March 14, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

A murit Gheorghe Dinica

3 min read

dinica oglinziGheorghe Dinica, unul dintre cei mai mari actori romani, a murit, marti, la varsta de 75 de ani, in urma unui stop cardiac, la Spitalul Floreasca din Capitala.

Dinica a murit in jurul orei 13:00, in urma unui stop cardiac sub ventilatie, desi timp de treizeci de minute au fost efectuate manevre de resuscitare.

Medicii de la Spitalul de Urgenta Floreasca anuntasera in cursul diminetii ca starea de sanatate a actorului Gheorghe Dinica este critica.

Actorul a fost supus luni seara la o operatie de colecist, starea post-operatorie necesitand masuri de terapie intensiva in vederea corectarii parametrilor functiilor vitale. Medicii au precizat ca, in ciuda “eforturilor depuse starea pacientului se mentine extrem de critica”.

Actorul a fost internat la 22 octombrie la Spitalul de Urgenta Floreasca, la terapie intensiva, cu stare generala alterata. Pacientul a necesitat suport hemodinamic – intretinerea functiei cordului, a circulatiei sangelui – si a fost intubat, fiind pe respiratie mecanica si dializat.

Actorul suferea de o bronhopneumonie cu punct de plecare plamanul stang, sepsis sever si determinari multiorganice.

Viata unui mare om

Gheorghe Dinica a fost unul dintre marii actori romani de teatru si film, cu o bogata cariera si un numar impresionant de premii.

Nascut pe 1 ianuarie 1934, in Bucuresti, Gheorghe Dinica a fost casatorit din 1996 cu Gabriela Georgeta. Considerat unul dintre cei mai mari actori romani, marele artist a debutat ca actor in filmul “Strainul” in anul 1963 si a jucat in peste 60 de filme, printre care “Dupa-amiaza unui tortionar”, “Filantropica”, “Comoara din Vadul Vechi”, “Procesul alb”, “Prea mic pentru un razboi atat de mare”, “Nu filmam sa ne amuzam”, seria aventurilor comisarului Moldovan, dar si in piese de teatru precum “Tache, Ianke si Cadar”, sau “In numele trandafirului”.

Multi l-au asemuit cu actorul american Robert de Niro, comparatie de care Gheorghe Dinica nu s-a declarat prea incantat: “Ce legatura are Robert de Niro cu mine? Eu am studiat si jucat in Romania”.

Gheorghe Dinica a absolvit in 1961 Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti la clasa profesoarei Dina Cocea.

“Primul meu rol a fost cu o trupa de amatori de la Posta, iar eu interpretam rolul locotenentului Stamatescu din piesa Titanic-Vals de Tudor Musatescu. Eram pe scena si parca visam. Nici nu stiam ce se intampla cu mine. La un moment dat, m-au trezit niste aplauze din sala. Acelea au fost primele aplauze din viata mea. M-am suit pe scena si parca eram acolo de cand lumea”, povestea Dinica pe site-ul propriu.

Mari spectacole si roluri in filme

A avut o bogata cariera in teatru, jucand pe toate marile scene bucurestene: La Teatrul National, Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, Teatrul Odeon sau Teatrul de Comedie.

In 2008 si 2009, Gheorghe Dinica a jucat si in doua telenovele romanesti, “Inima de tigan” si “Regina”, ambele difuzate la AcasaTV.

Despre acest tip de divertisment, actorul spunea ca “nu e nici un gen minor, nici neserios. Nu face parte din categoria marilor filme, dar telenovela are rostul ei, are de spus ceva. De pilda, Inima de tigan si Regina, in care am jucat, au prezentat viata de satra, asa cum nu multa lume o cunoaste. Oamenii au, in general, prejudecati, nu stiu cum e, de fapt, stilul satrei, mintea celor de acolo.

Daca ai un scenariu bun si lucrezi cu actori pe masura, lumea se uita cu placere. S-a vazut lucrul acesta, am facut ratinguri foarte bune. Telenovela nu e deloc un rau necesar, nu banii conteaza. Distributia ii da valoare, iar eu n-am facut niciun fel de compromis, mi-am facut doar meseria, la fel ca in oricare alt proiect in care m-am implicat”.

Pe langa actorie, Gheorghe Dinica mai si canta. El a lansat mai multe albume muzicale, precum “Cantece de petrecere” si “Cantece de petrecere 2”, in colaborare cu Stefan Iordache si Nelu Ploiesteanu.

A mai lansat pe piata o colectie de Romante in 2004 si albumul Parol ca te iubesc in 2006.

In octombrie 2009, Gheorghe Dinica a fost internat la Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala, ca urmare a unei infectii generalizate. Artistul a fost intai la Spitalul Elias, dar apoi a fost mutat la Sectia terapie intensiva de la Floreasca, unde a decedat pe 10 noiembrie. Familia actorului a cerut discretie in privinta starii de sanatate a pacientului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.