March 14, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Interviu cu poetul francez de origine peruană FERNANDO TORRES-GARCIA

3 min read

Interviu cu poetul francez de origine peruană FERNANDO TORRES-GARCIA

 Viaţa ca un etern al descoperirii

 Autor: Daniela Voicu

DANIELA VOICU: Domnule Fernando Torres – Garcia cum aţi debutat ca artist ?

FERNANDO TORRES-GARCIA: Arta a venit de tânăr.  Scriam încă de la vârsta de 15 ani, dar jurnalul meu nu îl arătam nimănui, pentru ca eram o persoană secretă. Unele  dintre aceste poeme le-am publicat în prima carte, “Viaje de olvidos” 2007 în Peru, ediţie bilingvă spaniolă– franceză.  Pictura a început  prin 1983,  pictam în Peru, dar era  pentru recreere. În Paris am înţeles că este o altă latură  a sensibilităţii mele, ca o formă de exprimare. Dansul mă încantă la fel ca şi pictura, ca şi poezia, am descoperit că pot dansa salsa, apoi  în 1989 am învăţat tangoul la Paris.

 

Iubesc cele trei forme de exprimare. Mă pot exprima cu intensitate, cu bogăţia cromatică pe care fiecare arta o necesită.

D.V.: Ce vă consideraţi mai mult: pictor, poet sau dansator?

FERNANDO TORRES-GARCIA: Două perioade din viaţa mea mă definesc: una în care m-am exprimat în  tablouri mici, iar  a doua, din 1986 când am început să  pictez  în format mare.

Sunt eu însumi, folosind diferite forme de exprimare, atingând o formă sensibilă, un ritm, o culoare. Ca să te poţi exprima, trebuie să găseşti culoarea, respiraţia. Sunt perioade pentru care  am pictat mai mult, sau  altele în care am scris mai mult.

Nu mă închid în această lume de creaţie. Actul de creaţie  fiind un act  solitar, nu am sentimentul că sunt singur,  deoarece  subiectele  vin din viaţa reală.

Sunt eu  însumi: pictura, poezia, dansul. Scriu lucruri care  mă inspiră din ceea ce citesc… Dacă merg la dans şi văd cum lumea dansează, improvizez şi dansez…

Sunt eu insumi: poet, pictor şi dansator în egală măsură.

D.V: Cât se scrie şi cât se citeşte  în Franţa?

FERNANDO TORRES-GARCIA: Se spune că lumea nu citeşte, dar în final, lumea citeşte. Concret în Franţa în luna  septembrie s-au vândut mai mult de 500 de apariţii, apoi în iunie – iulie alte 500 de noi titluri. Este o productie imensa de carţi. Există această ofertă pentru că şi cererea este mare. Sunt două tipuri de poezie care sunt publicate oficial. În Paris cunosc un poet peruan care publică făra a fi ajutat  financiar. Deci sunt persoane care publică independent.  Aceasta lume  a poeţilor publicati oficial, este o comoară,  iar poezia franceză contemporană mi se pare o bogăţie  surprinzătoare, dar şi poezia latină, americană este excelentă.

D.V.:  Care credeţi că este destinul scriitorului?

FERNANDO TORRES-GARCIA: Scriitorul nu se va schimba, va trebui  să scrie istorii, să inventeze, să relateze.  Scriitorul deţine mai multe căi prin care işi exprimă ideile: online, direct cu cititorul, sau scrisul de mâna, care nu se mai utilizează foarte mult. Eu scriu. Am poeme pe care nu le public încă online, iar în primăvară voi începe să pictez din nou. Momentan lucrez la un proiect  pentru o nouă carte  despre un pictor renascentist.

D.V.:  Ce  ar fi viaţa fără  artă?

FERNANDO TORRES-GARCIA: Este imposibil să existe viaţă fără artă, deoarece viaţa este artă şi cultură. Necesită totul. Arta şi cultura sunt ceea ce trebuie să respectăm  ca să trăim.

D.V.: Credeti într-o renaştere globală a literaturii şi a artei ?

FERNANDO TORRES-GARCIA: Fără îndoială mereu va fi artă. Suntem creatori, fiecare epocă  are  renaşterea ei, mai ales  în această epocă modernă.

D.V.:  Cine va insipira?

FERNANDO TORRES-GARCIA: Muzica baroca, Bach,  italiană, franceză, din literatură foarte mulţi scriitori, filosofi ca şi din pictură… pictura care mă inundă de sentimente… muzica baroca vine, te atinge, te face să simţi lucruri intense, este ca un aliment al sufletului pentru mine… Toate acestea mă inspiră în actul de creaţie.

D.V.:  Ce este viaţa pentru dumneavoastră?

FERNANDO TORRES-GARCIA: Pentru mine, viaţa  este un etern al descoperirii.

                                                                                                                 Daniela Voicu

                                                                                                           Paris, 2 Ianuarie 2010

 

 

 

 

Pictură  în ulei 1m/1m, 1996, Fernando Torres – Garcia

5 thoughts on “Interviu cu poetul francez de origine peruană FERNANDO TORRES-GARCIA

  1. arta si muzica,definitorii pentru sufletul omenesc!
    ne descoperim unii pe altii si devenim mai frumosi la
    suflet si mai buni cu cei din jur!

    Alex

  2. Da…Un articol bun, despre o personalitate contemporana, scris de o poeta care stie sa scoata in evidenta valitatile artistului cat si partea ummana.

    FELICITARI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.