondiale si sunt acceptate ca valide in orisice biserica ortodoxa indiferent de limba care se vorbeste sau de traditiile ce se folosesc, in orisice tara este localizata.

    In acelasi timp cuvantul “NECANONIC” inseamna “IN AFARA LEGII”, ne acceptat de Biserica Ortodoxa Mondiala iar tainele savarsite in aceasta biserica nu sunt acceptate de celelalte biserici, plus ele trebuiesc repetate, fara sa mai implicam MANTUIREA,care e in ghilimele si cu semnul intrebarii la necanonici, care de fapt este esenta canonicitatii.

    PENTRU MANTUIRE NOI TREBUIE SA FIM CANONICI !!!

    Situatia canonicitatii episcopiei de la Vatra.

    De la data sfintirii episcopului Valerian Trifa de catre doi episcopi uncraineni, necanonici in 1951 si pana la resfintirea lui de catre Mitropolia Rusa transformata in biserica ortodoxa americana OCA 1970-1971, si de la data separarii epicopiei de la vatra (1951) de Patriarhia Romana, episcopul si credinciosii romani care apartineau acesteia au fost considerati ne legali = necanonici si tainele lor au trebuit sa fie re-binecuvantate, dupa venirea la canonicitate in 1971.

    Astazi dupa legile Bisericii Ortodoxe Mondiale vatra are o canonicitate liturghica, adica preotii. care majoritatea sunt sfintiti in Romania pot sluji cu alti preoti din alte biserici ortodoxe din lume.

    Din punct de vedere administrativ vatra NU este canonica, si anume de ce ?
    Fiind sub biserica ortodoxa in america care EA NU este canonica din punct de vedere administrativ, nici vatra NU este. (A se vedea interviul lui (“mitropolitul”) Jonah din: POKROV.ORG “Toate Bisericile sunt Canonice” unde el o spune cu gura lui ca nu este acceptat de Patriahia Ecumenica de la Constantinopol, din cauza ca hartia = tomosul de independenta = autocefalie ,dat de Patriarhia Moscovei, nu e “canonic” nu e recunoscut de nici o patriarhie ortodoxa din lume). Aceasta situatie a fost TOLERATA de patriarhia ecumenica si celelalte patriarhii atata timp cat tarile ortodoxe est-europene au fost sub comunism. In cazul de fata, cand comunismul a cazut, Patriahia Ecumenica impreuna cu celelalte patriarhii, in anul acesta in care suntem 2010 la Chambessy au dat un ordin ca bisericile ortodoxe din America si Canada sa-si restabileasca STATUTUL CANONIC dupa legile BISERICII ORTODOXE “MONDIALE”.

    Pe baza acestui ORDIN la New York, anul acesta in 22-23 Mai 2010 la sedinta tuturor episcopilor ortodocsi din america si canada, LA CARE NU AU FOST INVITATI OFICIAL mitropolitul Jonah si nici Nathaniel, dar au asistat ca OBSERVATORI, tolerati de Arheipiscopul Dimitrios de la Biserica Ortodoxa Greaca din America li s-a SPUS TUTUROR SA-SI REFACA RELATIILE CANONICE cu bisericile mame, in baza canonului 16 de la Primul Sinod Ecumenic, Niceea 325 AD.

    Cu alte cuvinte si pe baza canonului 16 toate bisericile care nu recunosc o patriarhie trebuie sa se intoarca la patriarhia ce le-a infiintat. OCA-ul la Moscova si Vatra la Bucuresti.

    Tot din punct de vedere canonic,de la canonul 200 de la al doilea Sinod Ecumenic, din Constantinopol orisice convertit la credinta ortodoxa NU POATE AJUNGE EPISCOP, nathaniel, jonah, herman, job, theodosie si toti episcopii convertiti din america si din lumea intreaga NU sunt canonici, pentru ca nu s-a respectat canoanele. Si se vede ce probleme avem ca nu s-au respectat canoanele, AVEM CELE MAI MARI PROBLEME IN BISERICA ORTODOXA MAI ALES AICI IN AMERICA. (A se tinea cont de acestea) Dar sa revenim.’CEL CE CALCA UNA DIN LEGI CALCA TOATE LEGEA” (sf. Scriptura).

    In cazul cand jonah si nathaniel nu urmeaza sfatul dat de patriarhi si continua sa se declare “independenti” sunt declarati necanonici si toate tainele savarsite de ei sunt nule. In acest caz un credincios roman din america trebuie sa se boteze din nou sau sa fie casatorit din nou pentru a putea fi primit de alta biserica ortodoxa din lume. Preotii romani de aici nu pot sluji in afara episcopie cum au facut-o pana in 1971 si respectiv pana in 1990 si nici chiar in Romania.

    Sa presupunem ca totusi jonah de la OCA lasa “independenta” autocefalia pentru ca nu este recunoscut de nimeni, automat devine parte din Patriarhia Moscovei si automat si episcopia de la Vatra este SUB patriarhia Moscovei. Dupa canonul 16 de la Primusl Sinod Ecumenic este necanonic pentru ca romanii ortodocsi din america si canada din ROEA trebuie sa primeasca binecuvantarea Patriarhiei Romane ca sa fie primiti sub Patriarhia Moscovei, ceeace nu se va intampla niciodata.

    Cu alte cuvinte din punct de vedere canonic nu este nici o iesire pentru romani de-a fi independenti; de-a apartine Mitropoliei Ruse din America = OCA sau de-a fi sub Patriarhia Moscovei.

    PENTRU A FI CANONIC TREBUIE SA FIE SUB PATRIARHIA ROMANA.!!! PUNCT!!!

    Cei care doriti sa-mi puneti intrebari directe in aceasta directie, va rog telefonati-mi la: 330-503-7966 sau sa-mi scrieti la adresa mentionata mai sus sau la email: prremus@gmail.com

    Va multumesc si rog pe Bunul Domn Iisus sa ne calauzeasca sa ne de-a putere si intelepciune si sa ne ajute in miscarea pe care s-a re-inceput!

    Astept intrebarile si sugestile d-voastra.

    Cu dragoste frateasca si crestineasca ortodoxa romana

    Pr. Remus Bleahu
    Sa auzim numia de bine ! DOAMNE AJUTA!

  26. Frati Romani,

    Va rugam sa fiti cu luare aminte la anumite definitii si citate pe care “FALSUL cunoscator de DREPT” le face cunoscut pe acest site.

    Nu recomandam sa se considere definitiile date drept corecte, si -l rugam pe autor sa se documenteze inainte de a scrie sau publica ceva pe acest site.

    Recomandam autorului comentariului de mai sus o clarviziune terminologica de rigoare, profesionala, nu una de carpaci. Ne pare rau ca lucrurile nu sunt definite corect, si sentimentul de rusine si stupoare atinge pe cei ce cunosc lucrurile mai bine.

    Rugam pe autor sa – si verifice stilul “putin gramat” si sa puna lucrurile la punct in ce priveste formularea si definirea termenilor. La fel se cuvine ca anumite date legate de Adunarea Episcopilor Ortodocsi din America de la sfirsitul lunii mai, 2010 sa fie conforme cu cele publicate pe alte site-uri.

    Se vede in comentariul de mai sus o lipsa crasa de informare, de cunoastere a realitatilor trecute si prezente, de formulare si adresare intr-un mod ne – profesional si pe ne – intelesul cititorilor.

