March 14, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Mai e putin si se termină campania asta blestemată!

3 min read

Mai e putin si se termină campania asta blestemată!

liviu_antonesei

Autor: Liviu ANTONESEI
Vineri se termină naibii cea mai tensionată şi mai murdară campanie electorală de la începutul anilor `90 încoace. Am avut de toate, luptă anticomunistă la douăzeci de ani de la plecarea pe pustii a comunismului, filmuleţe demascatoare, nici nu mai contează dacă autentice sau trucate, presă transformată în propagandă pură, de o parte sau de cealaltă, contramanifestaţii ca la 1990-91 şi gesturi de o rară mîrlănie – între altele, preşedintele în exerciţiu n-a dat mîna cu doi foşti preşedinţi ai României, cu prilejul festivităţilor oficiale de Ziua Naţională! E şi ceva amuzant, cînd consulţi biografiile celor doi combatanţi – să constaţi că lustrabil e, mai degrabă, celălalt decît cel care crezi tu sau crede el şi susţinătorii săi! Dar în trei zile se termină! Problema este că, oricine ar cîştiga, iar mie cîştigătorul mi se pare deja vizibil, dar mă voi abţine să-l spun, că nu vreau să influenţez nici măcar involuntar opţiunile, deci, oricine va cîştiga, nu va avea mari motive de bucurie, iar sărbătorirea victoriei va trebui să se termine chiar înainte de a începe. Va fi treabă, nu glumă!

România nu-şi mai poate permite să stea cu un guvern provizoriu, sau interimar, care are şi termenul legal depăşit!, unul picat, altul pe ţeava ruginită şi unul alternativ! Criza politică prelungită – şi, pentru a evita discuţiile inutile, voi spune că aceasta nu are un singur vinovat, nici măcar o singură parte vinovată! – adăugată crizei economice, a fost una din acele originalităţi româneşti de care ne-am fi putut lipsi, cum nici rostogolirea crizei economice din motive electorale n-a fost o idee bîntuită de geniu. Citiţi toate analizele economice independente, citiţi declaraţiile care vin din mediul de afaceri, urmăriţi cotaţiile agenţiilor de rating pentru ţară, sistemul bancar etc şi veţi afla că situaţia nu e deloc roză. Pe la începutul campaniei electorale, mă gîndeam că vom fi loviţi în plin de efectele crizei economice cîndva după 1 ianuarie, acum mă întreb dacă acestea vor avea măcar răbdarea să treacă Crăciunul! În învăţămînt şi în alte domenii bugetare, curba de sacrificiu, cu cele 8 plus 8 zile de concediu fără plată, chiar dacă discret, a început deja. Sigur, angajaţii refuză să completeze cererile de concediu fără plată – e şi aburd să ceri cuiva să renunţe de bună voie la salariu plus sporurile aferente! –, dar angajatorii vor găsi un ac de cojoc, pentru simplul motiv că bani nu mai sînt. Asigurările premierului intrimar, că vor fi bani de pensii şi salarii şi în ianuarie, trebuie luate cum grano salis şi, oricum, D-Sa ia în calcul şi banii „economisiţi” din fondul de salarii bugetare pe noiembrie şi decembrie.

Deci, oricine va cîştiga nu va avea motive de mare bucurie, nici de sărbătorit, nici nu se va putea bucura de cele „100 de zile” de graţie ce se acordă, de obicei, unei noi guvernări sau reînvestirii alteia deja existente. Va trebui să asigure ţării un guvern puternic şi stabil, bazat pe o majoritate consistentă, sau măcar pe un sprijin parlamentar considerabil – şi e greu de crezut că acesta va putea fi condus de dl. Liviu Negoiţă! –, un guvern care să poată relua negocierile cu FNI, să ofere ţării o imagine de credibilite, grav afectată în ultimele luni, şi să purceadă instantaneu la un program anti-criză veritabil, pentru că măsurile paleative deja luate, cînd n-au fost degeaba, au făcut mai mult rău decît bine. În opinia mea, de pe 7 decembrie dis-de-dimineaţa, joacă aceasta inconştientă „de-a politica” trebuie să înceteze, cum trebuie să înceteze şi prefăcutul combaterii crizei. Ori vine un ceas al responsabilităţii, ori Dumnezeu cu mila! Însă Dumnezeu te ajută, dar nu-ţi şi bagă în sac!

2 thoughts on “Mai e putin si se termină campania asta blestemată!

  1. citind printre randuri nu imi vine sa cred ca un intelectual ca dumneavoastra deplange faptul ca Basescu n-a strans mana plina de sange a lui Iliescu si mana unui presedinte tradator care a oferit Ucrainei, de bunavoie, teritorii romanesti, recunoscand practic, pentru prima data in istoria noastra, pactul dintre Hitler si Stalin (condamnat si de Moscova). In opinia mea si a multor romani e prima data cand Basescu a facut ce trebuie in relatia cu acesti doi prieteni intru tradare!vreti sa spuneti ca Basescu ar fi lustrabil.Pai atunci suntem lustrabili toti cei peste 4 milioane de romani fosti membri de partid! Cred ca Geoana a devenit lustrabil in prezent dupa vizitele secrete la Moscova, unde s-a intalnit cu fosti kgb-isti – fosti colegi de-ai lui Iliescu (o tara intreaga a vazut si a inteles acest lucru, numai dumneavoastra nu!)despre care nu vrea sa vorbeasca.Se pune intrebarea, de parte cui sunteti?!Sunteti pentru valorile occidentale sau pentru non-valorile de la rasarit? si in incheiere va reamintesc ca Traian Basescu a dat semnalul, in 2004, revenirii la o presa libera taind firul scurt dintre Presidentie si TVR (provocand deruta domnului Nicolau).De aceasta libertate beneficiati si dumneavoastra acum ca sa-l promovati subtil pe Geoana-omul Moscovei!Noroc ca noi, majoritatea romanilor, n-avem dubii: ne vom prezenta la vot si vom vota impotriva tradatorilor, criminalilor si hotilor!
    Cu respect, A.Teodoreanu

  2. Stimate d-le Antonesei.Nu sunt absolvent de litere, imi permit insa in calitate de simplu ceatean, sa va aduc niste corecturi:La noi nu se mai pune acum problema luptei atnicomuniste ci porblema luptei impotriva ramasitelor de mentalitate comunista care au ramas in fiecare din noi, in mai mica sau in mai mare masura.De pilda daca pentru dvs. nu mai conteaza daca filmuletul e real sau trucat, eu regasesc aici argumentatia parsiva a lui Ion Iliescu.Si imi permit sa reiterez o afirmatie buruienoasa si anume: folosirea bidinelei cu cxxxt il impute mai pregnant si mai durabil pe cel ce o foloseste decit pe cel impotriva caruia e folosita.Are ceva comun cu turnatoria la securitate. Peste asta, utilizatorul se poate trezi ca ii e smulsa bidineaua din mina si e plesnit cu ea peste ochi. Va doresc o zi buna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.