    Se recomanda autorului sa fie bine orientat in privinta surselor bibliografice, sa faca citatii corecte indicind sursa de informare, iar prezentarea sa fie intr-o forma atragatoare, fara taranisme si expresii de ne – absolvent de facultate teologica.

    Comentariul de mai sus aduce mai multe dureri de cap in legatura cu autorul si stilul dumnealui, decit cu tematica pe care o prezinta atat de CHINUIT, si ne-profesional.

    Comentariul … este un subiect de DREPT BISERICESC, cu terminologie adecvata, ce trebuie bine gandita, pusa in scris si apoi transmisa cititorilor.

    Calitativ. acest comentariu este sub nivelul “ACCEPTABILULUI.” Ne pare rau dar aceasta este reaitate vazuta si citita.

    Lasa DREPTU … da cu STINGU …

    Cine are urechi de auzit sa auda, … iar pe autor sa-l traga de urechea … DREAPTA …

    Speram in indreptarea lucrurilor cu ajutorul bunului Dumnezeu.

    “Dreptul” Iov cel nou.

  27. Scrisoare deschisa
    Inalt Prea Sfintite Arhiepiscop Nathaniel si Onorat Consiliu Eparhial

    Cu deosebit respect pentru cultura si ospitalitatea pamântului care ne-a primit si adoptat ca cetateni ai lui – continentul Nord American – ii multumim din inima dar nu putem fi indiferenti nici fata de originea, cultura, traditiile si religia noastra strabuna cea ortodoxa când este ignorata, exclusa sau jignita.
    „Chiar daca este ea mai sgrunturoasa si paduroasa dupa locurile de unde venim; ea (Biserica Ortodoxa) este a noastra si trebuie sa o pastram asa cum este caci o avem de la Sfintii Apostoli (Andrei) si ucenicii lor veniti ca si colonisti cu armatele lui Traian” – citat din Pastorala P.S.Episcop Policarp, Almanahul Solia pe anul 1954.
    Pe de alta parte citându-l pe Abraham Lincoln, Presedinte al SUA, care consemna in cuvântarile lui politice ca „un bun cetatean american este acela care isi pastreaza limba, cultura, traditiile si religia din tara de origine” subliniem ca noi suntem cetateni americani, americani si nu altfel, de origine româna si de aceea accentuam acest lucru. Sa nu-l uitam pe marele istoric care scria ca „cine isi uita trecutul, nu isi poate fauri viitorul”, chiar si acela american ortodox – Patriarhia Americana – iar istoria universala este plina de exemple.
    Suntem membri cu state vechi de servicii in cadrul Episcopiei Ortodoxe Române de la Vatra Româneasca si membri ai Consiliului Parohial al Bisericii „Sf.Treime” din Miramar, Florida, si beneficiari, ca si Episcopia ai donatiilor unei ROMÂNCE (asemenea Maicii Alexandra), Doamna Ruxandra Botta si cei mai multi dintre noi suntem de vârsta a 2-a si a 3-a si cunoastem foarte, foarte bine framântarile si necazurile provocate de sistemul politic din Tara asupra Episcopiei, asupra P.S. Episcop Policarp, asupra I.P.S. Arhiepiscop Valerian.
    Stim ca B.O.R. din Tara a supravietuit datorita intelepciunii Ierarhilor ei de la vremea aceea. Am uitat ca pâna in preajma celui de al doilea razboi mondial Biserica Ortodoxa Rusa a fost condusa de un Preot si ca P.F.Patriarh Alexei nu se stie cum si de unde a aparut! De aceea Vatra Româneasca s-a afiliat cu „Mitropolia Rusa” din exil, actuala „O.C.A” (Orthodox Church of America, n.r.) si nu a devenit „o dioceza a O.C.A.” – pentru ca sa avem proprii nostri Episcopi si rânduiala asteptând caderea comunismului când Vatra Româneasca va reveni la sânul Bisericii Mame ca fii ai ei dar in propria noastra casa. Iar aceste cuvinte au fost rostite raspicat si de mai multe ori de Inaltul Valerian. Ce ne opreste sa o infaptuim acum?
    De 15 ani asteptam ca Ierarhii nostri si Consiliile a celor doua Episcopii Românespti sa duca la indeplinire deciziile Congreselor Anuale Eparhiale si sa isi dea mâna si sa ne unim intr-o puternica Mitropolie Ortodoxa Româneasca. Asa cum pe acest pamânt Nord American exista Mitroplia Greaca, Mitropolia Rusa, Mitroplia Sârba, Mitropolia Antiohiana asa trebuie sa fim si noi si asa ca o roata intreaga si nu ca o spita la roata altora sa intram intr-o Patriarhie Ortodoxa Americana intr-un viitor cât mai apropiat.
    Dar cu mult regret vedem câte oportunitati s-au pierdut si se pierd datorita neiertarii si scormonirii in ranile trecutului. Da! Nu trebuie sa uitam dar trebuie sa iertam si sa ne unim intr-o Mitropolie Ortodoxa, egala cu celelalte, a tuturor ce simt inca româneste.
    Pastorala Mitropolitului O.C.A Jonnah ne jigneste profund scriind troparul Invierii doar in limba engleza, greaca si rusa si apoi trimitând-o la o Biserica cu limba de cult româneasca. Engleza o intelegem, este limba oficiala a S.U.A; Greaca este limba originara a cultului ortodox, dar limba rusa noi o simtim ca o limba a ocupantului pravloslavnic sau comunist, factor care a determinat pe multi dintre noi sa ne parasim plaiurile stramosesti.
    Stiti ce se intâmpla in Bucovina si Basarabia Româneasca; in Cadrilater si Banatul Iugoslav si implicarea Ortodoxiei Slave impotriva celei Românesti? Daca stiti rectificati-va pozitia, daca nu stiti, va rugam sa va informati si sa fiti drepti in decizii.
    De asemnea Revistele O.C.A nu pomenesc nimic despre Ortodoxia Româneasca si istoria ei desi cel mai mare dogmatist al ortodoxiei secolului XX a fost Parintele Prof.Dumitru Staniloaie. Iar despre viata Bisericii Ortodoxe Române nicio vorba desi România si B.O.R. sunt numite de catre Papa Ioan-Paul al 2-lea „Gradina Maicii Domnului”.
    Trebuie sa vedem partile bune ale Unirii celor doua Episcopii Românesti si intemeierea unei Mitropolii caci „unde-s doi puterea creste” si sa nu uitam Domnilor vorba cântecului „Dragostea de la straini e ca umbra de la spini”. De ce vrem sa uitam cu atâta staruinta „bunastarea” ce ne-au adus-o Rasaritul Ortodox incepând cu Stanilesti pe Prut (1711) când un membru al Academiei de la Berlin – Dimitrie Cantemir – din domn moldovean a ajuns conte rus si fiului sau, Antioh, parintele literaturii ruse nu-i este niciodata pomenita originea.
    Pe Internet la O.C.A News a aparut predica de la Dallas a I.P.S.Mitropolit Joinnah care afirma printre altele ca O.C.A. este cea legala si cu drept de existenta pe acest continent si toate celelalte Biserici Ortodoxe trebuie sa i se subordoneze, sa intre sub obladuirea ei si sa fie apoi reorganizata in Episcopii pe zone geografice si de aici intrebarea noastra legitima: cu noi ce se intâmpla? Mai pastram termenul de Român in expresia de „româno-american”?
    Cerem, rugam intr-un mod civilizat si cu respect fata de Ierarhii nostri, un raspuns clar ca data a Unirii celor doua Episcopii cu limba de cult comuna – limba româna – si anuntarea infiintarii Mitropoliei Ortodoxe Române din America. Va amintim ca cea mai apriga luptatoare impotriva comunismului dintre Bisericile Românesti din exil – „Biserica Ortodoxa Româna Sf.Arhangheli Mihail, Gavriil si Rafail” din Paris, pe data de 10 mai 2009, Ziua Nationala a României Mari – s-a incorporat in Mitropolia Europei Occidentale si Meridionale a Bisericii Ortodoxe Române.
    Nu vrem ca istoria sa ne judece ca lasi si tradatori ai stramosilor nostri si ai aspiratiilor lor la credinta ortodoxa si originea latina.
    Va multumim pentru intelegerea si gândurile dumneavoastra curate si sincere pentru NEAMUL ROMÂNESC si dorim ca aceasta scrisoare sa devina publica in toata Episcopia Ortodoxa de la Vatra Româneasca, si nu numai, si noi Consilierii Parohiei „Sf.Treime” din Miramar, Florida, ne asumam raspunderea redactarii ei in sedinta de Consiliu Parohial din data de 17 mai 2009. Drept pentru care semneaza si va spun din inima Doamne Ajuta Unirii!
    Presedintele Consiliului Parohial,
    Eduard Catalin Badiu
    Preot Paroh,
    Pr.Paroh Adrian Balescu
    Secretar al Consiliului Parohial,
    Dn.Ovidiu Pacurar

  28. “Dreptul” Iov cel nou.
    Sa stam stramb si sa judecam drept! Daca lucrurile vetrei d-ta le vezi altfel si d-ta stii dreptul canonic mai bine decat mine hartia si site-ul e deschis pentru parerea si “expertiza” dumnitale, dar scri-o dac-o stii nu critica pe altii fara sa stii ce critici. Calinescu spunea ca “nimeni nu poate fi critic de arta daca n-a scris ceva sau a creat ceva”.D-ta ce ai scris si ce ai facut in viata ? Ai facut teologia ? ai studiat dreptul canonic ? stii istoria Vetrei, daca toate astea le stii SCRIE-LE si daca esti mai destept TE RESPECT, DACA NU… “Daca tacea-i filozof ramaneai!” dar asa …

  29. Ce parere aveti de acest mesaj ?

    Scrisoare deschisa
    Inalt Prea Sfintite Arhiepiscop Nathaniel si Onorat Consiliu Eparhial

    Cu deosebit respect pentru cultura si ospitalitatea pamântului care ne-a primit si adoptat ca cetateni ai lui – continentul Nord American – ii multumim din inima dar nu putem fi indiferenti nici fata de originea, cultura, traditiile si religia noastra strabuna cea ortodoxa când este ignorata, exclusa sau jignita.
    „Chiar daca este ea mai sgrunturoasa si paduroasa dupa locurile de unde venim; ea (Biserica Ortodoxa) este a noastra si trebuie sa o pastram asa cum este caci o avem de la Sfintii Apostoli (Andrei) si ucenicii lor veniti ca si colonisti cu armatele lui Traian” – citat din Pastorala P.S.Episcop Policarp, Almanahul Solia pe anul 1954.
    Pe de alta parte citându-l pe Abraham Lincoln, Presedinte al SUA, care consemna in cuvântarile lui politice ca „un bun cetatean american este acela care isi pastreaza limba, cultura, traditiile si religia din tara de origine” subliniem ca noi suntem cetateni americani, americani si nu altfel, de origine româna si de aceea accentuam acest lucru. Sa nu-l uitam pe marele istoric care scria ca „cine isi uita trecutul, nu isi poate fauri viitorul”, chiar si acela american ortodox – Patriarhia Americana – iar istoria universala este plina de exemple.
    Suntem membri cu state vechi de servicii in cadrul Episcopiei Ortodoxe Române de la Vatra Româneasca si membri ai Consiliului Parohial al Bisericii „Sf.Treime” din Miramar, Florida, si beneficiari, ca si Episcopia ai donatiilor unei ROMÂNCE (asemenea Maicii Alexandra), Doamna Ruxandra Botta si cei mai multi dintre noi suntem de vârsta a 2-a si a 3-a si cunoastem foarte, foarte bine framântarile si necazurile provocate de sistemul politic din Tara asupra Episcopiei, asupra P.S. Episcop Policarp, asupra I.P.S. Arhiepiscop Valerian.
    Stim ca B.O.R. din Tara a supravietuit datorita intelepciunii Ierarhilor ei de la vremea aceea. Am uitat ca pâna in preajma celui de al doilea razboi mondial Biserica Ortodoxa Rusa a fost condusa de un Preot si ca P.F.Patriarh Alexei nu se stie cum si de unde a aparut! De aceea Vatra Româneasca s-a afiliat cu „Mitropolia Rusa” din exil, actuala „O.C.A” (Orthodox Church of America, n.r.) si nu a devenit „o dioceza a O.C.A.” – pentru ca sa avem proprii nostri Episcopi si rânduiala asteptând caderea comunismului când Vatra Româneasca va reveni la sânul Bisericii Mame ca fii ai ei dar in propria noastra casa. Iar aceste cuvinte au fost rostite raspicat si de mai multe ori de Inaltul Valerian. Ce ne opreste sa o infaptuim acum?
    De 15 ani asteptam ca Ierarhii nostri si Consiliile a celor doua Episcopii Românespti sa duca la indeplinire deciziile Congreselor Anuale Eparhiale si sa isi dea mâna si sa ne unim intr-o puternica Mitropolie Ortodoxa Româneasca. Asa cum pe acest pamânt Nord American exista Mitroplia Greaca, Mitropolia Rusa, Mitroplia Sârba, Mitropolia Antiohiana asa trebuie sa fim si noi si asa ca o roata intreaga si nu ca o spita la roata altora sa intram intr-o Patriarhie Ortodoxa Americana intr-un viitor cât mai apropiat.
    Dar cu mult regret vedem câte oportunitati s-au pierdut si se pierd datorita neiertarii si scormonirii in ranile trecutului. Da! Nu trebuie sa uitam dar trebuie sa iertam si sa ne unim intr-o Mitropolie Ortodoxa, egala cu celelalte, a tuturor ce simt inca româneste.
    Pastorala Mitropolitului O.C.A Jonnah ne jigneste profund scriind troparul Invierii doar in limba engleza, greaca si rusa si apoi trimitând-o la o Biserica cu limba de cult româneasca. Engleza o intelegem, este limba oficiala a S.U.A; Greaca este limba originara a cultului ortodox, dar limba rusa noi o simtim ca o limba a ocupantului pravloslavnic sau comunist, factor care a determinat pe multi dintre noi sa ne parasim plaiurile stramosesti.
    Stiti ce se intâmpla in Bucovina si Basarabia Româneasca; in Cadrilater si Banatul Iugoslav si implicarea Ortodoxiei Slave impotriva celei Românesti? Daca stiti rectificati-va pozitia, daca nu stiti, va rugam sa va informati si sa fiti drepti in decizii.
    De asemnea Revistele O.C.A nu pomenesc nimic despre Ortodoxia Româneasca si istoria ei desi cel mai mare dogmatist al ortodoxiei secolului XX a fost Parintele Prof.Dumitru Staniloaie. Iar despre viata Bisericii Ortodoxe Române nicio vorba desi România si B.O.R. sunt numite de catre Papa Ioan-Paul al 2-lea „Gradina Maicii Domnului”.
    Trebuie sa vedem partile bune ale Unirii celor doua Episcopii Românesti si intemeierea unei Mitropolii caci „unde-s doi puterea creste” si sa nu uitam Domnilor vorba cântecului „Dragostea de la straini e ca umbra de la spini”. De ce vrem sa uitam cu atâta staruinta „bunastarea” ce ne-au adus-o Rasaritul Ortodox incepând cu Stanilesti pe Prut (1711) când un membru al Academiei de la Berlin – Dimitrie Cantemir – din domn moldovean a ajuns conte rus si fiului sau, Antioh, parintele literaturii ruse nu-i este niciodata pomenita originea.
    Pe Internet la O.C.A News a aparut predica de la Dallas a I.P.S.Mitropolit Joinnah care afirma printre altele ca O.C.A. este cea legala si cu drept de existenta pe acest continent si toate celelalte Biserici Ortodoxe trebuie sa i se subordoneze, sa intre sub obladuirea ei si sa fie apoi reorganizata in Episcopii pe zone geografice si de aici intrebarea noastra legitima: cu noi ce se intâmpla? Mai pastram termenul de Român in expresia de „româno-american”?
    Cerem, rugam intr-un mod civilizat si cu respect fata de Ierarhii nostri, un raspuns clar ca data a Unirii celor doua Episcopii cu limba de cult comuna – limba româna – si anuntarea infiintarii Mitropoliei Ortodoxe Române din America. Va amintim ca cea mai apriga luptatoare impotriva comunismului dintre Bisericile Românesti din exil – „Biserica Ortodoxa Româna Sf.Arhangheli Mihail, Gavriil si Rafail” din Paris, pe data de 10 mai 2009, Ziua Nationala a României Mari – s-a incorporat in Mitropolia Europei Occidentale si Meridionale a Bisericii Ortodoxe Române.
    Nu vrem ca istoria sa ne judece ca lasi si tradatori ai stramosilor nostri si ai aspiratiilor lor la credinta ortodoxa si originea latina.
    Va multumim pentru intelegerea si gândurile dumneavoastra curate si sincere pentru NEAMUL ROMÂNESC si dorim ca aceasta scrisoare sa devina publica in toata Episcopia Ortodoxa de la Vatra Româneasca, si nu numai, si noi Consilierii Parohiei „Sf.Treime” din Miramar, Florida, ne asumam raspunderea redactarii ei in sedinta de Consiliu Parohial din data de 17 mai 2009. Drept pentru care semneaza si va spun din inima Doamne Ajuta Unirii!
    Presedintele Consiliului Parohial,
    Eduard Catalin Badiu
    Preot Paroh,
    Pr.Paroh Adrian Balescu
    Secretar al Consiliului Parohial,
    Dn.Ovidiu Pacurar

  30. Cind am spus ca domnul Bleahu nu a citit Sf. Scriptura nu am exagerat cu nimic. Dovada? Acest citat despre care ne spune ca e din scriptura: “CINE NU E CU NOI E IMPOTRIVA NOASTRA !” Sa-i mai cer domnului Bleahu locul unde apare acest citat? Nu e nevoie pt. ca acest citat nici macar nu exista in Sf. Scriptura. Sau, te pomenesti ca o fi scris dumnealui una si citeaza din ea? Tot ce se poate. Daca e pe-asa, atunci imi cer scuze, dar numai pe jumatate pt. ca nu i-am citit scriptura lui.

    Un proverb “pur” romanesc spune ca orice sut in fund, e un pas inainte. Se pare ca dupa sutul pe care i l-am administrat, s-a trezit din imponderabilitatea in care innota si a catadicsit sa nascoceasca un fel de “codic”, sau un manuscript de intentii, care se doreste si un fel de “constitutie” sau strategie pt. o noua biserica ortodoxa, dupa “chipul si asemanarea lui”, a autorului.

    Cel care nu “le are” cu fotbalul si nu priveste la campionatul mondial, petrecindu-si timpul citind elucubratiile acestui raspopit, nu are cum sa nu se minuneze sau sa nu rida cu gura pina la urechi de glumele pe care le debiteaza domnia sa pe cm patrat. Sincer? Cred ca domnia sa s-a inspirat din vreun “vishky” ieftin si in sticla de plastic de pe la vreun “ualgrins”, luata la “buy one, get one free”!

    Pur si simplu domnul Bleahu ne-a incintat (comic speaking) cu termeni precum “ortodoxie mondiala”, canonicitate liturgica, roman bun, etc. Cit despre gramatica bleahiana? Rid si curcile. Iata aici o mostra “monstruoasa”:

    “In acelasi timp cuvantul “NECANONIC” inseamna “IN AFARA LEGII”, ne acceptat de Biserica Ortodoxa Mondiala iar tainele savarsite in aceasta biserica nu sunt acceptate de celelalte biserici, plus ele trebuiesc repetate, fara sa mai implicam MANTUIREA,care e in ghilimele si cu semnul intrebarii la necanonici, care de fapt este esenta canonicitatii.”

    Voi cauta un specialist in hermeneutica, si, poate ca va reusi sa traduca din romana bleahiana in romana literara care se invata in clasele primare. Domnul Bleahu ar trebui sa inceapa niste exercitii de “compunere” in limba romana, sau, daca nu este capabil, de ce nu, sa inceapa cu Abecedarul: “Ana are mere. Nicu are prune. Veta are gilci!” Pt. domnul Bleahu, Limba Romana este o domnisoara pe care o violezi la orice colt de … biserica; dar ce mai conteaza? Dumnealui e pe cai mari, si cu iataganul inrosite de singele neromanilor, se avinta in lupta precum Mihai Viteazul, alias Amza Pelea din filmul de succes, care poate fi sparlit pe “fri” de pe peer to peer connections.

    Nenea Bleahule, te rog io frumos sa ne mai scrii texte d’-astea lungili, bre, ca ne binedispui mai misto ca Mircea Crisan. Da-i tare, bre, si baga mare. Daca pe tanti Canonicitate ai omorit-o, poate o iei la omor si pe madam autocefalie. Io-ti promit sa “cetesc” toate textele umoristice pe care le vei scrie, cu riscul ca o sa lipsesc de la vreun meci misto. Baga mare tataie. Vorba aia: “Raspopiti din toata America, uniti-va!”

  31. Pentru cei care au scris acea “Scrisoare deschisa” pe care domnul Bleahu a reprodus-o cu atita bucurie.

    Am ramas uimit citind paragraful acesta:

    “„Chiar daca este ea mai sgrunturoasa si paduroasa dupa locurile de unde venim; ea (Biserica Ortodoxa) este a noastra si trebuie sa o pastram asa cum este caci o avem de la Sfintii Apostoli (Andrei) si ucenicii lor veniti ca si colonisti cu armatele lui Traian” – citat din Pastorala P.S.Episcop Policarp, Almanahul Solia pe anul 1954.”

    Nu am exemplarul din acel an Soliei, dar chiar daca P.S. Policarp a scris aceste rinduri, ele tot la capitolul enormitati trebuie trimis. Cum adica, domnule, Sf. Apostol Andrei a venit pe teritoriul Dobrogei adus de trupele romane? Asa ceva numai Mita Baston ar fi putut scrie. Sa fim seriosi.

    Alta enromitate. Citez:

    “De asemnea Revistele O.C.A nu pomenesc nimic despre Ortodoxia Româneasca si istoria ei desi cel mai mare dogmatist al ortodoxiei secolului XX a fost Parintele Prof.Dumitru Staniloaie. Iar despre viata Bisericii Ortodoxe Române nicio vorba desi România si B.O.R. sunt numite de catre Papa Ioan-Paul al 2-lea „Gradina Maicii Domnului”.”

    Mai copii, voi ii cereti lui Natanael sa se informeze, insa voi? Voi sunteti mai dezinformati ca el. Mai copii, papa Voytila nu a spus aceste cuvinte adresindu-le B.O.R.-ului ci NUMAI Romaniei. Cit despre gramatica? Ce sa mai vorbim? V-ati luat la trinta cu nenea Bleahu! Ce-i aia “dogmatist”

    Alta elucubratie. Citez:

    “Trebuie sa vedem partile bune ale Unirii celor doua Episcopii Românesti si intemeierea unei Mitropolii caci „unde-s doi puterea creste” si sa nu uitam Domnilor vorba cântecului „Dragostea de la straini e ca umbra de la spini”.”

    Pai, mai copilasi, nu niste straini v-au dat viza ca sa va bucurati de umbra lor, a spinilor? Nu aveti impresia ca repetati povestea Sf. Apostol Pavel care s-a lovit singur in tepusa, cind a dat cu piciorul in ea? Sau, sa inteleg, ca domniile voastre se simt “nasol” la umbra spinilor care, din dragostea lor, v-au dat o piine (de cele mai multe ori, alba si pufoasa)?

    In incheiere: daca voi credeti ca vladica va va citi scrisorica, inseamna ca voi credeti ca Tom si Jerry sunt presedintii Americii!

    p.s. – voi nu aveti acolo, pe la parohie, nici un intelectual mai de Doamne-ajuta care sa va intocmeasca o scrisoare oficiala “ca lumea”?

    “Doaaaamne, Doaaaaaamne, Vino Doaaamne, sa vezi ce a mai ramaaaas, din oaaameni!”

  32. Pt. nenea Bleahu. Din nou.

    Nu ma poci abtine sa nu-i raspund lu’ nenea Bleahu la apostrofarea ‘mnealui cu “canoanili” si Iov.

    Canoanili, bre, nene Bleahule? Matale stii canoanili? Esti, cumva, vreun canonist? Ha, ha, haaa! Zau ca esti (cel putin) comic. Bre, tataie, io daca vreau canoane, ma duc pe internet si le gasesc pe toate. Problema nu este “cite canoane” stii pe de rost, ci, sa stii sa le aplici in asa fel ca sa rezolvi situatii din realitatea de zi cu zi a bisericii ortodoxe. Mie nu mi-e frica de canoane ci de INTERPRETAREA lor. Canoanele, ca si Scriptura sunt subiecte de interpretare. Fiecare interpreteaza in felul lui si pe una si pe cealalta, si, mai ales, urmarind scopul sau scopurile lui. Esti de-acord cu mine ca daca a-i fi aplicat cum trebuie “canoanili” a-i fi de acord ca nu ai nici un drept la a mai dori sa fii preot? Parol! So?, what we talking about here?

    Cit despre faptul ca cei necanonici nu se vor mintui? Io zic s-o lasi balta, ca te faci si mai de ris. Pune mina si citeste cartile lui Staniloae, si nu-i mai cita numele pentru propria d-tale preamarire desarta; daca ai sa-i citesti citeva din ele, ai sa vezi ca treburile cu mintuirea nu stau asa precum le crezi matale. Pina si vrednicul de pomenire, parintele staret Teofil Paraianu spunea intr-una din ultimele lui conferinte ca el nu poate sa spuna ca NUMAI ortodocsii se vor mintui, iar ceilalti nu; el spunind ca mintuirea vine NUMAI de la Dumnezeu si noi nu avem cum sa stim felul in care judeca el pe fiecare om. Spunea parintele, citez: “eu nu spun ca numai noi, ortodocsii ne vom mintui; pai cum sa spun eu asa ceva? In Germania traiesc peste 65 de milioane de oameni; eu nu pot sa cred ca din acesti 65 de milioane de oameni, care in marea lor majoritate nu sunt ortodocsi, nici unul nu se va mintui. Ce pot eu sa va spun este ca cel care urmeaza biserica ortodoxa se va mintui cu siguranta, asa cum stiu, tot cu siguranta, ca si altii de la alte culte crestine se vor mintui. Dar asta eu nu stiu cum se vor intimpla toate acestea pentru ca eu nu sunt Dumnezeu. Eu sunt insa sigur ca fiecare om de pe planeta asta se poate mintui, dar asta numai daca Dumnezeu o vrea!” Aceasta conferinta se poate gasi si pe net. Eu am ascultat-o de zeci de mii de ori si o stiu, aproape, pe de rost.

    Mai lasa “ualgrinsul” si mai invredniceste-te si cu cele ale ortodoxiei, ca dai dovada de maaaari lipsuri.

  33. Pr. Bleahu,
    Sunt tare surprins de faptul ca dai dovada de necunoastere totala a Canoanelor Bisericii.
    Sfatul meu este ca ar fi mai bine sa iei cartea de canoane si sa stai jos luandu-o de la inceput pana la sfarsit. Lasa-l nasul mai jos cu pretentiile de a fi si canonist acuma.
    Poate ca “Dreptul Iov cel nou” s-ar putea sa fie un preot care si-a luat o nota buna la Drept Canonic prin eforturile lui si nu cu tuica si gaini ca … altii (intelegi ce vreau sa zic).
    “Dreptul Iov cel nou” are dreptate in comentariul lui. Se vede ca stie ceva.
    Canonul 16 a Primului Sinod Ecumenic la care te referi, n-are deloc de a face cu subiectul abordat. Se refera cu totul la altceva. Dute si vezi la ce se refera.
    Iar cealalta referinta este iarasi eronata. De unde pana unde al Doilea Sinod Ecumenic a produs 200 de canoane?! Poate pe “sub masa”?! Sau in imaginatia ta?! Inca o data dute si vezi.
    Nu am de gand sa vin aici cu textele gata pentru tine. Te las pe tine sa te duci sa cercetezi. Ce ar fi sa ai si tu un mic “Homework” de facut. Ti-ar prinde bine.
    Trebuie sa sti ca aici nu jucam tabla si scoti canoanele si numarul lor asa cum iti cad zarele.
    In ceea ce priveste informatia care dai despre Asambleea Episcopilor Ortodocsi Canonici din America de Nord, te-ai informat tu singur, sau altcineva ti-a spus-o? Dute sa vezi pe ce date a avut loc. Vad ca nici calendarul nu-ti este bun.
    Si in sfarsit las-o mai moale cu cunostintele tale teologice si canonice ca ai dat cu “mucii in fasoale”. Mai bine las-o balta ori dute si mai invata, ca altfel ti se potriveste zicala romaneasca: “Prostul nu-i prost destul daca nu-i si fudul!”

  34. Inca ceva.
    Vad ca ti-au ramas foile de calendar neschimbate, cand afirmi: ” … in anul acesta in care suntem 2010 la Chambessy au dat un ordin … “. Informatia e eronata deoarece Conferinta Panortodoxa a avut loc la Chambésy-Geneva, Elvetia intre 6-12 iunie 2009, deci acum un an inainte.
    Din nou dai gresit cand afirmi: ” … la New York, anul acesta in 22-23 Mai 2010 la sedinta tuturor episcopilor ortodocsi din america si canada … “, cand de fapt Asambleea Episcopilor Ortodocsi Canonici din America de Nord a avut loc intre 26-28 mai 2010.
    Spune-mi si mie ca sa nu mor prost, ce ai vrut sa zici prin aceasta: “Cu alte cuvinte si pe baza canonului 16 toate bisericile care nu recunosc o patriarhie trebuie sa se intoarca la patriarhia ce le-a infiintat. OCA-ul la Moscova si Vatra la Bucuresti.”?!
    Pai, “specialistule”, cum adica ” … nu recunosc o patriarhie … “?! Cum vine asta? Daca o biserica ortodoxa locala a ajuns la cea mai mare treapta de organizare, acea de patriarhat, implicit e si recunoscuta canonic, cand a trecut mai inainte la celelalte doua trepte inferioare. Se intelege de la sine.
    Sunt tare dezamagit de bagajul cunostintelor pe care le ai!
    Sincer, daca as fi in locul tau, mai bine as inchide gura si as sta in banca mea, decat sa scot fel de fel de baliverne si sa dau din papagal numai din dragul de a spune ceva, fiind acestea chiar si prostii.

  35. CINE SE OPUNE UNIRII SI FORMARII MITROPOLIEI ROMANO- AMERICANE SI DE CE ?

    Raspunsul simplu si la subiect este: NATHANIEL (fara titluri ca sunt date de rusi).
    De ce ? Adevarul in aceasta numai Dumnezeu il stie sau mai bine zis deavolul. Dar raspunsul nostru e: INTERES PERSONAL cu iz financiar (embezzelment) si cu repercursiuni dezastruoase pentru el. STRIGATOR LA CER !!!

    ISTORIC
    Dupa formarea comisiei de initiativa a formarii mitropoliei ortodoxe romane in america si canada, la inceputul anilor 1990, imediat dupa “revolutie” se propunea de la sine putere sa se ridice episcopul Nathaniel la rangul de arhiepiscop. A se vedea solia de atunci. Preotii din comisia ad-hoc prin cel ce va scrie a luat legatura telefonica cu el si i s-a propus sa astepte pentru ca dorim sa fie MITROPOLIT al romanilor din America si Canada nu arhiepiscop facut de rusi OCA. (In Ortodoxie acest titlu de arheipiscop a unei persoane fara ca episcopia sa fie ridicata la rang de arhiepiscopie e o aberatie, nu exista). De asemenea titlul de “arhiepiscop de Detroit” este tot o aberatie a OCA-ului, cand alti episcopi ortodocsi exista in Detroit si chiar unul roman ortodox. Biserica ortodoxa in america se auto intituleaza “in america” pe cand ei sunt minoritari in SUA si Canada. Grecii sunt cu mult mai multi si canonici, antiohienii la fel, sarbii la fel, etc. si nu se auto intituleaza “ a treia roma“ Este ca si cand eu ma auto intitulez “papa romei in america”, si numai un nebun ma poate recunoaste, cum de fapt NIMENI nu-i recunoaste. De asemenea titlul de “arhiepiscop de Detroit” nu este votat de congresul Vetrei in nici o hotarare. Daca-i place acest titlu si nu Episcopul sau Mitropolitul Romanilor Ortodocsi din America, sa ne lase in pace si sa-si urmeze titlul si acolo in Detroit sa stea pe banii si la locuinta data de OCA, rusi, nu de noi romanii.

    Vatra e loc sfant NUMAI pentru noi romanii nu si pentru altii !!!.

    Dupa binecuvantarea data, ne-am dus inainte si celelalte le stiti, insa i-am spus personal: “DACA LUCRURILE IES BINE ESTE MERITUL PSVOASTRE, DACA IES RAU NE ASUMAM RASPUNDEREA”, la care a fost de acord. Nu mult dupa aceasta a intrat in panica pentru ca i-am prezentat lista celor 13 si ne-a cerut sa ne oprim ca se va continua pe cale oficiala. Si asa a fost. Ca sa castige timp !!!

    Arhiepiscopia cealalta romaneasca de la Detroit in frunte cu IPS Victorin Ursache a raspuns de urgenta la apel si au format comisia de dialog. Dupa discutii multe si fara sens in care se “batea apa in piua” totusi s-a ajuns la nivelul relatiilor de azi de-a sluji impreuna; de-a ne vizita; de-a vizita Patriarhia Romana, de-a ne recunoaste unii pe altii etc. Aberatia: Puteam sluji ca preoti romani cu osisice alt preot ortodox, pentru ca eram sfintiti in Romania dar nu puteam sluji cu fratii nostri ortodocsi romani si preoti din America. NU ERA ABSURD ?

    Forma oficiala intr-o situatie de acest fel este ca cei din comisiile de dialog sa fie alesi de Consiliul Episcopiei sau de Congresul Episcopiei si insarcinati cu o AGENDA DE LUCRU bine specificata. La Vatra au fost alesi “pe spranceana” personal de Nathaniel dintre acolitii lui (robber stamps). Niciunul dintre initiatori formarii mitropoliei n-au fost ales desi i s-a propus in Consiliul Episcopesc, lucru ce a devenit un semnal de alarma negativ pentru unire si viitor, si asa a si fost.

    Mai apoi rezultatele discutiilor din dialogurile celor doua comisii trebuiau publicate in Solia si raportate la Consiliul Episcopesc si la Congres, iar congresul sau consiliul episcopesc hotarau viitorul pas. Cei din arhiepiscopia misionara au facut-o si la primul lor congres, prin 1992-93, impotriva vointei Arhiepiscopului Victorin, s-a HOTARAT FORMAREA UNIRII.

    La Vatra Nathaniel dadea din colt in colt cum o face si azi. NIMIC nu s-a hotarat de Consiliul Episcopesc si NIMIC NU S-A HOTARAT DE CONGRESUL EPISCOPIEI, din cauza lui si a … lui.

    Deci in procesul oficial si normal legalistic-canonic al unirii Vatra este cu cel putin 17 -20 de ani in urma celor din Arhiepiscopia cealalta, din cauza lui Nathaniel.

    S-a chiar ajuns la concluzia ca daca NU SE MAI VORBESTE DE UNIRE ca viitorul pas in agenda de lucru al comisiilor , cei din Arheipisciopie sa nu mai fie deranjati !!! Si acesta este “status quo” azi. Toate si totul pentru ca Nathaniel nu doreste unirea, si el este cauza ‘deraierii” unirii.

    Istoria nu s-a oprit si nu se opreste niciodatada de un om si la un om, orisicat de mare si de important e si s-ar da, si orisicati bani ar fura. Dumnezeu este in spatele istoriei si a suferintelor oamenilor saraci si nevoiasi. “Daca ajutati pe unul dintre acestia mai mici ai Mei pe Mine Ma ajutati” spune asa de frumos Domnul Hristos. Si populatia roman ortodoxa din America si Canada sufere, fara limba lor in Biserici, fara educatia religioasa a copiilor, fara banii furati (milioan) si alocati diferitelor programe de caritate si educatie etc, etc, care vor fi aduse la lumina la vremea cuvenita. Veti fi surprinsi de monstruozitatea ce se petrece la Vatra. Dar toate se opresc odata pentru totdeauna.

    Avem exemple concrete din zilele noastre ca: Sistemul Sovietic; Regimul Ceausescu, Europa intreaga, China, America etc. care nu mai exista. Au disparut ca praful ca si cand nu au fost. Transilvania a fost sub Austro-Ungaria 1000 de ani si la vremea potrivita s-a eliberat odata pentru totdeauna. Basarabia si Bucovina mai sunt sub ocupatie streina dar le vine si lor ziua eliberarii, cand randuieste Bunul Dumnezeu.

    Mama, o taranca simpla din Ardeal, imi spunea odata prin 1987 referitor la Ceausescu si regimul lui ca: “Inca Dumnezeu nu si-a luat mana de pe el dar cand o va face il vor impusca oamenii si nimeni nu-l poate apara”.

    Se pare ca zilele celor ne-romani de la Vatra sunt numarate si sfarsitul este aproape, Dumnezeu a inceput sa vorbeasca ADEVARUL prin noi nevrednicii si LA ALDE DE-A LUI NU LE PLACE. DUMNEZEU ESTE ADEVAR SI EL E DE PARTEA ADEVARULUI CARE NICODATA NU RAMANE ASCUNS ! De ce acum NE MISCAM DIN NOU, nici noi nu stim, insa se pare ca Inaltul Valerian avea dreptate
    cand mi-a spus: “Parinte Remus… Dumnezeu iti va spune cand a timpul!

    FRATILOR, ACUM E TIMPUL !

    Apele si pe plan mondial in Biserica Ortodoxa se misca in favoarea noastra.

    CE MAI ASTEPTAM ?

    Doamne fii cu noi !!!

  36. Ma incanta sa vad cu cata atentie se citeste ceeace se scrie si cum “nu se vede padurea din cauza copacilor”. Din tot ce ati scris ca si critica nimic nu are valoare. Pentru ca din tot ce ziceti nu explicati d-voastra nici canonic nici necanonic situatia Vatrei; situatia romanilor din America si Canada; cum sa se predea religia noastra stramoseasca aici in America; cati bani s-au furat si se fura de la Vatra; Ce se putea face cu acesti bani; cine sunt cei de acolo etc, etc. SE PARE CA SUNTETI PLATITI DE DANSII SA SCRIETI. Halal …

    Spunea odata un taran ca:”A FACE RAU ORISICE PROST O STIE SI TOTI DE TEAPA LUI IL AJUTA, DAR A FACE BINE NUMAI CEI INTELEPTI SI PUTINI O FAC, CHIAR DACA SUNT RASTIGNITI MAI INTAI”.

    Si acum raspundeti la intrebarea aceasta: A FORMA MITROPOLIA ORTODOXA ROMANA IN AMERICA SI CANADA SI A FI EGALI CU GRECII, ANTIOHIENII, SARBII, SI A AVEA TOATA POPULATIA ROMANA SUB CONDUCERE ROMANA IN VEDERA FORMARII PATRIARHIEI AMERICANE ESTE RAU SAU BINE ?

  37. Domnilor, pentru ca nu va pot spune frati dupa cum vorbiti, mai bine nicicum. Nu sunt termeni pentru cei ce nu sunt…

    Parintele Bleahu nu e raspopit si n-a fost niciodata! Se pare ca stie mai multe decat d-voastra toti la un loc despre tot ce a scris.

    Daca lucrurile stau altcumva de ce nu le scrieti d-voastra ASA CUM SUNT daca le stiti ? Va asteptam si va citim, daca meritati.

    Pentru documentare Biblica ar fi bine sa cititi la: Mt. 12: 30, 30-37; Mc.9: 40-42; Lc. 9:50; Lc. 11: 23;

    Si spre luare aminte: 2 Cor. 13:8; Ef. 6: 12; 2 Tim. 4: 16; Iacob 4: 11; 1 Petru 3: 12; 1 Petru 3: 16; Iuda 1:10; Iuda 1:15;

    Parintele mi-a dat telefon ca sa vi le scriu,ca nu are timp, si se pare ca el stie legile bisericesti, istoria vetrei si Biblia mai bine ca d-voastra toti la un loc.

    RUGATI-VA LUI DUMNEZEU PENTRU IERTARE, EL VA IERTAT !

  38. Dumitru Capatina says:
    June 22, 2010 at 5:35 pm

    Ma alatur miscarii de unire a preotilor si a credinciosilor romani din america si canada si sustin acest apel al Parintelui Bleahu pentru mai multe motive.

    In primul rand il cunosc pe Parintele de anii de zile si chiar am fost la Ierusalim impreuna, o excursie sau un pelerinaj al vietii, de neuitat. Dansul e un “ROMAN ADEVARAT” in adevaratul sens al cuvantului, as dori sa fie numai inca unul sau doi ca el, in acest fel nu am avea aceste probleme care le avem.

    Eu am venit in america in 1982 din Avrig (Sebesul de sus) si m-am stabilit in Dearborn Heights, unde erau mai multi din aceiasi zona. De la bun inceput m-am integrat in comunitatea romana de la Biserica Sf. Petru si Pavel, unde am servit 25 de ani ca si cantaret. Anul trecut m-am pensionat, insa pentru 25 de ani m-am luptat cu Parintele Romey Roscoe (nascut in america) sa intorducem limba romana in biserica. Am reusit in parte si azi se mai zice si in limba romana. Utrenia se facea toata in limba romana, azi deloc.s-a inceput introducere ENGLEZEI.De fapt s-a golit biserica de romani, unde 90% sunt nascuti in tara.

    Cand eram in tara aveam colegi de munca sasi si unguri, mai multi sasi din Sacadate, un sat langa Avrig, care ma invitau sa particip la “Majoratul” care se facea la bisericile lor. La nici o slujba sau chiar adunare de-a lor nu se vorbea romaneste. Si ei erau in Romania de 500 de ani. Ungurii la fel. Noi aici in America din cauza unor oameni nascuti aici care si-au uitat radacinile, limba si traditiile si care sunt minoritari NE FORTEAZA SA VORBIM NUMAI ENGLEZESTE si-n biserica romana. E STRIGATOR LA CER !!!NE-AM SATURAT !!! Stim limba engleza si o folosim la lucru unde ne descurcam mai bine ca americanii, copiii nostri sunt profesori de limba engleza la scolile americane dar acasa vorbesc romaneste, si la biserica pretind sa se vorbesca romaneste, chiar daca sunt nascuti aici si educati aici. Se pare ca totusi au cei 7 ani de acasa inca mai lucreaza,insa multi romani de aici ii pierd si dispar in noianul american, fara nici o traditie. Acestia nu se mai pot numi romani, insa nu sunt nici americani cum se pretind. A vorbi doar limba romana si aceasta pe ciopartite nu-ti da titlul de roman chiar daca te-ai nascut si ai crescut acolo. Ai totusi un titlu de roman las, tadator de tara si de neam. Aceasta nu implica sa uram America ci din contra sa o iubim ca pe tara noastra care ne da liberatatea ce nici o tara din lume nu ne-o da, insa nu ne obliga sa vorbim romaneste daca nu dorim. Sufletul si inima noastra romaneasca ne-o spune. Si America ne lasa si ne-o respecta, cum o respecta pe a arabilor din Dearborn, a spaniolilor, etc. etc.

    Parintele nostru,desi vorbeste romaneste, se opune mortis limbii romane in biserica desi multi romani nascuti aici care au pierdut limba s-au exprimat sa o invete de la noi si de la Parintele Horatiu. “Pana cand sunt eu aici ore de limba romana n-o sa se faca la noi la biserica” a zis-o el de fata cu toti cu o ura de speriat. Uita ca traieste din banii nostri si de pe urma noastra. daca nu veneam noi la biserica, cu americanii lui era inchisa biserica si de acum 20 de ani.

    Pana cand ? Pana cand o minoritate conduce o majoritate ??? Pana cand noi romanii sa fim obligati a vorbi o limba straina in rugaciunile noastre ??? Asa fac grecii ? Asa fac oare arabii ? asa fac ungurii ? asa fac spaniolii ? asa fac bulgarii, sarbii, polonezii, rusii, etc. etc. ?

    NU NU NU !!! Pentru ca nu sunt condusi de streini !!!. “Omuciderea traditionala” trebuie oprita odata pentru totdeauna !!!.

  39. Administratia;

    Va rugam a schimba primul comentariu cu al doilea

    Multumesc !

  40. @Calescu

    Mai, nea Calescule, sau cine-o-i fi tu pe-acolo, las-o-n fasole. Esti cumva “cancelarul” lu’ nea Bleahu? Bai, fratili mieu, esti bun de dat afara din slujba, bre. Trimiterile din Biblie ca sa demonstrezi prostia spusa de Bleahu, nu au nici in clin nici in mineca cu ce-a spus raspopitul. Fi, mai, serios, si-apucate de sah, table, sau tabinet, si lasa teologhia pe umerii celor care-o pot duce. esti de-a dreptul penibil, zau asa. Si tu si cu Bleahu sunteti ca tusea si junghiu; a tunat si v-adunat! Ce-are de-a face ce-a spus Mintuitorul (Cine nu e cu mine e impotriva Mea) cu ceea ce bolboroseste aiurea, mos Bleahu, ca Cine nu e cu noi e impotriva noastra? Mai, acesta, calescule, tu de ce ai cap pe umeri, doar ca sa nu-ti ploua in git? Du-te, bre si cinta la alta masa, si lasa-ne in pace cu baletul asta de pitipoanca in calduri.

    Eu o repet pt. ca sunt sigur de acest lucru, Bleahu e ZERO barat la teologie, canoane, drept bisericesc, invatatura Sfintei Scripturi, nu a citit Biblia, isi da cu sitingu-n dreptu la cateheza. Mai bine ar da-o pe poker. Ia uite, domnule, cine e noul Iancu de Hunedoara? De risul curcilor.

  41. Domnilor ca numa domni nu sunteti ci niste puschelede mahala dintr-o tiganie romaneasca dupa cum vorbiti si va exprimati. Mai bine v-ati manca … din fasole, ca sa ma cobor la subnivelul vostru.

    Bleahu va da lectii si de “teologhie” si de Biblie si de “mosneag” si de “raspopit” si de … si de… va are la degatul cel mic cu care se scarpina in … partea unde lingeti d-voastra pe poponari.

    Daca aveti cunostiinte raspundeti la intrebarea lui, SCRIE-TI-VA debitatiile in legatura cu Vatra si situatia ei, mai cititi Biblia pe care “Nea Bleahu Raspopitul” v-o citeaza si VENITI VOI CU “sitate =citate” biblice “teologhice” impotriva lui si a situatiei. El le are !!!

    El, Bleahu, asa cum e, are de partea lui ADEVARUL si implicit pe DUMNEZEU, BISERICA, ORTODOXIA, ROMANII ADEVARATI voi inafata de deavolul si latratul cu lins … pe cine aveti ?

  42. @Geani

    Mai acesta, mai lasa prafurile si weed-urile c-ai luat-o rau de tot pe aratura. Bleahu asta al tau e asa de bun? Ce-ar fi s-o intrebi si pe fosta lui sotie cit de bun e, sau pe fie-su? Ai sa afli exact ceea ce tie frica sa recunosti. Ce citate stie, ba, Bleahu asta al tau, ca-si da cu stingu-n dreptu la toate capitolele. S-a facut si se face de ris mai rau ca un clovn. Iar tu? esti aidoma unui scaete care ti se prinde de pantaloni si-l duci cu tine. Asa esti si tu pt. Bleaha! Mai sunteti, ma, multi? Daca va intelegeti asa de bine, de ce nu puneti de-o mafie, de-o gasca, de-o echipa de rugby, si iesiti la lupta, fratelo!

  43. Metodologie

    Pe cand eram la Sibiu prin anii 70 ne invata metodologie Pr. Prof. Dr. Milan Sesan pe care atunci nu l-am inteles deplin. Am ajuns in America si aici la Boston, unde stau, lucrez si studiez, m-am lovit de el si m-am intalnit cu “Robert’s Rule of Order” de la prima mea sedinta in SUA si pana azi.

    De la gradinita si pana in congresul americii toate sedintele si desbaterile se conduc la fel si au ordinea lor dupa RRO.

    Am participat la sedinte de la Harvard, din senatul statului MA si la sesiunile congresului din DC si toate sunt la fel, ordine si disciplina, care arata de fapt civilizatie, educatie si respect.

    In comentariile unora dintre d-voastra vad influenta americana, cum ar fi ale d-lui Capatina si ale atora, insa la comentariile lui Cleopa, Canonistul, Popica Popo si Dreptul Iov cel nou, vad ce spunea odata un englez despre armata romana:”holy chaos”.si lipsa totala a celor amintite mai sus.

    Pe langa lipsa de methodologie simpla a Parintelui Sesan si lipsa totala a cunoasterii de “Robert’s Rule of Order” se vede un limbaj de mahala cum n-am gasit in niciun comentariu serios de pe internet.

    Tocmai pentru acest lucru ma adresez in primul rand redactiei ziarului “Curentul International” si-n special celui care modereaza comentariile si-l intreb:” Pe ce criterii lasati comentariile sa apara ?” Se pare ca si d-voastra sunteti influentati de “holy chaos = sfantul haos”, tipic romanilor.

    In primul rand daca un subiect este prezentat se da voie numai la commentarile legate de subiectul respectiv, fie ca sunt pro sau contra. Cele legate de alte subiecte dinafara temei de discutii sunt respinse fara drept de apel asa ca si la o sedinta unde presedintele sau “the chairman” iti spune corect si direct:”Va rugam sa stati jos ! Nu vorbiti la subiect! Pe tema aceasta va ascultam atunci cand e cazul sau la diverse”.

    In al doilea rand cei care scriu sau vin cu comentarii aici in America, fac exact ca si Domnul Capatina, anunta de la inceput pe ce pozitie stau si care sunt punctele pentru care sustin cauza si de ce. Si mai apoi explica motivul prin diferite ilustratii conclusive.

    Cei amintiti mai sus cu numele de pseudonim, dovedesc ne-educatie, ne civilizatie, lipsa de respect pentru subiectul ce se discuta; lipsa de respect pentru persoana, o limba de neacceptat intre intelectuali; necunoscatori a metodologiei Parintelui Sesan, si a sistemului american. Intr-un cuvant sunt de ne descris din punct de vedere intelectual.

    Dupa parerea mea sunt preoti (“ne”) educati la Bucuresti sau in Moldova, si noi stim cum sunt scolile teologice de acolo in comparatie cu Ardealul, ( sa nu dam amanunte); care fac atac la persoana si nu la subject, lucru NEADMISIBIL la un individ care se crede “civilizat” cat de cat. Nivelul scris si limbajul este de ziar de barfa din Romania de acum si nu de teolog cum se pretind. Dar aici in America, nici ziarele de barfa nu folosesc “profane language” cum folosesc ei. Sa ne fie cu iertare !

    Ca sa folosesc poate cateva expresii de-ale lor, ca sa inteleaga, trebuie sa spun asa: “sunt oameni care “taie Frunza la caini”, sunt Ursari, joaca table toata ziua, ascutla postul de radio “Na a ta Ni el“ in asa fel incat la Babadag “le da cu vaporul in cap” desi stau la villa “Braga“ in ierneu.

Comments are closed.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.